W czasie mojej ostatniej wizyty w browarze cieszyńskim, miałem okazję zobaczyć nielada wykopalisko. Była to firmowa butelka o pojemności 0,3 ltr z tegoż browaru z wytłoczonymi napisami"SCHLOSSBRAUEREI TESCHEN". Na butelce znajdowały sie resztki (ok. 60%) etykiety na "PIWO PORTER rozlewnia JÓZEF SCHINDLER wł. JAN KREISS z BROWARU ZAMKOWEGO W CIESZYNIE". Butelka była szczelnie zamknięta korkiem a w jej środku znajdowało się piwo. Tak, tak cieszyński porter, który czekał na swe odkrycie kilkadziesiąt lat.Pomimo upływu wielu lat zawartość butelki była komletna. Niestety ciemne szkło z którego wykonana jest butelka uniemożliwiło sprawdzenie stopnia zmętnianie tegoż piwa. Można z całą pewnościa datować znalezisko na lata 1919-1924. Myślę, że śmiało można go mianować najstarszym ocalałym polskim porterem. butelka jest w posiadaniu jednego z pracowników cieszynskiego browaru a znaleziona została w ruinach starej, przedwojennej gospody w Cieszynie
Najstarszy polski porter!!!
Collapse
X
-
No to kiedy degustacjaBrowar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
-
-
adam16 napisał(a)
No to kiedy degustacja
Niestety właściciel tego portera postanowił go przekazać na własność dyrektorowi browaru cieszyńskiego. Sprawa potencjalnej degustacji więc się skomplikowała
Comment
-
Comment