Co sądzicie o piwach górnej fermentacji?
Ja uważam że są lepsze.
Czy ktoś oprócz Kielc robi jeszcze takie piwa?
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
kiszot napisał ... Czy ktoś oprócz Kielc robi jeszcze takie piwa?
Jeśli nie liczyć produkcji mikrobrowarów (Spiż, SOMA itd.), to chyba jedynym przedstawicielem piw górnej fermentacji w Polsce jest PALM ze wspomnianego browaru KIELCE.
Kiedyś piwo g. f. produkował browar w Grodzisku Wielkopolskim.
Tak,to się zgadza. Grodzisk był mistrzem świata w górnofermentacyjnym. A powiem szczerze,że nie wiedziałem o tym Palmie,że górny jest. Zaraz lecę do sklepu.
Andro z wyspy jednej takiej.
http://www.bahama.uznam.net.pl/
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Grodziski "szampan" wśród piw. Nigdy nie udało mi się go skosztować
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
A ja pamiętam jak z kolegami laliśmy się tym piwem po głowach!!!!
jak uderzało się w szyjkę otwartego Grodzisza a on strzelał wprost do gardła i wypływał nosem
Wybaczcie mi
Tego typu piwa ( spora grupa piw belgijskich) zaliczamy do piw specjalnych. Charakteryzują się one nietypowym składem surowcowym ( w tym przypadku dodatkiem surowców niesłodowanych takich jak ryż czy kukurydza), bądz procesem technologicznym.
Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.
Comment