piwo domowe wg gigantów polskiego rynku

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysztof
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.04
    • 1689

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
    Jeśli pan Piotrowski twierdzi, że na rynku jest tyle świetnych piw, że nie potrzebne jest piwowarstwo domowe, to muszę powiedzieć, że jest zupełnie na odwrót. W porównaniu do niepasteryzowanych i niefiltrowanych piw, na polskim rynku "piwa przemysłowe" są raczej mizernej jakości. Taka jest po prostu prawda.
    Dla mnie masówka zawsze będzie masówką. Nigdy nie dostanę np. dobrej kiełbasy robionej przez duże koncerny. Tylko małe, lokalne masarnie potrafią dogodzić moim gustom. Analogicznie jest z piwem.
    Ktoś kiedyś zwrócił moją uwagę na reklamy twierdząc, ze są one robione w ten sposób żeby nie byłoby się do czego "przyczepić" i stwierdzić że to nie prawda.

    Ten człowiek twierdząc że jest na rynku tyle świetnych piw - ma rację. Ale twierdzi tak bo na rynku nie ma piw domowych. Piwa te są robione na własny użytek - czyli dla siebie lub dla poczęstowania kolegów i przez to nie są na rynku. Co wiecej nie moga być na rynku ze wzgledu na przepisy akcyzowe.
    Ja też lubię piwa niefiltrowane, ale się temu człowiekowi nie dziwię. Pracuje gdzie pracuje i z tego ma chleb.....
    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
    www.twojmalybrowar.pl

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
      ... Taka jest po prostu prawda...
      Prawdy są tylko trzy: całkiem-prawda, zawsze-prawda i gówno-prawda.

      Proponuję nie przesadzać. Jestem w stanie zademonstrować tobie sporą ilość lokalnych masarni, których produktów nie wziąłbyś do ust więcej niż jeden raz.
      Obawiam się, że opowiadasz baśnie.

      Comment

      • Hannibal
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.03
        • 1426

        #63
        Może wyraziłem się niezbyt precyzyjnie.
        Na rynku są oczywiście poprawne piwa filtrowane i pasteryzowane, ale na pewno nie są to wyroby KP, ani GŻ, ani tego typu koncernów. Wyjątkiem może jest Porter Żywiecki, ale i ten produkowany jest w Browarze Brackie Zamkowe w Cieszynie.
        W USA też są piwa, takie jak np. "Bud", które można dostać w każdym supermarkecie, ale czy ktoś może z czystym sumieniem nazwać je Piwami, przez duże P. Bo ja nie.
        A pan Piotrowski może sobie jak najbardziej pisać tego typu rzeczy, tylko że ja na pewno nie bedę siedział z założonymi rękami i słuchał tego typu enuncjacji na temat piwowarstwa domowego.
        "All the good things for those who wait"

        Comment

        • Hannibal
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.03
          • 1426

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Prawdy są tylko trzy: całkiem-prawda, zawsze-prawda i gówno-prawda.

          Proponuję nie przesadzać. Jestem w stanie zademonstrować tobie sporą ilość lokalnych masarni, których produktów nie wziąłbyś do ust więcej niż jeden raz.
          Obawiam się, że opowiadasz baśnie.
          Ale ja wcale nie twierdzę, że wszystkie lokalne masarnie produkują świetnej jakości mięsa i wędliny. Twierdzę natomiast, że dobre wędliny mogę dostać tylko u nich. A to jest różnica. I chyba nie opowiadam baśni - daleko mi jeszcze do tego.
          "All the good things for those who wait"

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
            ... Twierdzę natomiast, że dobre wędliny mogę dostać tylko u nich...
            Obawiam się, że to tylko legenda. Dobry kumpel jest właścicielem takowej.

            Zadam jedno pytanie: jak kupujesz tzw. ppeksól, to na ile procent wody?

            Comment

            • albeertos
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 2313

              #66
              Dzisiaj na półce sklepowej można znaleźć piwa, które zaspokoją upodobania najbardziej wymagających piwoszy.
              Mnie najbardziej zirytowało to zdanie. Przyjmująć za założenie że na Browar.biz są najbardziej wymagający piwosze, to ja się pytam gdzie są te sklepy?
              (_)>
              Nigdy się nie poddawaj!!!
              Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
              Lech jest tam gdzie jego wiara
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • arcy
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.07
                • 7538

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertos
                Mnie najbardziej zirytowało to zdanie. Przyjmująć za założenie że na Browar.biz są najbardziej wymagający piwosze, to ja się pytam gdzie są te sklepy?
                Zagranicą

                Comment

                • Rolek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.08
                  • 1038

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                  Zagranicą
                  Gdzie?!

