PTC: Piwo tylko ciemne - Towarzystwo milosnikow piw ciemnych - zaczyn

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    #16
    Originally posted by grzech
    Alt, czemu nie ! Proponuję prosty podział - co nie jest jasne, jest ciemne.
    Ja nie do końca się zgadzam w końcu piwa marcowe są bursztynowe, więc nie jasne ale do ciemnych bym ich nie zaliczał, czy piw typu PALM. Ustalmy, że piwo ciemne to ciemne (Schwartz, tmave, cerne, dunkel) a inne choćby i smakowite były nie są ciemne. W piwach ciemncyh musi być użyty chociażby w małych ilościach słód palony, monachijski.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

    Comment

    • yendras
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.12
      • 2052

      #17
      No dobra, trochę mi tych altów szkoda, ale z drugiej strony nie ma ich aż tak wiele, żeby się nad nimi rozczulać.

      Comment

      • zythum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.08
        • 8305

        #18
        Ja też lubię alty ale zasady to zasady
        To inaczej miało być, przyjaciele,
        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

        Rządzący światem samowładnie
        Królowie banków, fabryk, hut
        Tym mocni są, że każdy kradnie
        Bogactwa, które stwarza lud.

        Comment

        • Misiekk
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.05
          • 913

          #19
          yendras napisal/a
          No dobra, trochę mi tych altów szkoda, ale z drugiej strony nie ma ich aż tak wiele, żeby się nad nimi rozczulać.
          Jak jest ich tak mało to należy się nad nimi rozczulać, a nie odsuwać na bok. Jak tak każdy będzie robił to nic po nich nie pozostanie. Jedynie puste butelki.
          Last edited by Misiekk; 2002-01-10, 14:51.
          Piwo to jest życia blues, daje miłość oraz luz. :)

          Comment

          • zythum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.08
            • 8305

            #20
            aż się dziwię, że nikt jeszcze nie napisał
            a ja lubię basy
            To inaczej miało być, przyjaciele,
            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

            Rządzący światem samowładnie
            Królowie banków, fabryk, hut
            Tym mocni są, że każdy kradnie
            Bogactwa, które stwarza lud.

            Comment

            • yendras
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.12
              • 2052

              #21
              Originally posted by Misiekk


              Jak jest ich tak mało to należy się nad nimi rozczulać, a nie odsuwać na bok. Jak tak każdy będzie robił to nic po nich nie pozostanie. Jedynie puste butelki.
              No nie, ja jako "fascynator" altów będę się nad nimi nadal rozczulał, ale w wymiarze konsumpcyjnym, a wręcz degustacyjnym (czyli tak: ) Natomiast nie będziemy tłukli altowej piany na PTC.

              A wracając do ciemniaków to czas zadać pytanie fundamentalne i uczynię to bez fałszywego wstydu - w końcu do wczoraj byłem jeszcze junior member:
              - Dlaczego piwo ciemne jest ciemne ?

              I proszę się nie nabijać z mojego ciemniactwa, tylko przystępnie i cierpliwie mi to wyłożyć

              Comment

              • zythum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.08
                • 8305

                #22
                Zawiera słody palone, ewentualnie ciemne karmelowe - karmel.
                To inaczej miało być, przyjaciele,
                To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                Rządzący światem samowładnie
                Królowie banków, fabryk, hut
                Tym mocni są, że każdy kradnie
                Bogactwa, które stwarza lud.

                Comment

                • ptc
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2001.11
                  • 366

                  #24
                  Co piwem ciemnym jest - koniec dyskusji

                  Konczac dyskusje na temat co piwem ciemnym jest oglaszam rozwiazanie:

                  Co jest ciemne to jest ciemne!!!

                  Krotkie wyjasnienie:

                  Ciemne to znaczy brazowe lub czarne ale nie zolte nie bursztynowe nie slomkowe
                  nie cytrynowe.

                  Jakie piwa sa ciemne?

                  Wedlug wzorcow zza oceanu posluzmy sie SRM Standard Research Method:

                  kolor - wartosc SRM

                  lekko zolty 2.0-3.0
                  srednio zolty 3.0-4.5
                  slomkowo zloty 4.5-6.0
                  zloty 6.0-7.5
                  lekko bursztynowy 7.5-9.0
                  miedziany 9.0-11.0
                  czerwono-brazowy 11-14
                  lekko brazow 14-17
                  srednio brazowy 17-20
                  lekko czarny 20-25
                  czarny >25

                  Obrazek na dole przedstawia co prawda wartosci w jednostkach Lovibond
                  ale moga one byc utozsamiane na pewnym poziomie (szczegoly)

                  Mysle ze dla naszych potrzeb za ciemne mozna przyjac piwa powyzej 15 SRM.

                  Jakie to bede piwa, wiec beda tam tez nie ktore Alty :-)

                  Ponizej krotki wycinek z beer styles (pozostawiam nazwy amerykanski ale chyba
                  sa zrozumiale)

                  Ale - czyli piwa gornej fermentacji
                  ===================================

                  Belgian and French Ale
                  a) Flanders Brown 12-18
                  b) Dubbel 10-14
                  c) Tripel 3.5-55
                  d) Belgian Ale 3.5-12
                  e) Belgian Strong Ale 3.5-20
                  f) White 2-4
                  g) Biere de Garde 8-12

                  Belgian-style Lambic
                  a) Faro 6-13
                  b) Gueuze 6-13
                  c) Fruit n/a

                  Brown Ale
                  a) English Brown 15-22
                  b) English Mild 8-34
                  c) American Brown 15-22

                  English-style Pale Ale
                  a) Classic English Pale Ale 4-11
                  b) India Pale Ale 8-14

                  American-style Ale
                  a) American Pale Ale 4-11
                  b) American Wheat 2-8

                  English Bitter
                  a) English Ordinary 8-12
                  b) English Special 12-14
                  c) English Extra Special 12-14

                  Scottish Ale
                  a) Scottish Light 8-17
                  b) Scottish Heavy 10-19
                  c) Scottish Export 10-19

                  Porter
                  a) Robust Porter 30+
                  b) Brown Porter 20-35

                  English and Scottish Strong Ale
                  a) English Old Ale/Strong Ale 10-16
                  b) Strong Scotch Ale 10-47

                  Stout
                  a) Classic Dry Stout 40+
                  b) Foreign-style 40+
                  c) Sweet Stout 40+
                  d) Imperial Stout 20+

                  Lagery (lezaki) - czyli piwa dolnej fermentacji
                  ===============================================

                  Bock
                  a) Traditional German Bock 20-30
                  b) Helles Bock 4-10
                  c) Doppelbock 12-30
                  d) Eisbock n/a

                  Bavarian Dark
                  a) Munich Dunkel 17-20
                  b) Schwarzbier 25-30

                  German Light Lager
                  a) Dortmund/Export 4-6
                  b) Munich Helles 3-5

                  Classic Pilsner
                  a) German 25-4
                  b) Bohemian 3-5

                  American Lager
                  a) Diet/Lite 2-4
                  b) American Standard 2-4
                  c) American Premium 2-8
                  d) Dry 2-4
                  e) Cream Ale/Lager 2-4
                  f) American Dark 10-20

                  Vienna/Oktoberfest/Märzen
                  a) Vienna 8-12
                  b) Märzen/Oktoberfest 4-15

                  Piwa rozne
                  ==========

                  German Style Ale
                  a) Dusseldorf-style Altbier 11-19
                  b) Kölsch 3.5-5

                  Fruit Beer
                  a) Fruit Beer 5-50

                  Herb Beer
                  a) Herb Beer 5-50

                  Smoked Beer
                  a) Bamberg-style Rauchbier 10-20

                  German-style Wheat Beer
                  a) Berliner Weisse 2-4
                  b) Weizen/Weissbier 3-9
                  c) Dunkelweizen 16-23
                  d) Weizenbock 7-30

                  Mysle ze powyzsze informacje pomoga nam nie pomylic piwa ciemnego z innym :-)




                  Attached Files
                  Last edited by ptc; 2002-01-11, 10:23.

                  Piwo tylko ciemne - Towarzystwo milosnikow piw ciemnych

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #25
                    Nie chce mi sie tego czytać, ale wpisuję sie do grupy wielbicieli ciemniaków, ze szczególnym uwzględnieniem "Irlandzkiego Mocnego" z Nakła, "Krusovic Cernych" i "Hubertusa Dunkela".
                    Kiedyś we Wrocławiu robili pysznego ciemniaczka (dwunastkę, Dark Beer i portera) no i oczywiście przebój dworcowych restauracji - Siemianowice.

                    Comment

                    • Cezar
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.05
                      • 1349

                      #26
                      Ja lubię słabe (4 - 4,5% alkoholu) ciemniaki, których w naszym kraju nie produkują, np. czeskie (Krušovice Černe), słowackie (patrz dyskusja, a faktycznie mój monolog, pt. Ciemne piwa ze Słowacji), niemieckie (np. Köstritzer Schwarzbier), austriackie (np. Hubertus Dunkel czy Gösser Dark) oraz oczywiście irlandzkie i angielskie stouty (ale też z tych słabszych – Guiness Extra Stout czy też Beamish).

                      Polskie portery i koźlaki czasem piję, ale bez entuzjazmu, głównie dla etykiet.
                      O wiele bardziej wolę piwa karmelowe.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #27
                        Wybór polskich ciemniaków jest niestety aktualnie nader mizerny

                        Comment

                        • celt_birofil
                          † 2017 Piwosz w Raju
                          • 2001.09
                          • 4469

                          #28
                          Originally posted by Krzysiu
                          Nie chce mi sie tego czytać...
                          Pozostaje mi jedynie wyrazić żal z powodu powyższego stwierdzenia Jak tak dalej pójdzie, stracę pracę !!!
                          Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #29
                            Za dużo tego naraz.

                            Teraz przejrzałem, ale jakoś mnie to nie przekonuje Np. taki kwiatek: ...Classic Pilsner...

                            Może mam coś z oczami, ale Classic Pilsner jest chyba jasny? a jak nie jest jasny, to chyba nie jest Classic.

                            Comment

                            • ptc
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2001.11
                              • 366

                              #30
                              Originally posted by Krzysiu
                              Wybór polskich ciemniaków jest niestety aktualnie nader mizerny
                              To prawda choc dzieki tematowi poznalem juz dwa nowe. (liste skompiluje na nowo w przyszlym tygodniu)

                              Jako zadanie dla czlonkow towarzystwa PTC polecam:

                              W kazdym odwiedzanym sklepie z piwem po standardowej wymianie grzecznosci z obsluga na pytanie Czym moge sluzyc? lub podobne odpowiedz Czy sa jakies ciemne piwa?

                              Piwo tylko ciemne - Towarzystwo milosnikow piw ciemnych

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X