Beczkowe piwo niepasteryzowane ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23860

    #16
    cała produkcja Czarnkowa (Noteckie, Noteckie Mocne) to piwo niepasteryzowane, beczki i butelki.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

      #17
      ART napisał(a)
      cała produkcja Czarnkowa (Noteckie, Noteckie Mocne) to piwo niepasteryzowane, beczki i butelki.
      a co z wersjami rozlewnianymi, które to są sygnowane jako pasteryzowane, pasteryzacja nastepuje w browarze (chyba tak - moim zdaniem) czy na miejscu w rozlewni?
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23860

        #18
        Czarnków z taką małą produkcją zleca rozlew (a raczej jego część) firmom zewnętrzym?
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #19
          zajrzyj do galeri etykiet
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23860

            #20
            według moich informacji browar w Czarnkowie w 2002 roku nie pasteryzował swojego piwa - posiadasz etykiety z ubiegłego roku, które by na to wskazywały?
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍼🍼
              • 2002.07
              • 14999

              #21
              przejrzałem wszystko, pasteryzację piwa najpóźniej mogli zakończyć w 2000 roku
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

              Comment

              • zythum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.08
                • 8305

                #22
                becik napisał(a)


                to ja się źle wyraziłem myśląc o warzeniu piwa niepasteryzowanego już jako końcowym produkcie czyli takim jaki jest w sklepach - mea culpa, ale trochę odbiegam od tematu, właśnie, czy obecnie Czarnków bądź Ciechanów oferują swoje produkty z kija? kilka lat temu był beczkowy Czarnków (jako nieutrwalony-inf. z etykiety- czyli niepasteryzowany), a teraz?
                Czarnków z beczki dostaniesz w Pile i okolicach, w Wałczu i okolicach (Wałcz- knjapa Bunkier - znana w mieście wskażą Ci drogę). Czarnków robi niepasteryzowane bez utrwalaczy natomiast np.: Ciechanów (niestety nie oferuje w handlu beczek) dodaje wit. C jako przeciwutleniacza.
                To inaczej miało być, przyjaciele,
                To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                Rządzący światem samowładnie
                Królowie banków, fabryk, hut
                Tym mocni są, że każdy kradnie
                Bogactwa, które stwarza lud.

                Comment

                • Gollum
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.09
                  • 307

                  #23
                  Odp: Odp: niepasteryzowane

                  ppns napisał(a)


                  Piwka Lwóweckie ogólnie mi smakują , ale sam nie wiem....
                  Coś w tym jest. Na forum wiesza się psy na wielu browarach, ale jest jeden wyjątek. O piwach lwóweckich chyba wszyscy piszą dobrze. Czy inni nie potrafią robić tak dobrych piw jak oni?

                  Comment

                  • zythum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.08
                    • 8305

                    #24
                    Oj nie tylko. Napij się Ediego, Bartka, Czarnkowa, Ciechanowa, niektórych Amberów, CK, Somy, Koźlaka z Juranda, Suwałki (beczkowe), Goch, Janów Lubelski, porter łódzki czy warszawski. Może nie jest tego tak dużo ale trochę.
                    To inaczej miało być, przyjaciele,
                    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                    Rządzący światem samowładnie
                    Królowie banków, fabryk, hut
                    Tym mocni są, że każdy kradnie
                    Bogactwa, które stwarza lud.

                    Comment

                    • Ahumba
                      PremiumUżytkownik
                      🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9011

                      #25
                      zythum napisał(a)
                      Oj nie tylko. Napij się ..... Goch,.....
                      TYLKO beczkowy, butelkowy niestety ciężki jest do wypicia
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • robox
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.11
                        • 8188

                        #26


                        ... butelkowy niestety ciężki jest do wypicia
                        [/QUOTE]

                        I do kupienia.

                        Comment

                        • Gollum
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.09
                          • 307

                          #27
                          zythum napisał(a)
                          Oj nie tylko. Napij się Ediego, Bartka, Czarnkowa, Ciechanowa, niektórych Amberów, CK, Somy, Koźlaka z Juranda, Suwałki (beczkowe), Goch, Janów Lubelski, porter łódzki czy warszawski. Może nie jest tego tak dużo ale trochę.
                          Janowskie piłem, nie jest to rewelacja. Ciechanów – wspaniałe, ale niektórzy forumowicze mają inne zdanie. Co do porterów to są różne zdania. Pozostałych nie piłem, to nie wiem. Ale o lwóweckim czytam prawie same entuzjastyczne posty. No, i sam je piszę

                          Comment

                          • Roster
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1

                            #28
                            Piwo niepasteryzowane....moje ulubione,szkoda że tak go mało.....

                            Comment

                            • Simon
                              † 1964-2008 Piwosz w Raju
                              • 2001.02
                              • 993

                              #29
                              Browar Goch juz nie produkuje piwa butelkowego...
                              Simon

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19244

                                #30
                                zythum napisał(a)
                                Każdy o zdrowym smaku kto raz pił świeże piwo niepasteryzowane już nigdy z przyjemnością nie sięgnie po piwo pasteryzowane (...)
                                z całym szacunkiem, ale ja "zaliczyłem" choć raz niepasteryzowane (notabene z C.K. Browaru) i gdybym chiał nie tykać innych to albo bym zbankrutował (C.K. nie jest bardzo drogi, ale droższy niż granica przyzwoitości), albo umarł z pragnienia. mnie ono (pasteryzowane) nie śmierdzi, ale znam sporo osób z mojego grona, którzy nie tkną piwa, które zalatuje drożdzami, podobnie jak nie tkną bimbru, w przeciwieństwie do czyściochy.

                                Comment

                                Przetwarzanie...