piwo domowe wg gigantów polskiego rynku

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf
    Ciekawy jest fragment, w którym autor pisze o okresie trwałości piwa domowego:
    a co tam piwo domowe, ale co powiedzieć o piwach trapistów, te klechy też widać nie znają się i nie mają aparatury itd.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #92
      Co za ignorant (najłagodniejsze określenie, jakie mi na myśl przychodzi)! Nie będę się rozpisywał, bo za dużo przekleństw by było. Chciałem wysyłać wiadomość do Pana Andrzeja, bo nie ma miejsca na komentarze pod artykułem, ale nie ma też "anonimowego" formularza. Nie chcę podawać mojego maila, bo nie mam ochoty na polemikę z wyżej wymienionym.
      Pozwolę sobie wysłać list otwarty na browar.biz:

      Panie Andrzeju Piotrowski!
      Proszę nie podpisywać się jako piwowar, bo o piwowarstwie nie ma Pan najmniejszego pojęcia!
      KP zajmuje się produkcją napoju, którego w Niemczech nie moglibyście nazwać piwem nie łamiąc prawa. Proszę się więcej nie wypowiadać nt warzenia piwa tradycyjną metodą - albo nie ma Pan o tym pojęcia, albo świadomie pisze Pan nieprawdę. Obraża Pan ludzi i psuje (i tak marny) wizerunek KP w oczach miłośników Piwa.

      Pozdrawiam
      Leszek Pudełko vel. Seta

      Comment

      • Jaroslav
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        🍼
        • 2005.10
        • 967

        #93
        Czytając artykuł miałem wrażenie, że dla tego pana
        powtarzalność smakowa jest ważniejsza od samego smaku.
        (Rzeczywiście powtarzalność w browarnictwie domowym
        jest mała. Przykładem jest eksperyment Shlangbauma, który
        uwarzył identyczne piwo jak ja. Smakowo były to dla różne piwa.)
        Dwa: żałosne, że przedstawiciel KP wypowiada
        się o dużym asortymencie piw na półkach sklepowych...
        Pewnym argumentom nie sposób przyznać racji, ale w całym
        artykule jest jeden poważny błąd - na siłę próbuje się porównywać
        browarnictwo domowe z koncernowym. My nigdy nie będziemy
        w domowych warunkach warzyć metodą High Gravity itp.
        My wolimy często użyć tradycyjnej szyszki chmielu niż obowiązkowego
        już w przemyśle granulatu itp itd Zboczenie? Niech każdy nazywa to jak chce.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Jaroslav; 2007-11-07, 13:44.

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2002.07
          • 14999

          #94
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
          (...)KP zajmuje się produkcją napoju, którego w Niemczech nie moglibyście nazwać piwem nie łamiąc prawa. (...)
          Możesz przybliżyć mi o co w tym chodzi bo nie mam pojęcia.
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • banaszek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.02
            • 617

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
            Co za ignorant
            E tam, podpisał się "Piwowar w Handlu". Handlowiec po prostu. Jego, jak to nazwał, sprostowanie tez czytelnika jest całkowicie nietrafione, co czyni Autora niewiarygodnym. Ciekawy tytuł artykułu: "Kontrowersje wokół piwa domowego". Rozumiem, że Autor ma swoją jedynie słuszną wersję, która jest w kontrze do wersji domowych piwowarów (?).

            Ktoś bliżej zna Autora?


            Comment

            • piotry
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.08
              • 761

              #96
              mam wrażenie że artykuł ten był już kiedys komentowany p- zdaje się że ok rok temu marusia zapraszała autora na warsztaty - z tego co wiem to się wykęcał że niby nie ma czasu iinne takie zaraz znajdę gdzie to było....

              o:
              Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe



              to jest bardzo stary artykuł - 2003
              olejcie gościa i tyle
              Ostatnia zmiana dokonana przez piotry; 2007-11-07, 13:58.

