Pierwsze pety w Polsce

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Simon napisał(a)
    Jaki koniec ? Jeśli ktoś chce to kupować, zaspokaja jakąś potrzebę to dlaczego nie ma mieć ulubionego napoju w dogodnym opakowaniu ? Przecież pet nie zastępuje butelki ani piwa z nalewaka. To dobrze, że się pojawił. Na świecie coraz popularniejsze stają się butelki 0,5 ltr PET idealnie przypominające butelki szklane. To idealne rozwiązanie dla dużych dyskotek - są bezpieczne, sterylne, można szybko zaspokoić pragnienia imprezowiczów. Poza tym mogą być świetną alternatywą plastikowych kubeczków w czasie imprez masowych.

Im większa różnorodność ( nie tylko opakowań ) - tym ciekawiej.
    Ręce opadają, jak się to czyta. Zero emocji, tylko praktyczność

Ale nie martwmy się, bo właśnie w petach będą szły produkcje "napojów" do dyskotek oraz mocnych trunków dla żulerki, ani jednym ani drugim w zasadzie nie zalezy na smaku - pierwsi zaspokajają pragnienie, a drudzy chcą się nachlać byle czym.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• yendras
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.12
      • 2052

Marusia napisał(a)

Ale nie martwmy się, bo właśnie w petach będą szły produkcje "napojów" do dyskotek oraz mocnych trunków dla żulerki, ani jednym ani drugim w zasadzie nie zalezy na smaku - pierwsi zaspokajają pragnienie, a drudzy chcą się nachlać byle czym.
      A przy okazji może dzięki temu ktoś nie dostanie "tulipanem".

Comment

• bahtol
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.10
        • 331

Nie podzielam obaw ogółu dotyczących zasypania rynku petami. Wręcz przeciwnie myślę, że nie będzie to zbyt długo funkcjonoować. Tendencje zachodnioeuropejskie zdążają do powrotu do szkła, a wycofywania petów w przemyśle spożywczym- standardowe działania ekologiczne. Myślę, że to tylko próba podbijania rynku(rynku???) chłamem i nie dostrzegam w tym realnego zagrożenia.
        =bahtol=

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23930

w Niemczech np. dużo browarów czai się i czeka co zrobi konkurencja, wedle tamtejszych wyliczeń wybudowanie lini rozlewniczej wysokiej wydajności dla PETów to wydatek ok. 15 mln. Euro...

w Europie coś ponad 10 browarów nalewa w PETy (przynajmniej częściowo)

trochę statystyki Europejskiej: (piwo w PETach)
          1999: 47 mln. butelek
          2002: 75 mln (szac.)

a teraz coś dla ludzi o mocnych nerwach:
          napoje bezalk.: 15 miliardów butelek...
          woda mineralna: 21 miliardów butelek...

aha pytanie do Becika: te butelki z Jabłonowa są zwrotne?
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• And69
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.06
            • 1487

te butelki z Jabłonowa są zwrotne?
            Z tego co ja zaopserwowałem to nie , ale jutro a raczej dziś rano się dowiem .

Comment

• ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23930

szostak napisał(a)
              Tylko patrzeć, jak będa piwo rozlewać do kartonów
              tego możemy się nie doczekać, chyba że piwo przestanie być gazowane...

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• szostak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.02
                • 1176

Marusia napisał(a)

W wtedy prawdziwych miłośników piwa będzie się rozpoznawać po tym, w czym je kupują.

Comment

• becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

ART napisał(a)
                  aha pytanie do Becika: te butelki z Jabłonowa są zwrotne? [/B]
                  Pytałem się w sklepie czy można zwracać te butelki, niestety nie, są jednorazowego użytku
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23930

dzięki, niestety tego się spodziewałem.

PETy ostatecznie mogę być, ale tylko zwrotne.

Comment

• paveuek
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2001.09
                      • 415

A jakiej pojemności te pety? 1,5L
                      Katalog polskich kapsli od piwa: www.kapsle.xon.pl
                      Polskie forum kolekcjonerów kapsli: www.forum.kapsle.xon.pl

Comment

• And69
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.06
                        • 1487

paveuek napisał(a)
                        A jakiej pojemności te pety? 1,5L
                        Ja widziałem litrowe .

Comment

• szostak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.02
                          • 1176

W Leaderze Price są piwa w petach 1,5-litrowych.Czeskiej produkcji, w sam raz dla kilku nieletnich, chowających się po krzakach

Comment

• e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19261

kilka lat temu piwa, napoje, woda mineralna, mleko były pakowane w szklane opakowania. potem ktoś to zmienił i pewnie mleko z kartona nie jest złe, nikt też nie robi tragedii z wód min. i napoi w platikach czemu zatem tragizować z powodu piwa w PETach?
                            taki pomysł ma jeden plus - imprezowa ilość 1.5 litra. owszem są minusy - kiepski wybór i jakość piw. gdyby jednak Perła czy Dolidy postanowiły pakować Goolamana czy (Dolidy) Żubra w peta to bym się nie obraził.

Comment

• ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23930

ale PETy mają nie wejść tylko w pojemności 1,5l ale głównie 0,5l właśnie. ich cel to próba wyparcia szkła.

to że woda jest teraz w plastiku to nie oznacza że się z tym pogodziłem. gdy nagle poznikała woda mineralna w szkle, mnie zostało parę skrzynek, które zawsze miałem na wymianę teraz mogę je nawet zostawić spokojnie w piwnicy, bo i tak ich nikt nie ruszy.

a mleko i śmietana (w szkle) zniknęła z półek z dnia na dzień... no i teraz mamy kartonową górę odpadów, które coś ciężko nadają się do recyklingu (plastik+karton+aluminium)

Comment

• baklazanek
                                † 2014 Piwosz w Raju
                                • 2001.08
                                • 3562

Oczywiście że są plusy i minusy. Ale mnie trochę martwi to iż ktoś będzie chciał się napić piwka ale tylko powiedzmy 0,5. A co z resztą?? Zostawi na później?? Wy gazowane i już o znacznie gorszym smaku??
                                No ale zobaczymy jak to będzie z tymi butelkami naprawdę, ja tam raczej nie wierzę żeby pety przyjęły się w naszym kraju.

Ps. Ale jak by się przyjęły to na ulicach obok puszek i opakowań po żarciu z fastfudów zaroi się kolejna plaga nowych śmieci

Comment

Przetwarzanie...
                                X