Co do wina, to istnieja dokladne wskazowki co do idealnej temperatury podawania. Piwo zas czesto podawane jest za zimne. Zywiec np. lany jest tak zimny, ze zeby pekaja a na dodatek z maksymalna iloscia CO2, by zatuszowac nie istniejacy smak. Dla mnie temperatura podawania piwa zalezna jest od typu piwa. Kozlaki najbardzej rozwijaja swoje walory smakowe przy 14°C do 16°C. Ciemne piwa zas 12°C do 14°C. Pilsy i jasne przy okolo 12°C. Uwazam, ze 8°C(czesto slychac o tej temperaturze) to stanowczo za zimno jak na piwo.
Temperatura podawania piwa
Collapse
X
-
nigdy nie sprawdzałem w jakiej temp. piję piwo ale staram się pić zimne. Jedynie chyba żywiec pomaga piwoszom zamieszczając termiczny napis na kontretykiecie.
a swoją drogą to śmiesznie by wyglądał facet z termometrem sprawdzający temp. piwa np. w knajpie czy na festynie..
-
generalnie stosuję taktykę pt. "30 minut po"*
*po wyjęciu z lodówki. nie dotyczy to jednak belgijskich wynalazków typu Maredsous, te muszą być silnie oziębione żeby można było się czegokolowiek napić.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
kopernik napisał(a)
..Jedynie chyba żywiec pomaga piwoszom zamieszczając termiczny napis na kontretykiecie...
także indykator temperatury.
A poza tym te wslażniki nie sygnalizują , kiedy piwo jest zbyt zimne
do konsumpcji..
Ja osobiście lubię piwa bardzo zimne - tzn. po włożeniu do lodówki na kilka godzin na górną półkę , przed konsumpcją wkładam butelkę jeszcze na ok. 30 minut do zamrażalnika.piwoppns@wp.plComment
-
o jezu... powinno się zabronić tak katować piwo.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Zawsze byla mowa ze piwo powinno miec temperature 7 St-juz sprawdzalem -smakuje dobrze ale dla mnie za zimne.
Piwo przechowywuje w mojej spizarce i tam jest temp ok 12 st-tak mi sie wydaje ze jest to najlepsza temperatura do picia.Comment
-
Mnie piwo jasne smakuje zimne ale nie zmrożone, ciemne zwykłe w podobnej temperaturze ale już koźlaki czy portery muszą być w znacznie wyższej temp. bo wtedy dopiero czuć ich prawdziwą głębię. A poza tym piwo zbyt zimne nie ma piany co dla mnie je dyskwalifikuje.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Comment
-
Temperatura podawania piwa
1. Im wyższy poziom ekstraktu tym wyższa temperatura piwa.
2. Piwa przy temperaturze +5 st i niższej wytrącają substancje szkodliwe.
3. Umieszczanie piwa w zamrażalniku to zbrodnia ( dotyczy to też win- nie dotyczy win musujących i szampana ).
4. Ochłodzenie piwa powinno być zależne od temperatury otoczenia.
5. Piwa ciepłe są paskudne , ale grzane całkiem , całkiem.Comment
-
zythum napisał(a)
A poza tym piwo zbyt zimne nie ma piany
w temperaturze ok 4-6 stopni, a pianę ma tak gęstą, że bez problemu
utrzymuje się na niej plasterek cytryny, z którym to piwo się pija.
SKPiwo pite z umiarem
nie szkodzi w żadnych ilościach.Comment
-
StaryKocur napisał(a)
To nie jest regułą. Np belgijski biały Hoegaarden podawany jest
w temperaturze ok 4-6 stopni, a pianę ma tak gęstą,
SK
piwa bardzo zimne , i taki jest mój gust piwny. Zdarzyły mi sie przykre niespodzianki , gdy "przedobrzyłem" z czasem zamrażania
piwa i kilka mi zamarzło w zamrażalniku na kamien. Na szczęście
butelki nie wystrzeliły. Żywiec po odmrożeniu stracił swe właściwości , a np. Vifling eksportowe był bez zmian. Królewskie, co dziwne , nie zamarzło w takim czasie , w którym zamarzł (skamieniał Żywiec ).piwoppns@wp.plComment
-
A ja najbardziej lubie piwo zimne, ale bez przesady. A tak w ogóle, to mój setny post. Dziękuje bardzoComment
Related Topics
Collapse
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Jest dramat. Po zakręceniu kaloryfera i otwarciu okna temperatura w pokoju, w którym mam zamiar postawić fermentator spadła z 25'C do 21-22'C. Czy jestem w stanie w takiej temperaturze zrobić dobrą IPĘ lub stouta bez ostrych wad, bez bimbrowego posmaku alkoholu, bez nut zgniłych owoców? ...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment