Chciałbym się dowiedzieć pewnych spraw odnośnie piw mocnych. Z mojego małego doświadczenia wynika taka rzecz. Pijąc piwo mocne z małego browaru (m.in. Mocne Dobre ze Lwówka czy Rycerskie Mocne z Namysłowa) przeważnie mi ono nie smakuje, natomiast gdy piję piwo z dużych browarów (m.in. Okocim Mocne, Lech Mocny czy nawt Warkę Strong) nie mam do niego większego zastrzeżenia. Chodzi mi o to, że te mniej popularne piwa są w smaku jakby przypalone, czuję wyraźnie alkohol, natomiast pozostałe są takie czego od mocnego piwo oczekuję, czyli zdecydowany smak, mocno zaakcętowaną goryczkę! Czy na smak ma wpływ jakość produktów, doświadczenie, składniki, proces produkcji? Nie wiem czy są to tylko moje spotrzeżenia, odczucia ale proszę o komentarz. Mam nadzieję że naświetlicie mi sprawę! Czy możecie mi polecić naprawdę dobre piwa mocne (najlepiej krajowe, ale ...)
P.S. Jak mam ochotę na przypalony smak to piję portera, łamańca(rżnięte) bądź jestem częstowany tmave(vym).
P.S. Jak mam ochotę na przypalony smak to piję portera, łamańca(rżnięte) bądź jestem częstowany tmave(vym).
Comment