Kulka w Piwie [widget - zasobnik z azotem]

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mario123
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.01
    • 250

    #16
    Borysko napisał(a)
    A może piwo jest wstępnie nasycone CO2 i wewnętrzne ciśnienie nie pozwala na rozsadzenie Widget'a? W momencie otwarcia puszki następuję gwałtowny spadek ciśnienia i najsłabszy punkt naboju dziurawi się, uwalniając azot. Tak sobie to wykombinowałem...
    Może nie ma żadnego dziurawienia sie? Może materiał, z którego wykonany jest nabój ma pory o wymiarach niewiele większych od rozmiaru cząsteczek azotu N2? Nadciśnienie wywołane przez CO2 na zewnątrz utrudnia wydostawanie się azotu. Po otworzeniu puszki gwałtownie spada ciśnienie na zewnątrz naboju i następuje wydostawanie się azotu.
    Wiem np., że nie można długo przechowywać wodoru w rurach kwarcowych (np. laserowych). W szkle kwarcowym występują bowiem pory o rozmiarach przekraczających rozmiary cząsteczek wodoru. I stąd wykombinowałem (może przekombinowałem) analogię.

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      #17
      Z linku podanego przez Jacksona wynika, że:

      - tuż przed zamknięciem puszki do piwa dodaje się małej dawki płynnego azotu.
      - w trakcie procesu puszkowania azot rozpuszcza się w piwie i zwiększa ciśnienie wewnątrz puszki (stąd twardość)
      - w miarę wzrostu ciśnienia piwo stopniowo dostaje się do kuleczki i poddaje kompresji znajdujący się w niej azot.
      - wraz z otwarciem puszki azot gwałtownie wypycha piwo z kuleczki pobudzając rozpuszczony w piwie dwutlenek węgla.

      Z tego co rozumiem dodaje się zatem azotu w dwóch porcjach - w kuleczce i oddzielnie tuż przed puszkowaniem.

      Comment

      • witkowskiartur
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.03
        • 561

        #18
        Z linku podanego przez Jacksona wynika, że:

        - tuż przed zamknięciem puszki do piwa dodaje się małej dawki płynnego azotu.
        - w trakcie procesu puszkowania azot rozpuszcza się w piwie i zwiększa ciśnienie wewnątrz puszki (stąd twardość)
        Nie to, żebym się czepiał, ale płynny azot, znaczy się ciekły ma temperaturę poniżej minus 150 stopni celsjusza. Efekt jaki można uzyskać dodając ciekły azot do "gorącego" w porównaniu z nim piwa, można porównać do polania kilkoma kroplami wody gorącego żelazka. Jakoś sobie nie wyobrażam, by ciekły azot mógł się rozpuścić w piwie. Ciepło jakie by pochłonął spowodobałoby jego natychmiastowe odparowanie
        KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI

        Comment

        • żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

          #19
          Słusznie się czepiasz, tłumaczyłem trochę na chybcika. W tekście jest, że azot nie rozpuszcza się, a właśnie wyparowuje, zwiększając tym samym ciśnienie w puszce.

          Comment

          • szyszek1
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2003.07
            • 60

            #20
            I w ten sposób dzięki JAcksonowi wyjaśniło się parę niejasności co do widget'a. Sądzę, że info na stronie przez Niego podanej jest wiarygodne więc wszystko jasne:
            1. Piwo wcale nie jest gazowane azotem, tzn. azot w puszce jest, ale w bąbelkach piany jest już prawie tylko CO2. Ponieważ azot znacznie mniej rozpuszcza się w wodzie(piwie). Ta słaba rozpuszczalność umożliwia sprężenie azotu w plastykowej kulce.
            2. Widget nie pęka ani nie dziurawi się przy otwarciu puszki tylko wystrzeliwuje piwo tworząc gęściutką pianę. Można to dość łatwo zaobserwować - piwo po otwarciu puszki znacznie dłużej "syczy" niż zwykle.
            3. W kulce jest azot pod ciśnieniem atmosferycznym, a być może nawet zwykłe powietrze, co znacznie ułatwia dodanie widget'a do piwa.

            Sprawdziłem też zachowanie widgeta w wodzie i faktycznie maleńki otworek znajduje się zawsze pod powierzchnią piwa. Zrobię też, w najbliższym czasie próbę z mocno gazowaną wodą i szczelnie zamknę widget'a z wodą w słoiku; efekt powinien być ten sam tylko że bez piany.

            Comment

            • bubu
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2003.05
              • 16

              #21


              a tu na obrazku jak dziala

              Comment

              Przetwarzanie...
              X