Pierwsze pety w Polsce

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23930

becik napisał(a)
    Złote z Kormorana? jest tez i Mocne w PET z tego samego browaru, no i z nowości GROT, 1.5l robiony przez Łódź dla Biedronki
    Grot jest dostępny co najmniej od czasu Giełdy Żywieckiej
    wtedy w Żywcu został pezez kilka osób wypatrzony.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Szadok
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2003.07
      • 20

Ja nie stresuje się butelkami PET pojawiającymi się w sklepach (właściwie hipermarketach) bo są one skierowane do konkretnej grupy odbiorców. Jak tu już wiele osób wspomniało na naszym rynku jest również miejsce dla PET-ów. Przecież wino od wielu lat także sprzedaje się nie tylko w PET-ach ale i kartonach. Raczej nikt nie myśli o wycofaniu butelkowanego wina.
      Fakt jest faktem, że ja na sam widok piwa w butelce PET (zwłaszcza takiej 1,5 l) dostaje drgawek

Comment

• Misza
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2003.04
        • 11

ciekawe kiedy wprowadzą PEt-y zwrotne?nie wyobrażam sobie siebie wymieniającego pustego PET-a na pełnego,zresztą w ogóle siebie kupującego piwo w PEcie dopóki dopóty będą same podrzędne marki(ohydne zresztą tfu....) .nie sądzę też żeby takie firmy jak KP czy Żywiec poszły na to.

Comment

• Petrax
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.12
          • 662

Misza napisał(a)
          ciekawe kiedy wprowadzą PEt-y zwrotne?nie wyobrażam sobie siebie wymieniającego pustego PET-a na pełnego,zresztą w ogóle siebie kupującego piwo w PEcie dopóki dopóty będą same podrzędne marki(ohydne zresztą tfu....) .nie sądzę też żeby takie firmy jak KP czy Żywiec poszły na to.
          To, że coś jest produkowane w małym browarze, nie musi od razy być podrzędne i nie wiem jakim cudem sądzisz, że piwa z PETów są ohydne, skoro piszesz, że żadnego jeszcze nie kupiłeś. Mi osobiście bardzo smakuje np. Alt Stettiner z Chociwla. A strategia KP czy GŻ zbytnio mnie w tym aspekcie nie interesuje, ale zauważ, że pojawia się już Warka w plastiku.
          Last edited by Petrax; 2003-08-25, 16:06.
          In cervisia veritas
          http://www.ptxc.de.vu
          Пиво - вот мое экотопливо

Comment

• Pepek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.04
            • 1500

Misza napisał(a)
            ciekawe kiedy wprowadzą PEt-y zwrotne?...
            Już próbowano, ale nie z piwem. Dobrych parę lat temu w naszej krainie koncern CCC czyli The Coca Cola Company nalewał swoje napitki do zwrotnych PETów. Owe PETy były robione z grubszego plastyku niż jednorazowe. No ale już ich nie ma.
            Pepek

Piwo pijesz - dłużej żyjesz !!!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• Petrax
              • 2001.12
              • 662

Pepek napisał(a)
              Już próbowano, ale nie z piwem. Dobrych parę lat temu w naszej krainie koncern CCC czyli The Coca Cola Company nalewał swoje napitki do zwrotnych PETów. Owe PETy były robione z grubszego plastyku niż jednorazowe. No ale już ich nie ma.
              Istotnie, mam jeszcze takie w domu, ale były to chyba tylko większe pojemności (2l). Powtórny obrót takich butelek jest chyba trochę bardziej skomplikowany niż w przypadku szkła (plastik jest mimo wszystko bardziej reaktywny chemicznie), niemniej jednak w Niemczech spotyka się zwrotne buteleczki PET (po różnych napojach) o pojemnościach nawet poniżej 0,5l
              In cervisia veritas

Comment

• robox
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.11
                • 8188

Do niedawna można było oglądać "złomowisko" tych PET-ów na terenie CC w Środzie Śląskiej.
                U mnie też się uchowała jedna taka butelka.

Comment

• Misza
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2003.04
                  • 11

Petrax napisał(a)
                  To, że coś jest produkowane w małym browarze, nie musi od razy być podrzędne i nie wiem jakim cudem sądzisz, że piwa z PETów są ohydne, skoro piszesz, że żadnego jeszcze nie kupiłeś. Mi osobiście bardzo smakuje np. Alt Stettiner z Chociwla. A strategia KP czy GŻ zbytnio mnie w tym aspekcie nie interesuje, ale zauważ, że pojawia się już Warka w plastiku.
                  Po pierwsze:
                  To że napisałem że nie kupiłem nie znaczy że nie piłem.Owszem miałem tą nieprzyjemność(kumpel postawił).Dla ścisłości było to Mocne z Jabłonowa(ohyda) i Sarmackie -nie pamiętam skąd ,chyba z Chociwla,(również mdliło).Oczywiście jest to tylko moje subiektywne zdanie, komu smakowały jego sprawa.
                  Po drugie:
                  Wcale nie twierdzę że wszystkie małe browary dostarczają miernej jakości piwa.Niektóre ze spokojem mogłyby na rynku rywalizować z tymi większymi od nich mając na to odpowiednio duże środki finansowe.Ale tak po prawdzie czy poleciłbyś komuś te piwa,ktore dotychczas się pojawiły w PETach?(no może oprócz wymienionego przez ciebie Alta Stettinera o którym dość ciepło się wyraziłeś-nawiasem mówiąc chętnie bym go spróbował ,ale w stolicy pyrlandii nie spotkałem go jeszcze...)
                  Po trzecie:
                  Owszem słyszałem o Warce ale nie widziałem na własne oczy.Dowodzi to tylko to że również te większe browary powoli zaczynają myśleć o rozlewie w plastik...Moim skromnym jednak zdaniem jeszcze dużo wody w Warcie spłynie zanim taki Lech Pils pojawi się w Pecie.A dlaczego?Po prostu większość konsumentów przyzwyczajona jest do piwa rozlewanego do butelek czy ewentualnie puszek.Poza tym sprzedaż piwa w pecie przez KP czy GŻ mogłaby spowodować utratę zaufania do tych marek a co za tym idzie obniżenie sprzedaży.Na to wiodące firmy nie mogłyby sobie pozwolić...