                  Comment

                  • arcy
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.07
                    • 7538

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rolek
                    Gdzie?!
                    O, spacja nie wskoczyła

                    Comment

                    • Krzysztof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.04
                      • 1689

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                      Prawdy są tylko trzy: całkiem-prawda, zawsze-prawda i gówno-prawda.

                      Proponuję nie przesadzać. Jestem w stanie zademonstrować tobie sporą ilość lokalnych masarni, których produktów nie wziąłbyś do ust więcej niż jeden raz.
                      Obawiam się, że opowiadasz baśnie.
                      Ja jadam zawsze dwa razy tyle ze za jednym razem: pierwszy i ostatni raz.....
                      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                      www.twojmalybrowar.pl

                      Comment

                      • Krzysztof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.04
                        • 1689

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
                        Może wyraziłem się niezbyt precyzyjnie.
                        Na rynku są oczywiście poprawne piwa filtrowane i pasteryzowane, ale na pewno nie są to wyroby KP, ani GŻ, ani tego typu koncernów. Wyjątkiem może jest Porter Żywiecki, ale i ten produkowany jest w Browarze Brackie Zamkowe w Cieszynie.
                        W USA też są piwa, takie jak np. "Bud", które można dostać w każdym supermarkecie, ale czy ktoś może z czystym sumieniem nazwać je Piwami, przez duże P. Bo ja nie.
                        A pan Piotrowski może sobie jak najbardziej pisać tego typu rzeczy, tylko że ja na pewno nie bedę siedział z założonymi rękami i słuchał tego typu enuncjacji na temat piwowarstwa domowego.
                        Zwróć uwagę że każda ze stron przedstawia swoją wersję prawdy....
                        Oczywiście że nie powinieneś siedzieć z założonymi rękoma. Po prostu rób swoje piwo - dla siebie i przyjaciół a wielcy niech robią swoje. Twoje piwo będzie miało "duszę" i bedzie jakie zrobisz.
                        Kiedyś jeden ze śp. pracowników zacytował pewne zdanie: jakość piwa powstaje w zmysłach konsumentów a nie w laboratoriach. Wynika z niego prosty dla mnie wniosek: piwo ma być wypijalne i nie szkodliwe dla zdrowia. Czyli jak nie bedę po nim biegał to toalety i w niej siedział to już jest OK.
                        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                        www.twojmalybrowar.pl

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                          Myślę, że warto w przyszłości podjąć rękawicę rzuconą przez Autora. Może warto takową degustację zorganizować?
                          Też mi rękawica
                          A degustacji nie ma co organizować, już są zorganizowane. Najbliższa we Wrocławiu na Warsztatach 14 maja. Ale masz rację - zaproszę gościa powołując się na cytat z jego wypowiedzi, o ile jest tam na niego jakiś namiar
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Krzysztof
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.04
                            • 1689

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Też mi rękawica
                            A degustacji nie ma co organizować, już są zorganizowane. Najbliższa we Wrocławiu na Warsztatach 14 maja. Ale masz rację - zaproszę gościa powołując się na cytat z jego wypowiedzi, o ile jest tam na niego jakiś namiar
                            I właśnie o to chodzi....
                            Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                            www.twojmalybrowar.pl

                            Comment

                            • żąleną
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.01
                              • 13239

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                              Kiedyś jeden ze śp. pracowników zacytował pewne zdanie: jakość piwa powstaje w zmysłach konsumentów a nie w laboratoriach. Wynika z niego prosty dla mnie wniosek: piwo ma być wypijalne i nie szkodliwe dla zdrowia. Czyli jak nie bedę po nim biegał to toalety i w niej siedział to już jest OK.
                              Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale jeśli tak, to jestem pełen dezaprobaty. Bo dzięki podobnemu podejściu mamy teraz tak ubogi rynek piwny.

                              A gdzie duma i ambicje zawodowe?

                              Comment

                              • breslauer
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 2690

                                #75
                                cytat: Kiedyś jeden ze śp. pracowników zacytował pewne zdanie: jakość piwa powstaje w zmysłach konsumentów a nie w laboratoriach.

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                                Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale jeśli tak, to jestem pełen dezaprobaty. Bo dzięki podobnemu podejściu mamy teraz tak ubogi rynek piwny.

                                A gdzie duma i ambicje zawodowe?
                                Bo to brzmi tak, jakby ktoś chciał powiedzieć "nieważne, co my wyprodukujemy, odpowiednią kampanią reklamową wszystko klientom wmówimy".

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X