Potrzebne mi są materiały o produkcji piwa a w szczególności o technologiach chłodniczych. jesli ktokolwiek moze mi pomóc bedę wdzięczny. Pisze prace przejsciowa o technologiach chłodniczych i browarnictwie. Z gory dziekuje.
nie sądzę żeby chodziło o "amatorskie" metody chłodzenia w piwowarstwie, miałem poprosić Andiego żeby przygotował listę książek, ale wyleciało mi z głowy, no cóż taki sklerotyczny los seniora
Witam ponownie!!!
Doświadczenie to ja mam ale tylko w dziedzinie konsumcyjno rozrywkowej. A co do materiałów to ciężko cokolwiek znaleźć. Z reguły są to ogólniki albo bardzo encyklopedyczne dane. Szefostwo browarów nie za bardzo ma czas albo w ogóle nie chce im sie .......... No to tyle
W dalszym ciągu czeka mna jakąś pomoc
Podstawowy podręcznik to "Browarnictwo", autor Dyczkowski, wydanie jak najnowsze. Fachowe artykuły mogą być w "Przeglądzie Fermentacyjnym i Owocowo - Warzywnym" (takie czasopismo). Możesz sprawdzić w wykazie prasy, czy nie ma jakiegoś "Przeglądu Chłodniczego" lub podobnego tytułu. Możesz również poszukać w firmach progukujących sprzęt chłodniczy. I oczywiście pogrzebać w sieci.
Pozazdrościć, 190 mieszkańców, a browarek na wsi Podmoky działa już dwa lata. Dokładnie od stycznia 2020 roku i jego właścicielem, piwowarem jest mega sympatyczny pan Petr Smíšek. Pomimo niedzieli, pory obiadowej bez najmniejszych oporów zgodził się przyjechać specjalnie dla...
No więc sprawa wygląda bardzo prosto, właśnie skończyłem gotować piwo i nagle mnie olśniło, że zapomniałem zamówić drożdzy XD Przechodząc do sedna, czy mogę przelać piwo do fermenatora i dodać drożdze jutro, pojutrze? Czy mam odrazu wszystko wylać i lepiej planować przyszłe zakupy?...
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
Comment