Pojawił się też dwustronny, firmowy - tyski. w firmie puzzli, ze starym zdjęciem "jak to drzewiej piwo warzono".
Postaram się go namierzyć - trzymajcie kciuki !
Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)
celt_birofil napisal/a Pojawił się też dwustronny, firmowy - tyski. w firmie puzzli, ze starym zdjęciem "jak to drzewiej piwo warzono".
Postaram się go namierzyć - trzymajcie kciuki !
Firmowy to pewnie będzie w Tychach, w sklepiku przy browarze.
Kudłaty napisal/a Widziałem ostatnio kalendarz ścienny nazywający się PIWO .
Są tam przedstawione kraje i ich piwa oraz podstawki, jakieś opisy piw ...
Mam go!!!
Poniewierał się taki biedniusi pod choinką, to go podniosłem.
I ja znalazłem pod choinką kalendarz scienny
PIWO 2002
wydany na niezłym poziomie graficznym przez PPU DAN-MARK z Wrocławia, ul.Rychtalska 8.
Z przyjemnoscią, czasem rozczuleniem, obejrzałem podobizny niemal 100 butelek piw z całego swiata, w tym wielu sławnych!
Z ciekawoscią obejrzałem drugie tyle podstawek...
Sam kalendarz, choc nietypowy (kolejne tygodnie rozmieszczone pionowo) też moze być...
Najgorsza jest częsć tekstowa: już na okładce straszy nas alternatywa "Lepszy brzuch od piwa niż garb od roboty"!
Dalej trochę informacji / trochę dezinformacji na temat sposobów fermentacji i rodzajów piwa. Np o piwie grodziskim - jakoby spotykanym w Polsce, a w rzeczywistosci nie produkowanym przynajmniej juz od siedmiu lat.
Im dalej tym straszniej: knajackie "10 przykazań szczęsliwego człowieka", "Dlaczego piwo jest lepsze od kobiety / mężczyzny" i "Dowcipy o piwie"
Autorzy wyraźnie stosowali się do Przykazania nr 5
ze swojego dekalogu :"Praca jest męcząca"
A przecież np.po lepszy wybór dowcipów wystarczyło zajrzeć do pobliskiego browaru - browaru.pl
Szkoda, że tak wyszło bo w rezultacie kalendarz utrwala nieciekawy stereotyp polskiego piwosza.
Ogólnie to mam wrażenie, że zawartość tego kalendarza w dużej mierze pochodzi z internetu właśnie. Większość tekstów jest dziwnie znajoma. Niektórych obrazków też. Ale może jestem przeczulony
Mimo wszytko nie będe surowy dla wydawców - ogólne wrażenie pozytywne. Tylko skąd wzięli fatalne zdjęcia butelek z polskich browarów. Mogłbym to zrobić dla nich lepiej (oferta na przyszły rok )
W końcu i ja nabyłem ten kalendarz i od razu nasunęło mi się kilka uwag:
1. Chyba najlepiej wypada reprezentatywność zbioru butelek.
2. Gorzej jest z waflami - głównie polskie a z zagranicy tylko: Czechy, Niemcy, Austria + jeden Carlsberg. Docenić należy jednak to, że wyeksponowane zostały również egzemplarze nieco starsze lub całkiem stare.
3. Tzw. dodatki - na trzech kolejnych stronach kawały piwne to stanowczo za dużo. Wystarczyło każdą stronę poświęcić innemu zagadnieniu i byłoby super.
Ponieważ jednak jest to chyba piwna premiera na rynku kalendarzy - zaryzykuję 4 - ; dla zachęty.
Wydawca nie jest anonimowy, może więc "wrocławski" oddział naszego forum do nich dotrze i złoży propozycję współpracy?
Co Wy na to ???
Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)
Kalendarz Forumowy pomysł rewalcyjny
tylko kto oprócz nas samych go kupi
Postawimy celta na giełdzie i będzie sprzedawał birofilom jako gadżet z browaru "PL"
A tak poza tym to powinniśmy założyć mini browar !!!
Zbyt na produkcję zapewniony
Comment