Co do wina, to istnieja dokladne wskazowki co do idealnej temperatury podawania. Piwo zas czesto podawane jest za zimne. Zywiec np. lany jest tak zimny, ze zeby pekaja a na dodatek z maksymalna iloscia CO2, by zatuszowac nie istniejacy smak. Dla mnie temperatura podawania piwa zalezna jest od typu piwa. Kozlaki najbardzej rozwijaja swoje walory smakowe przy 14°C do 16°C. Ciemne piwa zas 12°C do 14°C. Pilsy i jasne przy okolo 12°C. Uwazam, ze 8°C(czesto slychac o tej temperaturze) to stanowczo za zimno jak na piwo.
Temperatura podawania piwa
Collapse
X
-
nigdy nie sprawdzałem w jakiej temp. piję piwo ale staram się pić zimne. Jedynie chyba żywiec pomaga piwoszom zamieszczając termiczny napis na kontretykiecie.
a swoją drogą to śmiesznie by wyglądał facet z termometrem sprawdzający temp. piwa np. w knajpie czy na festynie. .
-
-
generalnie stosuję taktykę pt. "30 minut po"*
*po wyjęciu z lodówki. nie dotyczy to jednak belgijskich wynalazków typu Maredsous, te muszą być silnie oziębione żeby można było się czegokolowiek napić.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
kopernik napisał(a)
..Jedynie chyba żywiec pomaga piwoszom zamieszczając termiczny napis na kontretykiecie...
także indykator temperatury.
A poza tym te wslażniki nie sygnalizują , kiedy piwo jest zbyt zimne
do konsumpcji. .
Ja osobiście lubię piwa bardzo zimne - tzn. po włożeniu do lodówki na kilka godzin na górną półkę , przed konsumpcją wkładam butelkę jeszcze na ok. 30 minut do zamrażalnika.piwoppns@wp.pl
Comment
-
-
o jezu... powinno się zabronić tak katować piwo.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Zawsze byla mowa ze piwo powinno miec temperature 7 St-juz sprawdzalem -smakuje dobrze ale dla mnie za zimne.
Piwo przechowywuje w mojej spizarce i tam jest temp ok 12 st-tak mi sie wydaje ze jest to najlepsza temperatura do picia.
Comment
-
-
Mnie piwo jasne smakuje zimne ale nie zmrożone, ciemne zwykłe w podobnej temperaturze ale już koźlaki czy portery muszą być w znacznie wyższej temp. bo wtedy dopiero czuć ich prawdziwą głębię. A poza tym piwo zbyt zimne nie ma piany co dla mnie je dyskwalifikuje.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Temperatura podawania piwa
1. Im wyższy poziom ekstraktu tym wyższa temperatura piwa.
2. Piwa przy temperaturze +5 st i niższej wytrącają substancje szkodliwe.
3. Umieszczanie piwa w zamrażalniku to zbrodnia ( dotyczy to też win- nie dotyczy win musujących i szampana ).
4. Ochłodzenie piwa powinno być zależne od temperatury otoczenia.
5. Piwa ciepłe są paskudne , ale grzane całkiem , całkiem.
Comment
-
-
zythum napisał(a)
A poza tym piwo zbyt zimne nie ma piany
w temperaturze ok 4-6 stopni, a pianę ma tak gęstą, że bez problemu
utrzymuje się na niej plasterek cytryny, z którym to piwo się pija.
SKPiwo pite z umiarem
nie szkodzi w żadnych ilościach.
Comment
-
-
StaryKocur napisał(a)
To nie jest regułą. Np belgijski biały Hoegaarden podawany jest
w temperaturze ok 4-6 stopni, a pianę ma tak gęstą,
SK
piwa bardzo zimne , i taki jest mój gust piwny. Zdarzyły mi sie przykre niespodzianki , gdy "przedobrzyłem" z czasem zamrażania
piwa i kilka mi zamarzło w zamrażalniku na kamien. Na szczęście
butelki nie wystrzeliły. Żywiec po odmrożeniu stracił swe właściwości , a np. Vifling eksportowe był bez zmian. Królewskie, co dziwne , nie zamarzło w takim czasie , w którym zamarzł (skamieniał Żywiec ).piwoppns@wp.pl
Comment
-
Comment