Originally posted by grzech Alt, czemu nie ! Proponuję prosty podział - co nie jest jasne, jest ciemne.
Ja nie do końca się zgadzam w końcu piwa marcowe są bursztynowe, więc nie jasne ale do ciemnych bym ich nie zaliczał, czy piw typu PALM. Ustalmy, że piwo ciemne to ciemne (Schwartz, tmave, cerne, dunkel) a inne choćby i smakowite były nie są ciemne. W piwach ciemncyh musi być użyty chociażby w małych ilościach słód palony, monachijski.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
yendras napisal/a No dobra, trochę mi tych altów szkoda, ale z drugiej strony nie ma ich aż tak wiele, żeby się nad nimi rozczulać.
Jak jest ich tak mało to należy się nad nimi rozczulać, a nie odsuwać na bok. Jak tak każdy będzie robił to nic po nich nie pozostanie. Jedynie puste butelki.
aż się dziwię, że nikt jeszcze nie napisał
a ja lubię basy
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Jak jest ich tak mało to należy się nad nimi rozczulać, a nie odsuwać na bok. Jak tak każdy będzie robił to nic po nich nie pozostanie. Jedynie puste butelki.
No nie, ja jako "fascynator" altów będę się nad nimi nadal rozczulał, ale w wymiarze konsumpcyjnym, a wręcz degustacyjnym (czyli tak: ) Natomiast nie będziemy tłukli altowej piany na PTC.
A wracając do ciemniaków to czas zadać pytanie fundamentalne i uczynię to bez fałszywego wstydu - w końcu do wczoraj byłem jeszcze junior member:
- Dlaczego piwo ciemne jest ciemne ?
I proszę się nie nabijać z mojego ciemniactwa, tylko przystępnie i cierpliwie mi to wyłożyć
Zawiera słody palone, ewentualnie ciemne karmelowe - karmel.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Obrazek na dole przedstawia co prawda wartosci w jednostkach Lovibond
ale moga one byc utozsamiane na pewnym poziomie (szczegoly)
Mysle ze dla naszych potrzeb za ciemne mozna przyjac piwa powyzej 15 SRM.
Jakie to bede piwa, wiec beda tam tez nie ktore Alty :-)
Ponizej krotki wycinek z beer styles (pozostawiam nazwy amerykanski ale chyba
sa zrozumiale)
Ale - czyli piwa gornej fermentacji
===================================
Belgian and French Ale
a) Flanders Brown 12-18
b) Dubbel 10-14
c) Tripel 3.5-55
d) Belgian Ale 3.5-12
e) Belgian Strong Ale 3.5-20
f) White 2-4
g) Biere de Garde 8-12
Belgian-style Lambic
a) Faro 6-13
b) Gueuze 6-13
c) Fruit n/a
Brown Ale
a) English Brown 15-22
b) English Mild 8-34
c) American Brown 15-22
English-style Pale Ale
a) Classic English Pale Ale 4-11
b) India Pale Ale 8-14
American-style Ale
a) American Pale Ale 4-11
b) American Wheat 2-8
English Bitter
a) English Ordinary 8-12
b) English Special 12-14
c) English Extra Special 12-14
Scottish Ale
a) Scottish Light 8-17
b) Scottish Heavy 10-19
c) Scottish Export 10-19
Porter
a) Robust Porter 30+
b) Brown Porter 20-35
English and Scottish Strong Ale
a) English Old Ale/Strong Ale 10-16
b) Strong Scotch Ale 10-47
Stout
a) Classic Dry Stout 40+
b) Foreign-style 40+
c) Sweet Stout 40+
d) Imperial Stout 20+
Lagery (lezaki) - czyli piwa dolnej fermentacji
===============================================
Bock
a) Traditional German Bock 20-30
b) Helles Bock 4-10
c) Doppelbock 12-30
d) Eisbock n/a
Bavarian Dark
a) Munich Dunkel 17-20
b) Schwarzbier 25-30
German Light Lager
a) Dortmund/Export 4-6
b) Munich Helles 3-5
Classic Pilsner
a) German 25-4
b) Bohemian 3-5
American Lager
a) Diet/Lite 2-4
b) American Standard 2-4
c) American Premium 2-8
d) Dry 2-4
e) Cream Ale/Lager 2-4
f) American Dark 10-20
Vienna/Oktoberfest/Märzen
a) Vienna 8-12
b) Märzen/Oktoberfest 4-15
Piwa rozne
==========
German Style Ale
a) Dusseldorf-style Altbier 11-19
b) Kölsch 3.5-5
Fruit Beer
a) Fruit Beer 5-50
Herb Beer
a) Herb Beer 5-50
Smoked Beer
a) Bamberg-style Rauchbier 10-20
German-style Wheat Beer
a) Berliner Weisse 2-4
b) Weizen/Weissbier 3-9
c) Dunkelweizen 16-23
d) Weizenbock 7-30
Mysle ze powyzsze informacje pomoga nam nie pomylic piwa ciemnego z innym :-)
Nie chce mi sie tego czytać, ale wpisuję sie do grupy wielbicieli ciemniaków, ze szczególnym uwzględnieniem "Irlandzkiego Mocnego" z Nakła, "Krusovic Cernych" i "Hubertusa Dunkela".
Kiedyś we Wrocławiu robili pysznego ciemniaczka (dwunastkę, Dark Beer i portera) no i oczywiście przebój dworcowych restauracji - Siemianowice.
Ja lubię słabe (4 - 4,5% alkoholu) ciemniaki, których w naszym kraju nie produkują, np. czeskie (Krušovice Černe), słowackie (patrz dyskusja, a faktycznie mój monolog, pt. Ciemne piwa ze Słowacji), niemieckie (np. Köstritzer Schwarzbier), austriackie (np. Hubertus Dunkel czy Gösser Dark) oraz oczywiście irlandzkie i angielskie stouty (ale też z tych słabszych – Guiness Extra Stout czy też Beamish).
Polskie portery i koźlaki czasem piję, ale bez entuzjazmu, głównie dla etykiet.
O wiele bardziej wolę piwa karmelowe.
Originally posted by Krzysiu Wybór polskich ciemniaków jest niestety aktualnie nader mizerny
To prawda choc dzieki tematowi poznalem juz dwa nowe. (liste skompiluje na nowo w przyszlym tygodniu)
Jako zadanie dla czlonkow towarzystwa PTC polecam:
W kazdym odwiedzanym sklepie z piwem po standardowej wymianie grzecznosci z obsluga na pytanie Czym moge sluzyc? lub podobne odpowiedz Czy sa jakies ciemne piwa?
Comment