W czasie mojej ostatniej wizyty w browarze cieszyńskim, miałem okazję zobaczyć nielada wykopalisko. Była to firmowa butelka o pojemności 0,3 ltr z tegoż browaru z wytłoczonymi napisami"SCHLOSSBRAUEREI TESCHEN". Na butelce znajdowały sie resztki (ok. 60%) etykiety na "PIWO PORTER rozlewnia JÓZEF SCHINDLER wł. JAN KREISS z BROWARU ZAMKOWEGO W CIESZYNIE". Butelka była szczelnie zamknięta korkiem a w jej środku znajdowało się piwo. Tak, tak cieszyński porter, który czekał na swe odkrycie kilkadziesiąt lat.Pomimo upływu wielu lat zawartość butelki była komletna. Niestety ciemne szkło z którego wykonana jest butelka uniemożliwiło sprawdzenie stopnia zmętnianie tegoż piwa. Można z całą pewnościa datować znalezisko na lata 1919-1924. Myślę, że śmiało można go mianować najstarszym ocalałym polskim porterem. butelka jest w posiadaniu jednego z pracowników cieszynskiego browaru a znaleziona została w ruinach starej, przedwojennej gospody w Cieszynie
Najstarszy polski porter!!!
Collapse
X
-
No to kiedy degustacjaBrowar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D -
adam16 napisał(a)
No to kiedy degustacja
Niestety właściciel tego portera postanowił go przekazać na własność dyrektorowi browaru cieszyńskiego. Sprawa potencjalnej degustacji więc się skomplikowałaComment
Related Topics
Collapse
-
Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
Piwo klarowne.
Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...-
Channel: Anglia
-
-
alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach
Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...1 Photo-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
-
2025-02-01, 09:59 -
-
E: 24 Blg
A: 10, 5%
Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...-
2025-01-03, 01:31 -
-
"Baltic Porter Day 2025
Jak co roku świętujemy to najważniejsze piwne święto. Spodziewajcie się przynajmniej czterech porterów na kranach, dużej selekcji butelek/puszek, specjalnego burgera i coś jeszcze wymyślimy" cytat ze strony wydarzenia...Start2025-01-18Koniec2025-01-18AdresWarszawa, ul. gen. Władysława Andersa 23,-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
2024-11-03, 17:52 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment