Prywatny browar w Radomiu
Collapse
X
-
Skoro nie jest to wspomniana przeze mnie wanna, ani przez użytkownika Seta kuchenka gazowa to co oni tam mają za aparaturę, że robią 3 litry piwa dziennie?Chcesz nam powiedzieć, że mają kadzie ciśnieniowe sprowadzone z Bawarii za 500 tys Euro?
Comment
-
Na kuchence ciężko zrobić 100 l piwa. Piwo, tylko ze względu na klientów leżakuje miesiąc potem do rozlewu. Stąd wzięła się ta ilość na stronie.
Osobiście browaru tego będę bronił rękami i nogami bo jestem lokalnym piwnym patriotą i do tego dumnym, że taki browar jest.
seta, jacer, czy w was jest jakaś zawiść, po co ktoś miałby robić taki szoł i pisać brednie.
Grothesk, czy uważasz, że kiedyś browary warzyły piwo w sprzęcie z bawarii za 500 tyś euro.Ostatnia zmiana dokonana przez acztery; 2008-01-13, 21:22.Comment
-
Osobiście też nie byłem we wszystko narazie muszę wierzyć na słowo właścicielowi, oczywiście nie mam powodów nie wierzyć. Mam obiecaną wycieczkę.
Na kuchence ciężko zrobić 100 l piwa. Piwo, tylko ze względu na klientów leżakuje miesiąc potem do rozlewu. Stąd wzięła się ta ilość na stronie.
Osobiście browaru tego będę bronił rękami i nogami bo jestem lokalnym piwnym patriotą i do tego dumnym, że taki browar jest.
seta, jacer, czy w was jest jakaś zawiść, po co ktoś miałby robić taki szoł i pisać brednie.
Grothesk, czy uważasz, że kiedyś browary warzyły piwo w sprzęcie z bawarii za 500 tyś euro.
Pójdź na wycieczkę a potem nam opowiesz na forum jak wygląda aparatura do produkcji takiej ilości piwa rocznie...
Browaru nie musisz bronić, bo nikt go przecież nie atakuje. Jestem przekonany, że to piwo jest smaczne, bo raz że jest niepasteryzowane, dwa że robi je człowiek a nie maszyna, jak ja to mówię w wypadku koncernów - tam chyba komputer "produkuje" smak...
Pamiętaj jednak, że ze względu na rozmiar i charakter produkcji browar ten jest, był i prawdopodobnie jeszcze jakiś czas będzie browarem TYLKO i AŻ domowym. Produkcja garażowa to jedynie przenośnia, nie wmówisz nikomu, że mikrus robiący 3 litry piwa dziennie (z perspektywy roku) używa zaawansowanych i drogich aparatur. Jeśli tak to dziwię się wielce, że nie jest to jeszcze browar komercyjny... to jakby mieć kurę znoszącą złote jajka i ugotować z niej rosół tylko dla siebie! :-)
Co do pytania o sprzęt, nie uważam, że KIEDYŚ używano takich urządzeń. Wiem natomiast, że TERAZ się takich używa - rzecz jasna nie każdego na nie stać i nie do każdego rodzaju produkcji się one nadają. To nie sztuka mieć Ferrari gdy nie stać Cię na benzynę do niego albo nie pojeździsz na polskiej drodze... pamiętaj!
Comment
-
Wiem natomiast, że TERAZ się takich używa - rzecz jasna nie każdego na nie stać i nie do każdego rodzaju produkcji się one nadają.
Faktycznie wycieczka będzie najlepszym rozwiązaniem. No chyba, że pojawi się na forum (też czasami przegląda) właściciel i wszystkie wątpliwości rozwieje.Ostatnia zmiana dokonana przez acztery; 2008-01-13, 21:41.Comment
-
Wystarczy zamrażarka, w której piwowar wytwarza lód z wody wlanej do butelek PET. Raz na dobę trzeba dokonać wymiany takiego lodu pomiędzy miejscem, gdzie znajduje się zbiornik fermentacyjny a zamrażarką. Żadne cuda, lecz dużo systematycznej pracy.Comment
-
Fajnie gdyby właściciel lub chociaż ktoś kto widział aparaturę browaru zamkowego napisał co to za sprzęt. Ciekawa sprawa...
Comment
-
acztery
Jaka zawiść?? A wczym ja moge byc zawistny? Że gość robi piwo? Ja też robie.
Idź na wycieczkę, zrób zdjęcia i wklej je potem.
Trzymam słód w fermentorze, czy też mam silos?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Ps. Mimo wszystko duże brawa za pomysłowość.Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2008-01-14, 00:26.Comment
-
Bo tak naprawdę w tym poemacie wszystko ma pięknie brzmiące nazwy, ale w sumie nie wiadomo, co to jest. "Odchmielacz" to może być swykłe sitko, "silos" to plastikowa beczka za 20 zł, "kadź osadcza" to trzydziestolitrowe wiadro po farbie, a "chłodzenie lodem" to nie leżakownia kuta w skale, tylko kilka PETów w pudle ze styropianu. Ale wrażenie jest takie, jakby to była jakaś nieziemska technologia.Comment
-
Przy kolejnej wizycie nie omieszkam zapytać o produkty browaruComment
-
Comment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
Related Topics
Collapse
-
pozycja godna odnotowania: Piwna odsłona miasta Radomia. Katalog wystawy, oprac. Krzysztof Głowacki, wyd. Archiwum Państwowe w Radomiu, Radom 2023. W zasadzie to katalog wystawy, tyle, że wydany solidniej, niż niejedna książka. Z opisu książki: "Wydawnictwo powstało w związku z wystawą...
-
Czy ktoś z Forumowiczów ma jakieś informacje o giełdzie w Radomiu? Podobno jest planowana na 8 września i ma się odbyć w budynkach browaru Saskiego - ich fragment jest po remoncie, znajduje się tam pub.
-
Channel: Giełdy kolekcjonerskie
-
-
Zapraszam wszystkich piwoszy po raz 19-ty do Radomia. Impreza odbędzie się na terenie zabytkowego browaru J.Saskiego ul. Limanowskiego 29 od 8 ej - info dokładniejsze bliżej terminu giełdy. Rezerwacja stolików - na kurdewiesiek@op.pl
-
Channel: Giełdy kolekcjonerskie
-
-
-
Rožmberk nad Vltavou to przepiękna miejscowość w kraju południowoczeskim, położone nad Vltavou.
Ikoną miasta jest 13-wieczny zamek, wzniesiony w 1262 roku, a od 2023 roku do miasteczka powróciły tradycje piwowarskie.
Dawny browar istniał od 1590 roku, został założony...-
Channel: Czechy
2024-12-31, 11:40 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment