Temat umiescilem tu, poniewaz do browarnictwa go nie zaliczam. Piwa gatunku Eisbock pochodza z miejscowosci Kulmbach, gdzie 2 browary - EKU i Reichelbräu - produkuja ten typ piwa zwane EKU 28 i Eisbock. EKU 28 zawiera 28% extraktu i 12% alkoholu, Eisbock zas 10% alkoholu. Produkcja polega na odciaganiu wody poprzez zamarzanie. Historia powstania tego typu piwa jest smieszna: pewnej ostrej zimy uczniowi nie chcialo sie schowac beczek, ktore przy ostrym mrozie zamarzly i je rozerwalo. Podczas rozmrazania, w pierwszym etapie powstaje skoncentrowane piwo, a zamarznieta wode mozna wyrzucic.
Sam kiedys mialem podobne przezycie, kiedy latem zapomnialem wyciagnac piwo z zamrazalki. Efektem tej akcji byla peknieta butelka oraz skoncentrowane piwo na dnie kufla, do ktorego wstawilem zamarzniete piwo. Polecam sprobowac, ale nie z butelka. Moze sie to zle skonczyc dla zamrazalki. Wariacji jest nieskonczona ilosc z roznymi efektami smakowymi.
Sam kiedys mialem podobne przezycie, kiedy latem zapomnialem wyciagnac piwo z zamrazalki. Efektem tej akcji byla peknieta butelka oraz skoncentrowane piwo na dnie kufla, do ktorego wstawilem zamarzniete piwo. Polecam sprobowac, ale nie z butelka. Moze sie to zle skonczyc dla zamrazalki. Wariacji jest nieskonczona ilosc z roznymi efektami smakowymi.
Comment