W Życiu Warszawy opisano prywatny browar z Radomia bazujący na sprzęcie i technologii browaru J. Saski. Niestety piwa nie można nabyć ( właściciel nie ma koncesji), ale podobno jak się pogada można dostać flaszkę. Całość mieści się w sklepie monopolowym na ul. Limanowskiego w Radomiu. Wielkość artykułu nie pozwala na zamieszczenie go na forum, zainteresowanym mogę przesłać skanik.
Prywatny browar w Radomiu
Collapse
X
-
wspomniano już o tym w "Prasówce wydarzeń styczniowych"Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
-
-
O tym browarze było z miesiąc temu w telewizorni , ale pokazywali że browar mieści się w garażu u kolesia. Reszta tzn. kontynuacja browaru Sakiego - zgadza się. Może ktoś ma kontakt do tego gościa . Potrzebuję gdyż zacząłem zbierać etykiety z takich (przy)domowych browarków.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Odp: Prywatny browar w Radomiu
kopernik napisał(a)
W Życiu Warszawy opisano prywatny browar z Radomia bazujący na sprzęcie i technologii browaru J. Saski. Niestety piwa nie można nabyć ( właściciel nie ma koncesji), ale podobno jak się pogada można dostać flaszkę. Całość mieści się w sklepie monopolowym na ul. Limanowskiego w Radomiu. Wielkość artykułu nie pozwala na zamieszczenie go na forum, zainteresowanym mogę przesłać skanik.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GollumTo są jaja. Gośc ma sprzęt, kontynuuje tradycję, daje ludziom pracę, chce uzupełnić asortyment w sklepach o jeszcze jedno piwo, a tu nie ma koncesji. Ja rozumiem koncesja na wyrób wódy czy innego sznapsu. Coś w tym kraju trzeba ruszyć, aby piwo przestało być tkaktowane jako napój alkoholowy, a zaczęto je traktować, jak w cywilizowanym świecie, jako orzeźwiający.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GollumTo są jaja...
Siedem hektolitrów rocznie to ja warzę w kuchni sam osobiście, też bez koncesji i bez tworzenia miajsc pracy, a jak się do mnie trafi, to też można się na miejscu napić za darmo. Nie narzekajcie więc na państwo, że nie stwarza warunków, bo siedem hektolitrów rocznie to jest 2 litry piwa dziennie. Nie wiem, na co komu koncesja przy takiej skali produkcji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu...polegające na tym, że do domowej, amatorskiej produkcji piwa jest dosztukowana cała historia przemysłowego browaru Saskich w Radomiu.
Siedem hektolitrów rocznie to ja warzę w kuchni sam osobiście, też bez koncesji i bez tworzenia miajsc pracy, a jak się do mnie trafi, to też można się na miejscu napić za darmo. Nie narzekajcie więc na państwo, że nie stwarza warunków, bo siedem hektolitrów rocznie to jest 2 litry piwa dziennie. Nie wiem, na co komu koncesja przy takiej skali produkcji.
W każdym razie popieram całym sercem i będę się cieszył kiedy browar Radomski zaistnieje choćby na lokalnym rynku piwnym. Za nowe inicjatywy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu...polegające na tym, że do domowej, amatorskiej produkcji piwa jest dosztukowana cała historia przemysłowego browaru Saskich w Radomiu.
Z tego co wiem na produkcje piwa nie ma koncesji. Natomiast w zakładach produkujących alkohol funkcjonują tzw. składy podatkowe, które umożliwiają zawieszenie poboru akcyzy do czasu sprzedaży wyrobu.
Z tego co wiem produkcja piwa i wina na wlasne potrzeby nie wymaga płacenia akcyzy. W gruncie rzeczy poczęstowanie Kogoś piwem z wlasnej produkcji nie jest sprzedażą...Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu.
Nie narzekajcie więc na państwo, że nie stwarza warunków, bo siedem hektolitrów rocznie to jest 2 litry piwa dziennie. Nie wiem, na co komu koncesja przy takiej skali produkcji.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Comment
-
-
jako dobrze zaznajomiony z tymi sprawami - możesz nam ładnie wyłożyć teorię koncesji/składów żebyśmy nie musieli popełniać błędów- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AlchemychNo niby masz rację a propos wydajności browaru z tym że w browarze tym jak wynika ze stronki internetowej używane są profesjonalne urządzenia do warzenia piwa. Co prawda na miejscu nie byłem i nie widziałem.... Poza tym przymierzają się do rozlewu do kegów więc musi być ich stać na coś więcej...
Ciekaw jestem, czy właściciel jest spadkobiercą Saskich lub w jakiś inny sposób wszedł w posiadanie praw własności do nazwy i produktów.
Comment
-
-
Odświeżę trochę temat żeby go podrążyć. Na stronie browaru stoi:
"Piw warzonych w radomskim browarze można spróbować jedynie na miejscu. Dostają je nasi znajomi, jak też klienci sklepu DIONIZOS".
O ile wiem, nie tylko ja mam ochotę spróbować ciemnego "klasztornego" Bernarda czy bursztynowego Benedykta. Czy jest jakakolwiek szansa na jego zakup? Może ktoś z forumowiczów wie aktualnie coś więcej na temat Radomia. Z Łodzi nie mam daleko, ale nie chcę jechać na próżno. Maila wysłałem (na stronie brak nr tel.), ale odpowiedzi jeszcze nie mam.
Comment
-
-
Ja najświeższych informacji nie posiadam, ale jakiś niecały rok temu pisałam do nich maila, że chcialabym odwiedzić browr z okazji wizyty w Radomiu, to do tej pory nie dostałam odpowiedzi.
Comment
-
Comment