Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
Wyświetlenie odpowiedzi
Jak otworzyć Mini Browar?
Collapse
X
-
Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
-
-
Coder jako miłośnik wolności ma chroniczną alergię na biurokrację. Poza tym to on musiał niestety biegać po urzędach.
Jak już wcześniej mówiłem zalatwianie formalności związane z otwieraniem browaru jest tak samo upierdliwe jak otwieranie jakiegokolwiek w pelni legalnego biznesu w tym kraju. Po prostu sami sobie komplikujemy życie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziWystarczyła karta informacyjna/ Z ciekawości: jak wygląda robienie pełnego raportu, kto to sporządza i jakim kosztem?
Ale z doświadczenia wiem, że 95 % przedsiębiorców zleca to firmom doradczym, a te pozostałe 5 % zleca to też firmom doradczym po otrzymaniu pierwszych wezwań do uzupełnień do raportu
Co powinien zawierać raport opisuje i wskazuje ustawa o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko. Raport powinien wskazywać jakie oddziaływanie może mieć inwestycja na środowisko na etapach realizacji eksploatacji oraz likwidacji. Oczywiście piszę się to tak, aby wykazać, że wpływ ten będzie niewielki mieszczący się w ramach przepisów (np. standardy emisyjne czy dop. poziomy hałasu). To co stwarza często problemy laikom robiącym to na własną rękę to właśnie obliczenia hałasu i emisji gazów i pyłów do powietrza oraz graficzna prezentacja wyników na mapie. Oczywiście profesjonalista powinien nie tylko pisać raport pod urząd, ale mając wiedzę, że może dojść do naruszeń jakości środowiska jeszcze na etapie projektowania wskazać ewentualne środki zapobiegawcze.
Koszty: te podlegają indywidualnej wycenie, ale średnio koszt raportów na rynku zaczyna się od ok 8 tyś zł netto. Ważne jest, by firma która to wykonuje doprowadziła sprawę do końca. Nie sztuka zapłacić komuś 2 tyś za raport, a później na wezwania do uzupełnień odpisywać samemu.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziNiestety nie wiem nic pewnego, tylko plotki. Słyszałem o przypadku, że w gminie kazali: stawiać browar i nie przejmować się DUŚ, w razie czego oni to "wezmą na siebie".
Sam mogę wykoncypować tylko, żeby jakoś zmienić nazwę przedsięwzięcia, żeby nie miał "browar" w nazwie, przez co nie będzie podpadać pod rozporządzenie ministra o zakłądach wymagających DUŚ np. "Zakład wytwarzania kwasu chlebowego i piwa metodami tradycyjnymi", czy "Przedsiębiorstwo wytwarzania i fermentowania brzeczki słodowej", "Pub z produkcją napojów na na miejscu".
Ale to rodzi ryzyko, że w każdym momencie procesu inwestycyjnego mogą nas zawrócić po DUŚ.
Po uruchomieniu browaru pamiętaj o wspomnianej już chyba przez Ciebie decyzji na wytwarzanie odpadów, ewentualnej decyzji na emisję gazów i pyłów do powietrza lub pozwolenia wodno-prawnego. Do tego opłaty za korzystanie ze środowiska i opłata produktowa za np. opakowania. Warto takie rzeczy regulować jak należy od początku, tworzenie czegoś wstecz zawsze jest w tej materii utrudnione.
W każdym razie życzę powodzenia w działalności, dobrego piwa i jak najmniejszego negatywnego wpływu na środowisko
Comment
-
-
Decyzja o wytwarzaniu odpadów nie dotyczy czasami tylko odpadów niebezpeicznych? Pozwolenie wodno-ptrawne nie dotyczy cieków wodnych?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biker200 Wyświetlenie odpowiedziMoim zdaniem nie warto kombinować z omijaniem decyzji środowiskowej, to się może zemścić.
No tak, u nas by nie przeszło - to była jedna z pierwszych rzeczy które chciał obejrzeć sanepid przy odbiorze
Po uruchomieniu browaru pamiętaj o wspomnianej już chyba przez Ciebie decyzji na wytwarzanie odpadów, ewentualnej decyzji na emisję gazów i pyłów do powietrza lub pozwolenia wodno-prawnego. Do tego opłaty za korzystanie ze środowiska i opłata produktowa za np. opakowania.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziDecyzja o wytwarzaniu odpadów nie dotyczy czasami tylko odpadów niebezpeicznych?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziDecyzja o wytwarzaniu odpadów nie dotyczy czasami tylko odpadów niebezpeicznych? Pozwolenie wodno-ptrawne nie dotyczy cieków wodnych?
- uzyskać pozwolenie na wytwarzanie odpadów
- uzyskać decyzję zatwierdzającą program gospodarki odpadami niebezpiecznymi
- złożyć informacje o wytwarzanych odpadach
a pozwolenie wodno-prawne wymagane jest np. przy zrzucie ścieków do powierzchni ziemi lub wody, oczywiście są warunki uszczegóławiające te przypadki ale tak ogólnie to się stwierdza.
Polecam naprawdę skontaktować się z specjalistą, nie każdy zna się na wszystkim i łatwo coś przeoczyć.
Szkoda, że nie poruszyliśmy tematu wcześniej, widzę, że kolega był też w Leśnicy, mógłbym przy piwku trochę "tajemnej" wiedzy branżowej sprzedać
Comment
-
-
Widzę, że kolega chyba pracuje w urzędzie. bo ma myślenie, a niech pan zrobi, to nie zaszkodzi, co to dla pana.
Jaki zrzut ścieków do powierzchni lub wody? To idzie do kanalizy i za to się płaci. Kolego, nie przesadzajmy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Nie pracuje w urzędzie, ale prowadzę firmę doradcza i mam codziennie do czynienia z urzędnikami, nieprecyzyjnym prawem i dziwnymi interpretacjami. Spotkałem się już z sytuacjami, że za wprowadzanie wód opadowych na trawniki z dachów (one są ściekami) wymagano pozwolenia wodno-prawnego.
Comment
-
-
Tak, znam te absurdy. We Wrocku będą płacić za deszcz podatek.
Z doświadczenia praktycznego wiem, że dopóki kumpel nie doniósł na siebie, że wytwarza odpady niebezpieczne w pralni chemicznej, to nikogo to w Starostwie nie obchodziło, a i tak teraz mało się tym interesują Nawet chyba olał zanoszenie im jakiś tam rocznych raportów czy czegoś tam. Tak że czasami lepiej się nie wychylać.
Wszystkie te sprawy ze ściekami ( z tymi z dachu także) warto załatwić na etapie zmiany pozwolenia na użytkowanie/pozwolenia na budowę itp. Wtedy projektant powinien załatwić te sprawy z firmą, która odbiera ścieki. Wtedy podpisuje się umowę na odbiór ścieków. No ale nas to nie powinno interesować. Tym powinien zająć się projektant budowlaniec.
Warto także zmienić sobię umowę z wodociągami. Ilość pobieranej wody nie będzie taka sama jak ilość ścieków, bo woda w postaci piwa będzie sprzedawana. Są inne stawki dla takich podmiotów.
P.S. operaty wodnoprawne sam robięLast edited by jacer; 2012-05-17, 11:10.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziTak, znam te absurdy. We Wrocku będą płacić za deszcz podatek.
Z doświadczenia praktycznego wiem, że dopóki kumpel nie doniósł na siebie, że wytwarza odpady niebezpieczne w pralni chemicznej, to nikogo to w Starostwie nie obchodziło, a i tak teraz mało się tym interesują Nawet chyba olał zanoszenie im jakiś tam rocznych raportów czy czegoś tam. Tak że czasami lepiej się nie wychylać.
Comment
-
-
Ale jakiej kontroli? Przez PiP?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
jak w temacie
Witam serdecznie,
wszyscy wiemy, ze minibrowar to spora inwestycja, jednakze chiałbym podzielić sie z wami moim pomysłem. Prosiłbym wszystkich o wyrażenie swojej opini czy przypadkiem nie porywam sie z motyka na slońce.
Plan:
1. Otworzyc minibrowar (nie browar restauracyjny) produkujący wyroby dla miejscowych lokali; zamawiający określałby ilość, styl a także nazwę pod jaką by ten prodkut sprzedawał.
2. Prowadzić "catering piwny", obsługa imprez okolicznościowych oraz zamówienia na indywidualne potrzeby klienta.
3. Zdolność produkcyjna: 5hl na dobe.
Kapitał:
1. Kapitałem na dzień dzisiajszy nie dysponuje aczkolwiek będę się starał o dofinansowanie w wysokości 35 tys. Jako że nie mam wykształcenia związanego z branżą piwowarską ( a wyczytałęm, że takowe jest wymagane do prowadzenia produkcji) musiałbym zatrudnić osobę, która ma na to papiery (tutaj pojawia się możliwość otrzymania dofinansowania na pracownika w wysokości 20 tys, warunek - utrzymanie działalności przez dwa lata).
Asy:
1. Mój ojciec prowadzi niewielką firmę produkującą wyroby ze stali nierdzewnej. Zaoferował mi pomoc w poszukiwaniu sprzętu (nie mówie o sprzęcie profesjonalnym lecz o takim, który można by zaadoptować do celów produkcyjnych, np. kotły warzelne, palniki gazowe), wyprodukowanie po cenie materiałów (tj. stal nierdzewna) kadzi fermentacyjnych itd.
Ponadto, z racji wykonywanego zawodu zna wiele osób posiadających restauracje, puby itp.
2. Wuj posiada hale 100m, w której niegdyś prowadził przetworstwo mięsne (także pomieszczenie było odebrane przez sanepid). Po niewielkich przeróbkach można by je dostosować do produkcji piwa.
3. Na dobry początek przepływowy wymiennik ciepła produkcji duńskiej jest już na stanie.
Obawy:
1. Przebrnięcie przez gąszcz przepisów, urzędów, kontroli.
2. Utrzymanie firmy przez okres dwóćh lat (jeżeli nie - dotacje do zwrotu)
3. Zagadnienia technologiczne, np. stworzenia odpowiednich warunków do leżakowania piwa, whirlpool (budowa urządzenia)
Nauczyłem się warzyć piwo podczas pobytu w Chile (sposobem domowym - stąd wielka prośba o pomoc do osób znających temat od strony technicznej). Miałem okazję odwiedzić pare minibrowarów, żaden z nich nie był wyposażony w prosefjonalny sprzęt: w jednym z lokali warzenie, fermentowanie i leżakowanie odbywało się w tym samym pomieszczeniu (ta sama temperatura - a jak wiadomo leżakowanie odbywa się w niskich temperaturach, tanki do leżakowania nie posiadały chłodzenia). Porobiłem pare zdjęć. W planach uruchomienie czegośc podobnego. Jak tylko odkryję jak można te zdjęcia udostępnić, prosiłbym o zajrzenie oraz wszelkie uwagi, które przychodzą wam do głowy ( co do planu także).
Od złożenia wszystkich papierów dotyczących dotacji i, miejmy nadzieję, ich pozytywnego zferyfikowania minie sporo czasu także na dzień dzisiejszy mam w planach skonstruowanie czegos na podobieństwo http://www.brewzilla.nl/ tak żeby się nie nudzić.
Pozdrawiam i zachęcam do komentowania.
Szymon.
PS. Wszystkim, którzy chcą nauczyć się warzyć lub uzupełnić swą wiedzę na temat polecam książkę "How to brew" John Palmer, którą można również znaleźć tutaj http://www.howtobrew.com/intro.html
Comment
-
-
Comment