Piwa górnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kiszot
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2001.08
    • 8118

    #1

    Piwa górnej fermentacji

    Co sądzicie o piwach górnej fermentacji?
    Ja uważam że są lepsze.

    Czy ktoś oprócz Kielc robi jeszcze takie piwa?
    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
    So von Natur, Natur in alter Weise,
    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24004

    #2
    W Somie część jest górnofermentacyjnych (chyba się powtarzam?)
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Cezar
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.05
      • 1349

      #3
      Re: Piwa górnej fermentacji

      kiszot napisał
      ... Czy ktoś oprócz Kielc robi jeszcze takie piwa?
      Jeśli nie liczyć produkcji mikrobrowarów (Spiż, SOMA itd.), to chyba jedynym przedstawicielem piw górnej fermentacji w Polsce jest PALM ze wspomnianego browaru KIELCE.

      Kiedyś piwo g. f. produkował browar w Grodzisku Wielkopolskim.

      Comment

      • ANDRO
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.10
        • 640

        #4
        Tak,to się zgadza. Grodzisk był mistrzem świata w górnofermentacyjnym. A powiem szczerze,że nie wiedziałem o tym Palmie,że górny jest. Zaraz lecę do sklepu.
        Andro z wyspy jednej takiej.
        http://www.bahama.uznam.net.pl/

        Comment

        • kiszot
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2001.08
          • 8118

          #5
          Mało tego że jest górny,to jest bardzo dobry.
          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

          Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
          So von Natur, Natur in alter Weise,
          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

          Comment

          • Cezar
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.05
            • 1349

            #6
            Gwoli ścisłości, oryginalny PALM jest belgijski.
            Ten produkowany w Polsce jest licencyjny.

            Zgadza się, że piwo jest bardzo dobre.

            Comment

            • NoLeafClover
              Porucznik Browarny Tester
              • 2001.09
              • 449

              #7
              pilsik

              ale Palm to taki pilsik górnej fermentacji a Grodzisk robił drożdżowe górnej fermentacji. Czyż nie ?
              NoLeafClover

              Comment

              • zythum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.08
                • 8305

                #8
                Grodziski "szampan" wśród piw. Nigdy nie udało mi się go skosztować
                To inaczej miało być, przyjaciele,
                To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                Rządzący światem samowładnie
                Królowie banków, fabryk, hut
                Tym mocni są, że każdy kradnie
                Bogactwa, które stwarza lud.

                Comment

                • NoLeafClover
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2001.09
                  • 449

                  #9
                  A ja pamiętam jak z kolegami laliśmy się tym piwem po głowach!!!!
                  jak uderzało się w szyjkę otwartego Grodzisza a on strzelał wprost do gardła i wypływał nosem
                  Wybaczcie mi
                  NoLeafClover

                  Comment

                  • sensor
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.02
                    • 817

                    #10
                    Re: pilsik

                    NoLeafClover napisal/a
                    ale Palm to taki pilsik górnej fermentacji a Grodzisk robił drożdżowe górnej fermentacji. Czyż nie ?

                    Pilsy górnej fermentacji nie istnieją.
                    Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                    Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                    Comment

                    • Cezar
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.05
                      • 1349

                      #11
                      Re: Re: Piwa górnej fermentacji

                      ja napisałem
                      ... ze wspomnianego browaru KIELCE ...
                      Dokładnie, to browar nazywa się BELGIA i znajduje się niedaleko Kielc.

                      Comment

                      • NoLeafClover
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2001.09
                        • 449

                        #12
                        Re: Re: pilsik

                        Pilsy górnej fermentacji nie istnieją. [/B][/QUOTE]

                        Skoro nie jest to pils to jakie to piwo Panie Sensor ?

                        Szacuneczek
                        NoLeafClover

                        Comment

                        • sensor
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2001.02
                          • 817

                          #13
                          Tego typu piwa ( spora grupa piw belgijskich) zaliczamy do piw specjalnych. Charakteryzują się one nietypowym składem surowcowym ( w tym przypadku dodatkiem surowców niesłodowanych takich jak ryż czy kukurydza), bądz procesem technologicznym.
                          Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                          Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                          Comment

                          • grzech
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.04
                            • 4592

                            #14
                            Można je opisać jako piwo jasne górnej fermentacji, Angole napisaliby pale ale.

                            Comment

                            • ANDRO
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2001.10
                              • 640

                              #15
                              Tak,piwo jasne dolnej fermentacji określa się jako "pils" lub "lager". A górnej fermentacji to tzw "special".
                              Andro z wyspy jednej takiej.
                              http://www.bahama.uznam.net.pl/

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Zaiksik
                                Trudne początki
                                Zaiksik
                                Witam
                                Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                                Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                                Wszystko...
                                2024-08-27, 17:13
                              • Orzech1988
                                XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
                                Orzech1988
                                Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
                                zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
                                XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego


                                Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
                                2020-01-15, 17:07
                              • Daray
                                Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                                Daray
                                Dzień dobry,

                                W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                                Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                                2023-03-13, 20:01
                              • dadek
                                Czechy, Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
                                dadek
                                Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
                                2025-01-10, 00:48
                              • darekd
                                Neulich, Original
                                darekd
                                Malutki browarek z własnym lokalem w berlińskiej dzielnicy Neukölln.

                                Summer Ale
                                4,9% alk.
                                20 IBU

                                Chmiele: Monroe (DE) i Comet (US)

                                https://neulich.de/bier/original/

                                Choć gdzie indziej podają, że dodatkowo jest jeszcze chmiel Magnum...
                                2024-12-14, 01:43
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...