Pierwsze pety w Polsce

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Petrax
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.12
    • 662

Ale już nie przesadzaj Inwazja PETów nie wydaje mi się realna, a jeżeli jakość piwa w nich zawarta będzie znośna, to zawsze znajdzie się ktoś, kto je kupi. Na szczęście nikt nie zmusza do picia ani kupowania czegokolwiek, więc ani Ty, ani ja nie będziemy zmuszeni do odstawienia szklanych butelek w kąt. Na zdrowie, tym co kto lubi i w czym lubi
    In cervisia veritas
    http://www.ptxc.de.vu
    Пиво - вот мое экотопливо

Comment

• Dudlik
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.11
      • 269

No tak! Przecież była tu też mowa o tym, że Polacy nie mają zbytniej kultury picia piwa, no więc wprowadzenie Petów do podwyższenia tej kultury sie nie przyczyni.
      Zdrowie
      Piana jak śmietana smak szesnastoletniej dziewczyny! To jest piwko!

Comment

• za rzeko odro i renem nie zauważyłem jakoś pędu do pakowania piw w plastik, karton czy styropian. może więc u nas nie jest to kwestia nowoczesności i przyszłości tylko raczej biedy. nie okłamujmy się - pety skierowane są do chlorów dla których najważniejsze jest żeby się napić - dużo i tanio.

Comment

• Petrax
          • 2001.12
          • 662

gauka napisał(a)
          pety skierowane są do chlorów dla których najważniejsze jest żeby się napić - dużo i tanio.
          Nie bardzo rozumiem kogo nazywasz "chlorami", ale kwestia ceny i popularności tego opakowania była już poruszana i nie wypadła najkorzystniej. Niemniej jednak za naszą wschodnią granicą są już bardziej popularne niż u nas.
          In cervisia veritas

Comment

• Cocobango
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.04
            • 818

gauka napisał(a)
            za rzeko odro i renem mad:

...Pakowania piw do PETów nie wymyślili Polacy tylko skandynawowie.

Comment

• iron
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.08
              • 6717

Z wiadomości zaczerpniętych wczoraj w browarze w Ciechanowie wynika że traktują oni pety jako formę zarobku (idą dobrze) zapewniającego browarowi przetrwanie zimy. Nie rezygnują z rozlewu do butelek, a że mają linię przystosowaną do petów to korzystają z zapotrzebowania rynku i jak dla mnie nie ma w tym nic zdrożnego - przecież nikt mnie nie zmusza do kupowania piwa w plastiku.
              Tak z innej beczki - pasteryzator montowany w browarze będzie przepływowy, i nadal będą robili piwa niepasteryzowane na rynek lokalny, a pasteryzować będą produkcję wysyłaną dalej
              bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
              Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
              Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• baklazanek
                † 2014 Piwosz w Raju
                • 2001.08
                • 3562

Jak już pisałem w temacie "Piwo gdzie" udało mi się pozyskać piwo w półtora litrowym pecie z Browaru Kiper które nosi nazwę Pilsner, ma ono zieloną etykietę. Wczoraj dostałem od kuzyna piwo Pilsner z tego samego browaru, identyczne parametry i napisy na etykietach z tym że to piwo miało czerwoną etykietę(różnica etykiet polega tylko na kolorze) i było w innej butelce niż tej co ja kupiłem, oczywiście nakrętki tez były inne.
                Dziwna sprawa, nawet bardzo dziwna. Mogę tylko zgadywać że to moje było piwem przeznaczonym na sprzedaż w zwykłych sklepach a to od kuzyna robione jest tylko dla sieci sklepów Plus(właśnie tam je kuzyn dostał) , ale nadal zastanawiają mnie dwie różne butelki.
                Czy ktoś wie skąd to się wzięło??

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23932

może starają się wybadać które lepiej będą zchodzić.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Petrax
                    • 2001.12
                    • 662

Ostatnio przetestowałem Alt Stettinera z Chociwla w wersji PETowej i muszę stwierdzić, że nie wyczułem w smaku negatywnego wpływu plastikowego opakowania. Dla próby pozostawiłem resztkę piwa w butelce i zostawiłem przez godzinę zakręconą - niestety później było już nie do upicia, odgazowane, poszło do zlewu.
                    In cervisia veritas

Comment

• becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍼🍼
                      • 2002.07
                      • 14999

ostatnio miałem wątpliwą przyjemność testowania łódzkiego Lodwara w Pecie, ledwo wypiłem...nie podjąłem sie oceny gdyż napewno nie mógł to być oryginalny smak

dalej, trafiłem etykietę z PET-a z Dąbrowy (Romus), czy ktoś sie już z nim spotkał na rynku?

będąc w Okuniewie zauwazyłem dwa PET-y ze Zduńskiej Woli (niestety pełne, pewnie były prze kogoś przywiezione do spróbowania) zauważyłem też próbną partię Stronga w półlitrowych plastikowych butelkach
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• rober9999
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.07
                        • 3

Spróbuję podsumować i wyjaśnić parę istotnych spraw dotyczących piwa w PET.
                        Kwestia PET a ekologia. Podsumowując cały proces energetyczny produkcji np szkła i PET'a. Wytworzenie butelki PET wymaga mniejszej ilości energii niż wytworzenie szkła. Szkło i PET utylizują się w tym samym czasie. Czyli PET jest bardziej ekologiczny niż szkło(proces wytworzenia energii).
                        Smak piwa. Szkło chrakteryzuje się większą barierowością na tlen niż PET. Piwo jest produktem który zmienia smak pod wpływem działania tlenu. Dlatego należy zwracać szczególna uwagę na datę produkcji piwa w PET. Myl te, e kiepski smak piwa w PET wznika y tego, e produkuj je narayie mae i đrednie browary
                        Pojemność jednego litra w PET jest wymuszona przez rynek. Zobaczycie, że jeszcze w tym roku pojawi się PET 0,5 litra. A klient przyzwyczaji się do PET'a i zacznie go akceptować.

Pozdrawiam i na
                        Last edited by rober9999; 2003-07-02, 14:51.

Comment

• witkowskiartur
                          • 2003.03
                          • 561

Podsumowując cały proces energetyczny produkcji np szkła i PET'a. Wytworzenie butelki PET wymaga mniejszej ilości energii niż wytworzenie szkła. Szkło i PET utylizują się w tym samym czasie. Czyli PET jest bardziej ekologiczny niż szkło(proces wytworzenia energii).
                          No niestety zgodzić się ztym do konca nie mogę, bo nie zauważyłeś jednej rzeczy. PETy sa jednorazowe, natomiast butelki zwrotne. To, że w Polsce są problemy ze zwrotem butelek to inna sprawa.
                          W bilansie musiałbyś uwzględnić ile razy mozna napelnić szklaną butelkę aż do momentu jej zniszczenia.
                          Po za tym, najwięcej energii i czasu przy recyklingu opakowań z tworzyw sztucznych zabiera proces sortowania (różne gatunki polimerów)i czyszczenia. Opakowania szklane jest o wiele łatwiej posortować i oczyścić, (no i nie trzeba do tego używać rozpuszczalników).
                          dodatkowo, szkło, jako ceramika, jest chemicznie obojętne i jego rokład polega głównie na rozkruszeniu, Z polimerami juz nie jest tak łatwo.

KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI

Comment

• jerzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.10
                            • 4707

rober9999 napisał(a)
                            Spróbuję podsumować i wyjaśnić parę istotnych spraw dotyczących piwa w PET.
                            Kolega to chyba z działu marketingu producenta PETów?
                            Bo ciężko mi pojąć, jak ktoś może takie brednie wypisywać...
                            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• rober9999
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.07
                              • 3

To, że w Polsce są problemy ze zwrotem butelek to inna sprawa.
                              W bilansie musiałbyś uwzględnić ile razy mozna napelnić szklaną butelkę aż do momentu jej zniszczenia.

Problem ze zwrotem butelki to nie tylko problem Polski. Po pierwsze proces mycia szkla jest bardzo szkodliwy ( lugowanie) i kosztowny. Ile butelek szklanych stosowanych na rynku jest zwrotnych? Rynek napojow bezalkoholowych pokazal jaka ma przyszlosc PET jak latwo jest akceptowany przez klienta.

Comment

• Simon
                                † 1964-2008 Piwosz w Raju
                                • 2001.02
                                • 993

PET - odpowiedź na potrzeby konsumentów !
                                To, że tyle browarów produkuje piwo w petach jest odpowiedzią na zapotrzebowanie rynku = to MY KONSUMENCI PIWA CHCEMY PETA ( a przynajmniej część konsumentów i to - sądząc z obserwacji - nie tylko ta najbiedniejsza ). Jeśli Jabłonowo, które jako pierwsze zaczęło sprzedawać piwo w petach, nie odniosłoby sukcesu ( w dynamice sprzedaży piwa w petach ) to żaden browar nie poszedłby tym śladem.
                                Simon

Comment

Przetwarzanie...
                                X