Produkcja piwa typu Eisbock

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwowar2
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.11
    • 588

    #16
    To piwo poprostu najlepiej wychodzi nieplanowane

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      #17
      Ale jak mam go nie planować, przecież chcę się go napić.

      Comment

      • piwowar2
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.11
        • 588

        #18
        Po prostu zapominasz o nim i nagle ci rozrywa butelke i juz je masz.

        Comment

        • piwowar2
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.11
          • 588

          #19
          Wlasnie wykorzystuje minusowe temperatury(-11°C) na zewnatrz do produkcji Eisbocka. Mam nadzieje, ze wystarczy tych minusow. Eisbock to mozliwosc uratowania niedobrego lub lekko zepsutego piwa.

          Comment

          • Piwowar
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 2556

            #20
            Po kilku dniach "surowego" jak na nasze tereny mrozu wyjrzałem na balkon. Butelki częściowo zamarznięte, z trzech beczek dwie też na kamień, z trzeciej obficie wydobywa się piana. Mój "Eisbock" jest ciemnozłoty, trochę ciemniejszy od piwa w stanie normalnym, 15% ekstraktu. Jest słabiej nasycony CO2, stracił klarowność, ale za to smakowo stanowi cudowną kompozycję słodu i chmielu. Aż żałuję że nie mam okazji podzielić się moimi wrażeniami z kimś innym, o podobnym piwnym zboczeniu.
            Archiwum piwne

            Poznaj
            http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
            Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
            Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

            Comment

            • piwowar2
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.11
              • 588

              #21
              Przywiez mi jutro, to sie podzielisz

              Comment

              • Piwowar
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 2556

                #22
                Przyjedź to się napijesz.
                Archiwum piwne

                Poznaj
                http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                Comment

                • macbie
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2006.02
                  • 33

                  #23
                  No to ja jako poczatkujacy zapytam - czy nie lepiej byloby przeprowadzic caly proces przed chmieleniem i fermentacja?? Wtedy udaloby sie osiagnac wysokie Blg i nie straciloby nic nagazowanie?

                  Comment

                  • piwowar2
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.11
                    • 588

                    #24
                    Kiedys forumowicz Krzysztof mi tlumaczyl, ze gdy Blg jest za wysokie, drozdze gina na wskutek wysokiego cisnienia osmotycznego. Fermentacja zaskakuje tez wolniej przy wysokim Blg.

                    Comment

                    • Shlangbaum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2005.03
                      • 5828

                      #25
                      Ja, jak miałem 17 lat, dałem się skusić na imprezie sylwestrowej u mojej byłej dziewczyny na wpakowanie puszek Okocimia Mocnego do zamrażalnika celem szybszego schłodzenia. Zapomnieliśmy o nim, a kiedy pamięć wróciła, okazało się, że piwo w puszkach jest już częściowo zamarznięte. Pijąc z puszki lód zostawał w środku, a piło się to, co nie zamarzło. Piwo (nawet jak na Okocim Mocne) stało się wyraźnie mocniejsze

                      ...Ot i młodzieńcze gupoty sprzed kilku lat się przypomniały

                      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X