Jak otworzyć Mini Browar?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    #46
    Agnes już tu nie bywa, więc ci nie odpowie. Sam byłem ciekaw.

    Comment


    • #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Agnes
      Jako ciekawostaka podaje link, gdzie znależć można zdjęcia urządzeń chińskiego producenta z prowincji Zhejiang, wyspecjalizowanego w produkcji mini-browarów.
      Ogólnie robią dobre wrażenie.
      http://www.ipharm.com.pl/mini_browary.htm
      Agnes mam wielką prośbę...piszę pracę licencjacką na temat minibrowarów w Polsce,potrzebuję wszelkich informacji na temat warzenia piwa,wzsystkich potrzebnych do tego procesu narzędzi (kotły itp.) i ich zdjęcia, poprostu wszystko na temat piwa warzonego w minibrowarach oraz informacji o poszczególnych lokalach w Polsce,jeśli masz cokolwiek i chcesz mi pomóc,proszę prześlij mi na juddie84@wp.pl
      sam link który podałaś pomógł mi bardzo

      Comment


      • #48
        poszukuję wszystkich informacji na temat warzenia piwa w minibrowarach,pomocy!!

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10861

          #49
          Wszystkie potrzebne informacje (fotki, narzędzia itp.) znajdziesz na stronie: www.browar.biz
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika juddie
            poszukuję wszystkich informacji na temat warzenia piwa w minibrowarach,pomocy!!
            Pali się gdzieś ? Rozumiem, że jak wybiarałeś/aś temat o browarnictwie, to wiesz coś o tym i wiesz gdzie szukać. Ponadto miłoby było, gdybyśmy wiedzieli coś o tym, kto prosi o pomoc Wiesz, tutaj na tym forum w ciągu roku loguje się kilkadziesiąd osób, które nie mają pojęcia w temacie, wybierają go i proszą o pomoc, a potem znikają i nawet nie podzielą się wynikami swoich prac. Browar.biz ma charakter społecznościowy więc ludzie, którzy Ci ewentualnie pomogą chcieliby Cię wpierw poznać. Ponadto zadajesz pytania, na które już są odpowiedzi - wystarczy posiedzieć kilka godzin przed komputerem z wyszukiwarką na pierwszej stronie.

            Zajrzyj też na stronę http://minibrowary.pl/ - tylko nie katuj od razu jej właściela pytaniami lecz poczytaj wcześniej.
            Last edited by Shlangbaum; 2007-03-08, 16:05.

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • Krzysztof
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.04
              • 1689

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika juddie
              poszukuję wszystkich informacji na temat warzenia piwa w minibrowarach,pomocy!!

              A co chcesz wiedzieć?
              Konkretnie....
              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
              www.twojmalybrowar.pl

              Comment

              • Owca30
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2005.03
                • 58

                #52
                A ile to kosztuje?

                Czy ktoś może policzył ile wraz z jakimiś potrzebnymi pozwoleniami kosztuje uruchomienie takiego mini browaru ? Może jest ta informacja gdzieś na forum podajcie proszę lokalizację. Może UE albo władze lokalne mogą się dołożyc w ramach rozwoju miasta albo nie iwem budowania nowej lub kontunuowania starej tradycji?

                Comment

                • hasintus
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2006.07
                  • 850

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Owca30
                  Czy ktoś może policzył ile wraz z jakimiś potrzebnymi pozwoleniami kosztuje uruchomienie takiego mini browaru ? Może jest ta informacja gdzieś na forum podajcie proszę lokalizację. Może UE albo władze lokalne mogą się dołożyc w ramach rozwoju miasta albo nie iwem budowania nowej lub kontunuowania starej tradycji?
                  A ja chciałbym dom z basenem i mercedesa, ciekawe czy UE albo władze lokalne się dorzucą?
                  "To taka nowa tradycja jest".

                  Comment

                  • piwnik
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2004.01
                    • 29

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ssimonn
                    Witam wszystkich miłośników piwa.
                    Urządzenia wykorzystywane do produkcji, firmy zajmujące się montażem, firmy produkujące gotowe minibrowary.
                    simon
                    Warto zajrzeć na: http://www.kaspar-schulz.de/
                    Nie jest to tania firma, ale oferuje zarówno wyposażenie 'na miarę', jak i kompleksową pomoc...

                    Comment

                    • Krzysztof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.04
                      • 1689

                      #55
                      Polecam http://www.joh-albrecht.com/de/index.htm.

                      Znają polskie realia.
                      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                      www.twojmalybrowar.pl

                      Comment

                      • bypedes
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2007.02
                        • 27

                        #56
                        Ladne ustrojstwo

                        maja takze po angielsku http://www.joh-albrecht.com/en/

                        macie takze jednego z poludnia http://www.brewpub.it/

                        sprawdzilem roznych takich - dlaczego nie kupic jak ktos ma zbedny worek forsy. Ale obecnie duzo ludzi wybiera sprzet chinski, ktory czesto jest nie gorszej jakosci, czesto dokladna kopia ktoregos europejskiego producenta a koszt jest duzo nizszy niz wolaja w Europie. Nawet sie nie oplaca kupowac sprzetu uzywanego, ten takze jest drozszy. Poszukaj co i gdzie pisze i znajdziesz ich sam

                        Comment

                        • Browarzyciel
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2005.08
                          • 357

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Owca30
                          Czy ktoś może policzył ile wraz z jakimiś potrzebnymi pozwoleniami kosztuje uruchomienie takiego mini browaru ? ... Może UE albo władze lokalne mogą się dołożyc w ramach rozwoju miasta albo ...
                          Jeżeli zaczynasz od zera i ma to być browar przemysłowy bez wyszynku, dodaj:
                          1. Grunt (działka minimum 1000 m2) - okolice Wawy 300.000 zł.
                          2. Budynek, podjazdy, media. - około 200.000 zł

                          potem:

                          3. Urządzenia 31.000 hl/rok (10 tanków fermentacyjnych, 1 serwisowy, warzelnia a'12 hl, inne zbiorniki, pompy, ew. filtry, etc.) - około 1.500.000 - 2.000.000 zł
                          4. Odpowiednia ilość Kegów do obrotu wyprodukowanym piwem (80 Euro - nowy, 30 Euro - używany)
                          5. Inne inwestycje: środek transportu do dystrybucji (ew. leasing), stacja uzdatniania wody, ew. rozlewnia do butelek, chłodnia, wyposażenie laboratorium, magazynów, biura, pomieszczeń socjalnych, ... i Bóg wie co jeszcze.

                          Mniejszy browar będzie oczywiście trochę tańszy, co wynika ze zużycia stali do produkcji zbiorników, ale bynajmniej nie proporcjonalnie, ponieważ część osprzętu (sterowanie, zawory, rury, montaż, transport, i inne - są podobne albo takie same).

                          Ponadto,

                          Każdy podmiot produkujący piwo musi przejść te same procedury (skład podatkowy, przeskalowanie zbiorników przez Urząd Miar i Jakości, Sanepid, etc.)

                          Jeżeli ma to być PUB, to trzeba cały plan powiększyć o inwestycje w same miejsce serwowania piwa i również powiększyć koszt zbiorników i warzelni, które zwykle w takich miejscach błyszczą miedzią (dodatkowy płaszcz).

                          Do tego wszystkiego warto zastanowić się jakie będą koszty stałe i zmienne produkcji: ile osób zatrudnić, koszty transportu surowców, przechowywania, deratyzacji, czyszczenia, koszty marketingu, sprzedaży/dystrybucji, koszty strat i zwrotów, ubezpieczenie, utylizacji młóta (mogą odbierać producenci trzody), serwis urządzeń, etc.

                          Reasumując, potrzeba około 3 mln zł. i trochę pojęcia jak kalkulować produkcyjny biznes no i oczywiście dobry technolog i receptury na własne piwo.

                          Największe zagrożenia to, brak możliwości zbycia, ze względu na dość wysoką cenę (niekorzyści skali) oraz brak tradycji picia nie filtrowanego piwa. Również krótki termin przydatności. Jak ktoś spróbuje konkurować z gigantami, to życzę powodzenia.

                          Tak, czy owak, życzę powodzenia
                          Pozdrawiam

                          Raf

                          PS. o dopłaty na "rozkręcenie" nowego biznesu można dowiadywać się w Urzędzie Marszałkowskim w danym województwie (chyba 30% Warszawa i do 50% na wyznaczonych obszarach) - Plan Inwestycyjny Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa ... 2007-2013.
                          BROWARZYCIEL
                          Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                          eventy dla firm

                          Comment

                          • bypedes
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2007.02
                            • 27

                            #58
                            Raf, nie strasz ludzi, mozna to zrobic duzo taniej.

                            Dam ci przyklad. Tank fermetacyjny 10hl cena z Niemiec 9950 Euro, podobny ale 12hl, ale sprowadzony od producenta z Chin mniej niz 5000 USD. Byc moze oba tanki byly od tego samego producenta. Niemcom nie oplaca sie samemu produkowac jak w Chinach zrobia to taniej - tylko nalepiaja swoje Logo.

                            Oczywiscie, nie sa to tanie zabawki, ale jak ktos bedzie uparty to da sobie rade, nie swieci garki lepia

                            Comment

                            • Rolek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.08
                              • 1038

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                              Jeżeli zaczynasz od zera i ma to być browar przemysłowy bez wyszynku, dodaj:
                              1. Grunt (działka minimum 1000 m2) - okolice Wawy 300.000 zł.
                              2. Budynek, podjazdy, media. - około 200.000 zł
                              (...)
                              Ten budynek, to na jakiś rower?

                              Comment

                              • Browarzyciel
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2005.08
                                • 357

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rolek
                                Ten budynek, to na jakiś rower?
                                He he, jak chcesz trzymać tam jeszcze rower, to musisz dodać 2 m2.

                                Tak naprawdę, to mikro browar nie zajmuje b. dużo powierzchni. Nawet jeżeli produkcja wynosi 31.000 hl/rok, to ustawienie wszystkich tanków (do max. 20 szt.) i urządzeń, plus pomieszczenie dodatkowe, powinny zająć maksymalnie 500 m2, czyli pozostaje następne 500 m2 na podjazdy i przestrzenie wokół budynku.

                                No chyba, że ktoś planuje coś jeszcze lub ma fantazję ułańską.

                                Co do cen samych urządzeń, to nie znam ofert chińskich producentów. Mam jednak wrażenie, że jeżeli jest to oferta niemiecka, to mam przekonanie, że najwięcej na tym, że de facto produkowane jest to w Chinach, korzysta przedsiębiorca niemiecki, a tylko w nieznacznym stopniu przekłada się to na cenę końcową dla zamawiającego. Dlaczego Niemiec miałby oferować 1/2 ceny rynkowej, gdy może być tańszy jedynie 10% niż konkurencja? Nawet jeżeli uda mu się obniżyć koszty produkcji o 70%?

                                Mówiąc dalej o cenach, to musimy sobie uzmysłowić, że taki tanko-fermentor, to nie tylko kawał żelastwa. Liczy sie również sposób i jakość wykonania oraz późniejsza gwarancja. A jak mówimy o żelastwie, to przypominam, że cena stali nierdzewnej w oststnim 1/2 roku wzrosła o 30%.

                                Pzdr.
                                Raf.
                                BROWARZYCIEL
                                Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                                eventy dla firm

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X