Moja taktyka polega na sezonowości, tzn. w sezonach letnich preferuję piwa schłodzone ale bez przesady, natomiast w chłodne miesiące idealne dla mnie jest piwo o temperaturze pokojowej. Pomysł Żywca z termicznym napisem chyba za bardzo nie wyszedł pomysłodawcom, gdyż aby pojawił się napis trzeba było piwo prawie zamrozić, a nie schłodzić.
Temperatura podawania piwa
Collapse
X
-
-
Czytając rozmaite książki (m.in. Michaela Jacksona) zauważyłem, że większość piw powinna być podawana w temperaturze 10 - 12 st. C (piwa jasne), 12 - 14 st. (piwa ciemne). Są oczywiście od tego wyjątki.
Ale napój, jakikolwiek, nie tylko piwo, w temp. 4 st. C w pierwszym kontakcie z naszymi kubkami smakowymi działa paraliżująco i nie pozwala nam na pełne poznanie smaku tego napoju. Z jedzeniem jest podobnie. Lody roztopione smakuja zupełnie inaczej niż zamrożone. Tak samo jest z wysoka temperaturą. Herbata ciepła smakuje inaczej niż zimna. Picie zbyt zimnego piwa to zbrodnia, nie sposób oceniać smaku mrożonki.Comment
-
-
djot napisał(a)
Czysta woda też szybciej zamarza niż z dodatkami...
Na pewno na własności fizyko-chemiczne każdego napoju ma wpływ jego skład chemiczny , i np. stopień nasycenia CO2. Na Królewskim też się chwalą , co to nie oni. Jest info o wodzie oligoceńskiej. Żaden producent nie chwali się innymi wartościami i zawartością domieszek.piwoppns@wp.plComment
-
ppns napisał(a)
...przed konsumpcją wkładam butelkę jeszcze na ok. 30 minut do zamrażalnika.
Chyba przesada. Najszersza skalę dla piw dolnych, jaką widziałem, to 4 - 12 st., dla piw typu ale (górnych) 6 - 16 st.
Jak ktoś lubi, to w Tesco można kupić specjalne foremki do lodów. Nalewa się porcję piwa, wkłada patyk i do zamrażarki. Po paru godzinach wyciąga się to z zamrażarki, wyrywa patyk z zawartością i już można lizać. Tylko po co?Comment
-
Krzysiu napisał(a)
... i wyciagam piwo z butelki za pomocą zakrzywionego drutu.
[...]
Jak ktoś lubi, to w Tesco można kupić specjalne foremki do lodów. Nalewa się porcję piwa, wkłada patyk i do zamrażarki. Po paru godzinach wyciąga się to z zamrażarki, wyrywa patyk z zawartością i już można lizać. ..
druciano-kulkowo-lizanym ?
Gdzie takie coś można otrzymać
Przeczytaj dokładnie , co ja napisałem . Ja otwieram butelkę piwa standardowym otwieraczem.
Ale Ty przecież możesz sam , np. na Giełdzie w Świebodzicach zademonstrowac jak się takie piwo przygotowuje , a potem otwiera , wymyśloną przez Ciebie metodą drucianą. Gdy już coś takiego Ci się powiedzie , to daj znać na forum. Swój pomysł możesz także opatentować.
piwoppns@wp.plComment
-
piwowar2 napisał(a)
Metoda Arta jest ok. 30 min po wyciagnieciu z lodowki moj indykator wskazywal idealna temperature.pułaś
---------------------------------
"(...)W kącikach flechtów wieczór już
Lśni jak porzeczka krwawa
Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
I między bajki wkładam"Comment
-
oczywiście że trzeba ten czas dostosować do warunków zewnętrznych.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
piwowar2 napisał(a)
Zima mam temperature pokojowa okolo 22°C i latem tez, tak ze nie ma az takiej roznicy.pułaś
---------------------------------
"(...)W kącikach flechtów wieczór już
Lśni jak porzeczka krwawa
Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
I między bajki wkładam"Comment
-
Przede wszystkim to w lodówce też można ustawić różne temperatury. Ja się staram tak ustawiać, żeby piwo było dobre do spozycia zaraz po wyjęciu z lodówki - pilsy i pszeniczne, bo ciemniejsze muszą się trochę rozgrzać.
No, ale zawsze można mieć taką lodówkę jak Zythum, do której ciepłe piwo trzeba wstawić minimum 24 godziny przed spożyciem, żeby się jako tako schłodziłoComment
-
A ja marzę o takiej małej lodóweczce , którą mógłbym postawić sobie w pokoju. Jako osoba mieszkająca ze swoimi niekoniecznie tolerancyjnymi na piwo rodzicami(głównie moja Mama) muszę sie ratować stawianiem piwa na parapecie (na ok. 30,45 min. przed spożyciem).A ile się strachu najem , czy aby nikt nie zrzuci mi piwka!! Ciekawe gdzie będę chłodził piwko w lecie?????
Może jakieś sugestie???
Beer 4 allSatanComment
Related Topics
Collapse
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Jest dramat. Po zakręceniu kaloryfera i otwarciu okna temperatura w pokoju, w którym mam zamiar postawić fermentator spadła z 25'C do 21-22'C. Czy jestem w stanie w takiej temperaturze zrobić dobrą IPĘ lub stouta bez ostrych wad, bez bimbrowego posmaku alkoholu, bez nut zgniłych owoców? ...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment