Temperatura podawania piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iron
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.08
    • 6717

    #46
    Nie pamiętam gdzie, czy od kogo to słyszałem, ale jak ów tajemniczy interlokutor twierdził szybkie schładzanie piwa odbija się na smaku tegoż.

    Jest też inna szkoła - aby piwka (nawet lagery) pić w temperaturze pokojowej - powiedzmy kilkanaście stopni Celsjusza. Ponoć wtedy najlepiej wyczuwalne są wszelkie niuanse smakowe, jest tylko jedno ale - przejdzie to tylko z dobrymi piwami - piwka nienajlepsze czy przeciętne będą raczej nie do wypicia.

    Osobiście wolę jednak piwa schłodzone, a czy szybko czy wolno to zależy od aktualnej sytuacji i potrzeb.
    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
    Rock, Honor, Ojczyzna

    Comment

    • wiciu_w
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2001.10
      • 60

      #47
      To o czym mówi iron dotyczy przede wszystkim nowych (temp. pokojowa) warunków oceniania piw podczas profesjonalnych degustacji

      Comment

      • drwicik
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.05
        • 4

        #48
        Ja tam lubię piwko schłodzone tak do 7-8 stopni 9wszelakie jasne), mocne piwa ciemne lubię cieplejsze 12-14 stopni. A zima przy -20 zdarza mi się chłodzić piwko na parapecie, od temp pokojowej do "idealnej" w 20 minut, ale ile ona wynosi nawet nie chce wiedzieć, takie uroki zimowego piwa z parapetu.

        Comment

        • zgroza
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2008.03
          • 3605

          #49
          Uprzejmie donoszę, że na Graffenwaldera przetrzymanego na parapecie zewnętrznym od lutego do kwietnia (ok. 20 przejść przez 0) zamrażanie wpłynęło zauważalnie, ale nie smakował dużo gorzej. I czemuś miał dużo obfitszą pianę.
          Lotna ekspozytura browaru

          Też Was kocham.

          Comment

          • baklazanek
            † 2014 Piwosz w Raju
            • 2001.08
            • 3562

            #50
            W jednym z opolskich barów nadziałem się na ciekawą ofertę. W karcie oferowano Arcyzimnego Żywca Nie skusiłem się, ale następnym razem zapytam, o jaką temperaturę chodzi.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X