Comment

• baklazanek
                    † 2014 Piwosz w Raju
                    • 2001.08
                    • 3562

Ty chyba sam nie wiesz co piszesz a przynajmniej robisz takie wrażenie. Najpierw przyjmujesz do wiadomości że Warka jest rozlewana do peta a po chwili dodajesz że GŻ nie mogła by sobie na takie coś pozwolić. Zachodzi tu jakiś konflikt twoich wypowiedzi ale co tam chyba nie wiesz że Warka należy do GŻ.
                    Zdrowie piwa w szkle

Comment

• becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍼🍼
                      • 2002.07
                      • 14999

Misza napisał(a)
                      : tak po prawdzie czy poleciłbyś komuś te piwa,ktore dotychczas się pojawiły w PETach
                      oczywiście, ja np mogę polecić Gambrynusa, Alt Stettinera i Grot łódzki, kążde z tych piwek bardzo mi smakowało mimo, że są z PET-a
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Petrax
                        • 2001.12
                        • 662

Póki co nie próbowałem wielu piw z PETa, ale z czystym sumieniem mogę polecić ww. Alt Stetinera i nawet Sarmackie Mocne (nie jest to top klasa, ale warte spróbowania). Piłem też większe kichy (Jabłonowo, Diabelskie Mocne z Witnicy). Opakowanie nie ma tu nic do rzeczy. Dobre piwo to dobre piwo a jak mam wybór, zawsze biorę butelkę szklaną.
                        Last edited by Petrax; 2003-10-06, 21:17.
                        In cervisia veritas

Comment

• Misza
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2003.04
                          • 11

Petrax napisał(a)
                          Póki co nie próbowałem wielu piw z PETa, ale z czystym sumieniem mogę polecić ww. Alt Stetinera i nawet Sarmackie Mocne (nie jest to top klasa, ale warte spróbowania). Piłem też większe kichy (Jabłonowo, Diabelskie Mocne z Witnicy). Opakowanie nie ma tu nic do rzeczy. Dobre piwo to dobre piwo a jak mam wybór, zawsze biorę butelkę szklaną.
                          Nie zrozum mnie źle.ja nie mam nic do petów tylko że po prostu widocznie nie miałem szczęścia jeżeli chodzi o piwo w nich i tyle.Swoja drogę spróbuję tego Alt Stetinera jeśli będę miał okazję...

Comment

• Misza
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2003.04
                            • 11

baklazanek napisał(a)
                            Ty chyba sam nie wiesz co piszesz a przynajmniej robisz takie wrażenie. Najpierw przyjmujesz do wiadomości że Warka jest rozlewana do peta a po chwili dodajesz że GŻ nie mogła by sobie na takie coś pozwolić. Zachodzi tu jakiś konflikt twoich wypowiedzi ale co tam chyba nie wiesz że Warka należy do GŻ.
                            Zdrowie piwa w szkle
                            Masz oczywiście rację.Jest to nielogiczne.Biję się w piersi .Mówiąc o GŻ powinienem dodać że nie wyobrażam sobie ich wiodącego piwa jakim jest żywiec(tatra chyba też się dobrze sprzedaje...)w pecie.Przepraszam za tą nieścisłość i błąd.Postaram się na przyszłość dokładniej redagować swoje wypowiedzi.

Comment

• witkowskiartur
                              • 2003.03
                              • 561

Portal Gazeta.pl - Najnowsze Informacje, serwisy tematyczne: Biznes, Sport, Rozrywka, Pogoda. Poczta Email, Forum, Blogi. Sprawdź!

(...) Plastikowa butelka po wodzie mineralnej stała się najbardziej uciążliwym śmieciem XX wieku. Jak obliczyli naukowcy, w naturalny sposób rozkładałaby się nawet przez 500 lat! Polacy w ciągu roku opróżniają prawie trzy miliardy tych butelek. Taka góra odpadów zapełniłaby przynajmniej dwa Pałace Kultury. Tylko 10-15 proc. przerabia się na granulaty, z których następnie produkowane są folie i taśmy opakowaniowe.(...)

No tak jak dotąd tylko 10 - 15% zużytych butelek PET jest poddawanych recyklingowi w Polsce...
                              KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI

Comment

• Misza
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2003.04
                                • 11

a czy wszystkie piwa w petach są niepasteryzowane?tworzywo raczej nie wytrzymuje wysokich temperatur...

Comment

Przetwarzanie...
                                X