Pierwsze pety w Polsce

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

Ot, pojawiły się i drugie piwne PET-y w Polsce:
    browar Kormoran w Olsztynie leje w brązowe butelki z PoliEtylenoTereftalanu pojemnosci 1,0 litr piwo "Złote" (ekstrakt 10.1 % wag., alk. do 5,5 % obj.) oraz "Mocne" ( 14,5 % wag. , do 7 % obj.).
    Butelki są własciwie identyczne z tymi Jabłonowa ( tyle że bez wytłoczonej nazwy browaru), tak że nie zdecydowałem się założyć nowego tematu "Drugie pety w Polsce"
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

Comment

• Cooper
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.11
      • 6056

Oj,te PETy które liczysz Czes jako drugie to raczej chyba są trzecie bo jakieś 3-4 tygodnie temu zaczął sikać w PETy Okuniew (choć szczerze mówiąc 3-4 tygodnie temu dorwałem etykiety a nie daję pewności że już idą one na butle - zresztą kolejność druga lub trzecia nie jest tu najistotniejsza). A odświeżając jeszcze temat jabłonowskich etykiet na PETy to aktualnie jest ich minimum 11. Swoją drogą ciekawe dlaczego u nas PET są zaledwie litrowe podczas gdy standardowa pojemność dla tego rodzaju opakowania to 1,5 litra , choć oczywiście są i większe.
      Last edited by Cooper; 2003-04-23, 15:56.
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• And69
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.06
        • 1487

Cooper napisał(a)
        Oj,te PETy które liczysz Czes jako drugie to raczej chyba są trzecie bo jakieś 3-4 tygodnie temu zaczął sikać w PETy Okuniew (choć szczerze mówiąc 3-4 tygodnie temu dorwałem etykiety a nie daję pewności że już idą one na butle
        Jeszcze nie idą , na razie są tylko etykiety .

Comment

• Ahumba
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 9057

Cooper napisał(a)
          Swoją drogą ciekawe dlaczego u nas PET są zaledwie litrowe podczas gdy standardowa pojemność dla tego rodzaju opakowania to 1,5 litra , choć oczywiście są i większe.
          może, żebyś miał siłę po opróżnieniu litrowego peta z czymś takim jak np. bardzo mocne przyjść kupić drugiego, trzeciego....
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

Comment

• szarpik
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2002.02
            • 676

Znalazłem spory plus tego piwa , ze szklanymi butelkami nie wpuszczaja na mecze , a z Pet-em nie ma żednego problemu, przetestowałem na spotkaniu z Widzewem , mimo że to mecz podwyższonego ryzyka nikt sie nie czepiał
            WWW.EKSTRAKLASA.NET

Comment

• ppns
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.10
              • 1737

Kolejny bowar peci. Witnicki BOSS napełnia piwo "Mocne" do butelek PET 1.0 L. Butelka taka sama , jak jabłonowska , tyle że bez wytłoczenia nazwy browaru. Cena w różnych sklepach 3.90....4.10 zł.
              piwoppns@wp.pl

Comment

• kopernik
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2002.11
                • 204

właśnie wpadły w moje ręce litrowe pety z Okuniewa i Łodzi. Okuniew- Ekstra Mocne ( 16% ekst. ; 8.1 % alk ) 4.30zł; z Łodzi- Lodwar Mocny z etykietą godną lat 70-tych( 13.6% ekst.) 4.16zł.

Comment

• Cocobango
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.04
                  • 818

szostak napisał(a)
                  To już koniec. Najpierw puszka, teraz plastik. Tylko patrzeć, jak będa piwo rozlewać do kartonów
                  To że piwka rozlewane są do PETów to jeszcze nie takie dziwne. Jakiś czas temu buszując po necie natrafiłem na rosyjską lub ukraińską stronę firmy produkującej wódkę i oni pakowali swój wyrób do puszek i kartonów.

Comment

• Kudłaty
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.09
                    • 1972

Widziałem litrowe albo 1,5 litowe Pety z browaru Kiper.

Comment

• Cocobango
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.04
                      • 818

kopernik napisał(a)
                      ...z Łodzi- Lodwar Mocny z etykietą godną lat 70-tych( 13.6% ekst.) 4.16zł.
                      ... e tam przesadzasz, a poza tym Lodwar to nie takie złe piwko.

Comment

• becik
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍼🍼
                        • 2002.07
                        • 14999

właśnie otwieram 1-litrowego Gambrynusa w PECIE
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• slavoy
                          🥛🥛🥛
                          • 2001.10
                          • 5055

Również niepasteryzowany?
                          Gdzie kupiłeś? Chcę to zobaczyć...
                          Dick Laurent is dead.

Comment

• becik
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍼🍼
                            • 2002.07
                            • 14999

Gambrynus w PETach w Ciechanowie pojawił się dosłownie na dniach (tam tez zostało to piwo zakupione w cenie 4.65zł) - jest pasteryzowane
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Pogoniarz
                              † 1971-2015 Piwosz w Raju
                              • 2003.02
                              • 7971

Ja widziałem w PECIE wyrób z z Chociwla dzisiaj w Szczecinie.Czy to jakiś wysyp Petów

Prawie jak Piwo
                              SZCZECIN

Comment

• telefon
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2003.05
                                • 4

Apropo opakowań PET do piwa

Cześć, słuchajcie piwo w butelkach PET na polskim rynku stało się już faktem.
                                Na ile znam rynek browarniczy, to wiem że piwo w butelkach PET 1 litrowych rozlewa już na pewno 8 browarów: Jabłonowo, Okuniew, Kormoran, Staropolski, Chociwel, Łódzkie, Witnica, Gambrynus. Wiem ponadto, że zamierzają rozlewać inne browary, które znam ( ale nie wymieniam nazwy ) Dodatkowo w butelkę 0,5l PET wchodzą "molochy"
                                Słuchajcie" dobre piwo smakuje tak samo dobrze w Pet jak i w szkle, pod warunkiem że jest świeże, nieprzeterminowane.Ponadto butelki te nie są porysowane i brudne, jak szkło, są 7 krotnie lzejsze od szkła i bezpieczniejsze. Butelka PET nie zbije się, a ponadto można ją zakręcić
                                Jeśli chodzi o plastikowe butelki, a w szczególnosci odpady, są firmy w Polsce które skupują PETY i prowadzą recycling, chroniąc w ten sposób środowisko. Mało tego, firmy te dają pracę ludziom, którzy te puste butelki zbierają i segregują. Butelki przerabia się na folie techniczne, itp.

Proszę o pytania, w sprawie butelek PET, chętnie podzielę się wiedzą.
                                Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów,
                                TELEFON

Comment

Przetwarzanie...
                                X