Temperatura podawania piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iron
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.08
    • 6771

    #46
    Nie pamiętam gdzie, czy od kogo to słyszałem, ale jak ów tajemniczy interlokutor twierdził szybkie schładzanie piwa odbija się na smaku tegoż.

    Jest też inna szkoła - aby piwka (nawet lagery) pić w temperaturze pokojowej - powiedzmy kilkanaście stopni Celsjusza. Ponoć wtedy najlepiej wyczuwalne są wszelkie niuanse smakowe, jest tylko jedno ale - przejdzie to tylko z dobrymi piwami - piwka nienajlepsze czy przeciętne będą raczej nie do wypicia.

    Osobiście wolę jednak piwa schłodzone, a czy szybko czy wolno to zależy od aktualnej sytuacji i potrzeb.
    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
    Rock, Honor, Ojczyzna

    Comment

    • wiciu_w
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2001.10
      • 60

      #47
      To o czym mówi iron dotyczy przede wszystkim nowych (temp. pokojowa) warunków oceniania piw podczas profesjonalnych degustacji

      Comment

      • drwicik
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.05
        • 4

        #48
        Ja tam lubię piwko schłodzone tak do 7-8 stopni 9wszelakie jasne), mocne piwa ciemne lubię cieplejsze 12-14 stopni. A zima przy -20 zdarza mi się chłodzić piwko na parapecie, od temp pokojowej do "idealnej" w 20 minut, ale ile ona wynosi nawet nie chce wiedzieć, takie uroki zimowego piwa z parapetu.

        Comment

        • zgroza
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2008.03
          • 3610

          #49
          Uprzejmie donoszę, że na Graffenwaldera przetrzymanego na parapecie zewnętrznym od lutego do kwietnia (ok. 20 przejść przez 0) zamrażanie wpłynęło zauważalnie, ale nie smakował dużo gorzej. I czemuś miał dużo obfitszą pianę.
          Lotna ekspozytura browaru

          Też Was kocham.

          Comment

          • baklazanek
            † 2014 Piwosz w Raju
            • 2001.08
            • 3562

            #50
            W jednym z opolskich barów nadziałem się na ciekawą ofertę. W karcie oferowano Arcyzimnego Żywca Nie skusiłem się, ale następnym razem zapytam, o jaką temperaturę chodzi.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • RomaNzRumunii
              Kolsch temperatura fermentacji
              RomaNzRumunii
              Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
              2023-11-25, 22:07
            • smir
              Oktoberfestbier temperatura fermentacji
              smir
              Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
              ...
              2021-05-24, 22:09
            • bartek90
              Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
              bartek90
              Cześć wszystkim,
              jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
              Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
              2020-05-14, 13:41
            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 10:28
            • pegazus300
              Temperatura fermentacji 22'C
              pegazus300
              Jest dramat. Po zakręceniu kaloryfera i otwarciu okna temperatura w pokoju, w którym mam zamiar postawić fermentator spadła z 25'C do 21-22'C. Czy jestem w stanie w takiej temperaturze zrobić dobrą IPĘ lub stouta bez ostrych wad, bez bimbrowego posmaku alkoholu, bez nut zgniłych owoców? ...
              2018-03-22, 21:24
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...