Simon napisał(a) Browar Goch juz nie produkuje piwa butelkowego...
od kiedy??
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
ART napisał(a) według moich informacji browar w Czarnkowie w 2002 roku nie pasteryzował swojego piwa ...
Prawda. Ale mają pasteryzator i to już od dawna, a przestali go używać z prostego powodu: ich piwo, zanim zostanie wypite, nie zdąży się zepsuć. Piękna idea - i w tym przypadku się sprawdza.
dla browarów piwo niepasteryzowane to problem, bo trzeba je szybko zbyć. idąc dalej, dla lokalu, który podejmie się sprzedaży takiego piwa to też kłopot, bo musi szybko je sprzedać. wielu właścicieli knajp uważa, że piwo, tj. beczka piwa (pasteryzowane) musi się sprzedać w tydzień góra. najlepiej w dwa dni. to jaki "przerób" musi być, by niepasteryzowane schodziło póki jeszcze jest pijalne?
tak jak nie wierzę w to, że koncerny są skłone uwarzyć naprawdę specjalne piwo na swój jubileusz tak nie wierzę, że któryś z nich pokusiłby się o wypuszczenie choćby to przybrowarnej knajpy (takich jest niewiele) niepasteryzowanego piwa.
nawet dla części małych browarów pasteryzacja to uzasadniona konieczność. zabiegi, którym poddają swoje piwa niektóre browary celem wydłużenia okresu trwałości piwa "niepasteryzowanego" lub niepasteryzowanego w moim mniemaniu są li tylko zabiegiem marketingowym.
I jedynym gwarantem tzw jakości produktu. Marka piwa niepasteryzowanego może być łatwo zniszczona przez błędy w przechowywaniu. A przeciętny konsument tego nie zrozumie. Przeciętny konsument kupując piwo wymaga by za każdym razem bez względu na to czy za oknem świeci słońce (40 st w cieniu) czy deszcz czy śnieg, będzie się mógł napić zawsze dobrego ( w jego mniemaniu) piwa.
Wiele lat zajęło w UK by wykształcić wiedze na temat piwa (w ich wypadku Real Ale). Ale rynek wymusił kosmiczne ceny piw z półki prawdziwych ale(często niepasteryzowanych). Piwo kosztuje 2-3 funty w sklepie. Za tą samą kwotę można iść na piwo do knajpy. Porównując lager w puszce kosztuje 0,8 F do 1,2 F
Comment