Szanowni forumowicze przeglądając wasze forum zauważyłem że najczęściej potępiacie piwa z największych browarów a przepadacie za tymi z regionalnych. Czy moglibyście mi wytłumaczyć na czem polega fenomen takich piw? Jakoś nigdy takich nie pijałem (może to przez ich dostępność).W czym odróżniacie piwa komercyjne od tych waszych piw, z małych browarów?
Małe browary
Collapse
X
-
Chodzi głównie o smak (lub jego brak). Próbuj, smakuj, porównuj.
Nie można jednak uogólniać. Wśród małych browarów są perełki (np.w mojej okolicy Noteckie i Fortuna), ale są też niezłe zasadzki (np. Żnin).
Podobnie wśród wielu bezsmakowych wytworów wielkich browarów są naprawdę niezłe piwa - wg mnie np Okocim albo Brok.
A niechęć w stosunku do "wielkich" bierze się nie tylko z faktu zaniżania w dół poziomu polskich piw, ale również (a może przede wszystkim) z powodu wykańczania słabszych (np. porzez kosztowne umowy wyłączności z knajpami), zamykania wykupionych wcześniej zakładów (Grodzisk, Gdańsk), wycofywania z rynku swoich najsmakowitszych kąsków (portery Piasta i Okocimia) albo przenoszenia ich miejsca prodsukcji, co z reguły powoduje ich zmianę na gorsze (Heweliusz).
-
-
Po prostu trzeba spróbować, spróbuj np piwa niepasteryzowanego.
Czasami mozna takie dostać w sklepie (rzadko) lub w jakiejs restauracji z własnym browarem. Są takie np w Warszawie, we Wrocławiu.
Piwo tam jest dość drogie ale warto spróbować.
Jeżeli w Twojej okolicy jest Carefour to można u nich kupić piwo Judas - piwo górnej fermentacji, fermentowane wtórnie w butelce.
Kup, spróbuj, sam poczujesz różnicę.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
kangurpl napisał(a)
Po prostu trzeba spróbować, spróbuj np piwa niepasteryzowanego.
Czasami mozna takie dostać w sklepie (rzadko) lub w jakiejs restauracji z własnym browarem. Są takie np w Warszawie, we Wrocławiu.
Piwo tam jest dość drogie ale warto spróbować.
Jeżeli w Twojej okolicy jest Carefour to można u nich kupić piwo Judas - piwo górnej fermentacji, fermentowane wtórnie w butelce.
Kup, spróbuj, sam poczujesz różnicę.
Comment
-
-
Należy jeszcze dodać że giganci zawdzięczają swą sprzedaż nie dobremu smakowi (są oczywiście wyjątki), tylko dobrej reklamie, a jakość to nie smak tylko trwałość. Ideałem jest wyprodukowanie w jak najkrótszym czasie piwa (prawdopodobnie puszkowego) o jak najdłuższej przydatności do spożycia. Temu że jest tak a nie inaczej jesteśmy winni tylko i wyłącznie my, czyli konsumenci. Mieszkam w piwnym raju, który niestety też się wali, bo jego mieszkańcy stają się coraz bardziej wygodni i są źli, kiedy piwo po 3 tygodniach stania przy kaloryferze się zepsuje. Tego typu naturalne produkty są niestety coraz trudniej dostępne i jeżeli sami nie postaramy się nic zmienić, będziemy mieli niedługo tylko piwa nie psujące się, a nie mając porównania będziemy myśleli że to jest normalne. Jako odstraszający przykład mogę podać niemieckie mleko, które znam od 22 lat, ale jeszcze nie spotkałem takiego, które by skwaśniało.
Alternatywą pozostaną browary restauracyjne, w których sprzedaje się piwo niefiltrowane, po 10 dniach leżakowania, ale na które przeciętnego człowieka nie za bardzo stać.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
Nie poruszajac ponownie tematu smaku, ktory na ogol w wielkich browarach jest malo zadowalajacy, to jest tu tez sprawa roznorodnosci. Jezeli zostanie nam juz tylko jeden browar zaopatrujacy caly swiat, to bedzie beznadziejnie nudno. Ja lubie sobie pokosztowac, porownac. Pozatym nawet najlepsze piwo pite non stop po kilku dniach staje sie stopniowo mniej ciekawe. Jeszcze sa aspekty ekonomiczne, socjologiczne, historyczne. Zywiec, kiedys tak poszukiwany i lubiany, zamyka ponowny browar i za to powinien dostac w r__. Jakosc piw z Zywca spadla proporcjonalnie do zwiekszonej produkci i zysku. W okolicy Bambergu, gdzie co 10 km spotkac mozna jeszcze male browary, przepieknie pedza sie czas, spacerujac z rodzina od browaru do browaru. Na ten temat mozna sie rospisac. Precz z fabrykami piwa.
Comment
-
-
Judas to tylko przykład, ja go np kupiłem na "próbę" i mi zasmakował.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Odp: Małe browary
Hollier napisał(a)
Szanowni forumowicze przeglądając wasze forum zauważyłem że najczęściej potępiacie piwa z największych browarów a przepadacie za tymi z regionalnych. Czy moglibyście mi wytłumaczyć na czem polega fenomen takich piw? Jakoś nigdy takich nie pijałem (może to przez ich dostępność).W czym odróżniacie piwa komercyjne od tych waszych piw, z małych browarów?
Piwo z małych browarów to pewność, że masz prawdziwe piwo. Tam nie mają dziwnych urządzeń, komputerów itp. Robią piwo tak jak się robić powinno.
Comment
-
-
Hollier napisał(a)
Muszę chyba spróbowac tego Judasa i się przekonać się o małych browarach.
Comment
-
-
Jabłonowo
ja jestem pełen podziwu dla szefów Jabłonowa. mały browar, a jest dostępny w większości hipermarketów (niestety tylko wybrane produkty) ale również w małych sklepikach. reklama Gulaczasa (to była jedyna rekalma tv tego browaru) skutecznie mnie odstraszyła od Jabłonowa, ale degustacja produktów ustaliła pewien poziom, który niektórym nawet dużym browarom jest trudno przeskoczyć. mimo, że z testowanych tylko Belfast jest rewelacyjny to i Pilsener i Impreator nie przekraczają pewnego przyzwoitego poziomu. to oczywiście moje zdanie, ale poza Namysłowem to jedyny browar spoza wielkiej czwórki który troszczy się o swoich klientów.
Comment
-
-
człowiek nie chce narażać Ciebie na ekscesy a Ty mu tak dziękujesz?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment