Kaucja na puszki w D
Collapse
X
-
Kudłaty ja też czytałem artykuł w Wyborczej i wyraźnie było napisane, że puszki na piwo Będą objęte kaucją. A tka tylko dla dygresji ja osobiście to popieram, zarówno ze względu na ochronę środowiska jak i na smak piwa który puszka zabija.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
O ile dobrze pamiętam to Wybiórcza napisała, że ustawa jest trochę przestarzała i kaucją nie będą objęte produkty w niej nie opisane, jak np. "wynalazki" na bazie piwa z dodatkim innych alkoholi.
Ale może mylą mi się źródła...browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
KAucją nie będą objęte wynalazki typu rum+cola zaliczone do napojów alkoholowych .To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Comment
-
-
09,01,2003 wróciłem z Niemiec i nie prawdą jest że pobierana jest kaucja za piwa w puszce.Kaucja pobierana jest za napoje chłodzące w puszce ,prawdą jest że trzeba mieć kwit kasowy,ale z kolei to będzie działać przez 3 miesiące potem będzie można oddawać puszki obojętnie gdzie.krzych
Dzień bez piwa to stracony dzień.
Comment
-
-
Piwo i napoje zawierajace piwo, woda mineralna, napoje chlodzace (Cola, Fanta itp.)
Gdzie kupowales piwo w puszkach bez kaucji?
Comment
-
-
[QUOTE]ppns napisał(a)
[B]To chyba najlepszy , choc nieco humorystycznie zobrazowany argument przeciw piwu w puszkach w Niemczech. Dokładne przetłumaczenie nie jest niestety mozliwe , bo wymagałoby dłuższego wywodu lingwistycznego. Puszki nie sa njlepsze dla piwa tak czy siak.
Nie dla piwa tylko dla zdrowia
Napis mowi
Narkotyki w wysokich puszkach/duzych dawkach (niepotrzebne skreslic)
zagrazaja zdrowiu.
Comment
-
-
dla rozjaśnienia trzeba podać że owe Dosen można tłumaczyć właśnie jako "puszki" lub jako "dawki".- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
kaucja za puszki
Doszły mnie słuchy, że w Niemczech od początku br. wprowadzono kaucje za puszki. Podobno jest ona w wyskości 0,20 Euro.
Ciekawy jestem kiedy ten "genialny" pomysł zawita do nas.
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
dzięki wielkie
już mnie nie ma
taki ze mnie mały gapcio
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
Comment