Jaki wpływ na piwo ma upływ daty ważności do spożycia? Chodzi mi tu głównie o piwa pasteryzowane. Czy przekroczenie owego terminu o kilka miesięcy/lat wpływa korzystnie bądź niekorzystnie na smak? Odkryłem w szafce zapomnianą flaszkę Mocnego z Suwałk przeterminowaną o 6 miesięcy i zastanawiam się czy da się to jeszcze spożyć (bez aluzji do jakości tej marki proszę
Data ważności piwa
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
szostak napisał(a)
Podejrzewam, że w przypadku piw pasteryzowanych przekroczenie daty ważności większej roli nie odgrywa.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Ja miałem 5l. konserwę daba 2 lata po terminie i nie bardzo wiedziałem co z nią zrobić. Problem rozwiązał facet który remontował mi łazienkę. WYPIŁ TO bez mojej zgody i bozia go skarała, dostal takiego sran... ,że przez dwa dni nie wychodził z kibla. Za piwo mu potrąciłem przy wypłacie .Comment
-
Niedawno otworzyłem ponad dwuletni okocim "Świąteczne". Smakowało dokładnie tak samo ja świerze, ale i tak nie ryzykowałem wypicia całej butelki. Mam patent na piwo, którego termin przydatności do sporzycia dawno się skończył. Mianowicie po otwarciu i odstawieniu na jakiś czas (aż zwietrzeje) smaruje się nim liście kwiatów. Podobno wpływa to na nie odżywczo i nadaje im piękny połysk.Comment
-
generalnie mocne piwa mogą dłużej stać, pod warunkiem zachowania stałej temperatury i zaciemnienia. co się pogarsza?
klarowność - wytrącają się cząstki stałe przez długi okres stania
dostęp jakiegokolwiek światła ma zły wpływ na smak piwa.
piszę o piwie butelkowym, bo puszki lepiej opróżniać szybko, zanim piwo przejdzie blachą.
Twój mocny z Północnego możesz zapewne spokojnie wypić, jeśli nie stwierdzisz w smaku, zapachu nic niepokojącego. mam również jedno mocne z Północnego właśnie, też stoi sobie już troszkę, tyle że w lodówce.
będąc w Namysłowie w browarze razem z GulGulem, dyrektor nas dzielnie oprowadzał i dotarliśmy do takiego "archiwum" piwnego. (stała temperatura chyba ok. 8-10 st.) popróbowaliśmy jakiegoś starczego pilsa - był bez większych zarzutów (choć nie mieliśmy bezpośredniego porównania)
lambiki słyszałem że nawet i 30 lat są "starzone",
a portery - tak! są bardzo pyszne po kilku latach!- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
No, ale istnienie lambika zawdzięczamy właściwie zjawiskom, które normalnie określilibyśmy jako psucie, bo o klasycznym warzeniu piwa nie ma mowy. Moja koleżanka (której adres podam jeśli się zgodzi, a myślę że tak) doktorantka na AR w Poznaniu, badała przy pomocy chromatografu ( kilku różnych) stare piwa. Trzymała je w otwartej szafce. Kiedyś spragniony kolega strasznie ucieszył się, że uczelnia funduje smaczny socjal i wypił. Piwo miało ok. 2 lat. Smakowało !!Parę dni później w barku w akademiku popijaliśmy Książęce ze Lwówka. Smakowało dziwnie, co niestety często mu się zdarza. Przez kolejne 2 dni kilku kolegów i ja ustawialiśmy się w kolejce do ubikacji. Ale nikt nie przestał pić Książęcego.Comment
-
Odświeżę temat.
Nurtuje mnie właśnie kwestia daty ważności piw. Czy ta data jest tak sztywna jak przy produktach spożywczych?
Pytam dlatego, bo w jednym markecie w moim mieście gdzie jest bardzo duży wybór piw często pojawiają się promocję z wynikające z tego, że za dzień, dwa mija termin ważności. Dotyczy to zwłaszcza zagranicznych piw od cen 4 zł w górę.
Chętnie bym korzystał z takich promocji ale nie wiem czy warto? Czy takie piwo będzie smakować tak jak powiedzmy miesiąc wcześniej czy już zajdzie jakaś różnica? No i czy konsumpcja takiego specyfiku z datą ważności ' na styk ' nie jest ryzykowna dla zdrowia?:PComment
-
Dla zdrowia ryzykowna raczej nie jest w żaden sposób. Co do właściwości organoleptyczne to jednak największy wpływ ma przechowywanie - jak nie było piwo wystawione na działąnie promieni słonecznych i było trzymane w lodówce to nic złego nie powinno się stać. Na starzenie róznie reagują różne style - porterowi bałtyckiemu w dobrych warunkach przeleżakowanie nie zaskodzi, niepasteryzowanemu Ciechanowi raczej nie pomoże a nawet wręcz przeciwnie.Comment
-
Pytam dlatego, bo w jednym markecie w moim mieście gdzie jest bardzo duży wybór piw często pojawiają się promocję z wynikające z tego, że za dzień, dwa mija termin ważności. Dotyczy to zwłaszcza zagranicznych piw od cen 4 zł w górę.
Chętnie bym korzystał z takich promocji ale nie wiem czy warto?
Czy takie piwo będzie smakować tak jak powiedzmy miesiąc wcześniej czy już zajdzie jakaś różnica?
No i czy konsumpcja takiego specyfiku z datą ważności ' na styk ' nie jest ryzykowna dla zdrowia?:P
Zagrożeń dla zdrowia zasadniczo w piwie nie ma, nawet gdyby się zepsuło. Drobnoustroje chorobotwórcze nie są w stanie przetrwać w piwie, poza kilkoma wyjątkami, które są tak rzadko spotykane że można je zasadniczo pominąć.JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Swego czasu już po zamknięciu Juranda dyrektor w swojej chłodni przysklepowej trzymał dla mnie skrzynkę Mazurskiego pilsa. Ostatniego piłem już chyba 3 lata po zamknięciu browaru.
Z tego co pamiętam na kolana nie powalał, ale problemów żołądkowych na pewno nie miałemWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
Comment