              Comment

              • Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

                #97
                "Muszę przyznać, że dla mnie piwowara z dużym już stażem w przemyśle, zainteresowanie piwem domowym jest dużym zaskoczeniem. Mając przecież obecnie w stałej dyspozycji handlowej tak olbrzymi asortyment doskonałych piw nie sądziłem, że piwo domowe jest popularne."

                Ale jak to?! Kto zawinił?!?!?!

                Nie no, uśmiałem się nieźle.
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                  Możesz przybliżyć mi o co w tym chodzi bo nie mam pojęcia.
                  O Reinheitsgebot chociaż pewnie przesadziłem.
                  Zresztą już ochłonełem zwłaszcza gdy przejrzałem archiwalną dyskusję na ten sam temet...

                  Comment

                  • franekf
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.06
                    • 944

                    #99
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry

                    to jest bardzo stary artykuł - 2003
                    Faktycznie to samo, aż tak daleko nie szukałem
                    Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                    http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                    Piwny Janusz bez Teku

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #100
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry
                      mam wrażenie że artykuł ten był już kiedys komentowany p- zdaje się że ok rok temu marusia zapraszała autora na warsztaty - z tego co wiem to się wykęcał że niby nie ma czasu iinne takie zaraz znajdę gdzie to było....

                      o:
                      Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe



                      to jest bardzo stary artykuł - 2003
                      olejcie gościa i tyle
                      No stare toto, stare. Nie robiliby sobie obciachu tylko w końcu zdjęli te idiotyzmy ze stronki
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • skandal
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1439

                        #101
                        "Jednak zawsze polecać będę piwo wyprodukowane w browarze posiadającym najnowocześniejsze urządzenia, doskonałą kadrę, sprawdzone tradycyjne receptury oraz wdrożone systemy zapewnienia jakości."
                        i cd:
                        ...pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych, zdrowych drożdży, niepowtarzalnch aromatów i smaków, a także niepotrzebnej nikomu piany.

                        Debiluch Ciekawe czy sam z własnej woli robi z siebie kretyna i głupka czy ktoś mu kazał lub doradzał to zrobić. Cóż współczuje mu mocno.

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #102
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jaroslav
                          My wolimy często użyć tradycyjnej szyszki chmielu niż obowiązkowego
                          już w przemyśle granulatu itp itd Zboczenie? Niech każdy nazywa to jak chce.
                          Gdyby używali granulatu, to nie byłoby tak źle (ja używam, i uważam, że granulat jest ok), ale oni używają ekstraktu chmielowego, a nie granulatu.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • emes
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 4275

                            #103
                            Nie wiem czy ja wypowiedzi tej osoby już nie komentowałem kilka lat temu. Kiedyś był lepszy, twierdził, że w warunkach domowych nie można zrobić piwa itp. O "chorobie" piwa, czyli zmętnieniu, jako czymś "szkodliwym", to obecnie trzeba być niezłym cymbałem, że takie rzeczy pisać. Coraz więcej piw, w tym z dużych browarów ma w swojej ofercie piwa z drożdżami. W prawie każdym supermarkecie są piwa np Obolona z zawartością właśnie drożdży, są wyraźnie mętne i jest podkreślenie na etykiecie, że to piwo niefiltrowane. Już nie mówiąc o piwach z górnej półki, do których Piwowar w Handlu i te produkty jakie reprezentuje ma tyle wspólnego, co gotowy pełnowartościowy produkt do odpadów produkcyjnych.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez emes; 2007-11-07, 18:40.

                            Comment

                            • gerdzio
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2006.02
                              • 27

                              #104
                              kontrowersje

                              Napiję się dwuletniego piwa a jutro rano go oleję kontrowersje

                              Comment

                              • Tomek-Pasieka
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2005.10
                                • 197

                                #105
                                to ja wypiję 14 XII dokładnie w drugą rocznicę butelkowania Ślubnego Mocnego

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Karlštejn 109, 1.Karlštejnský mikropivovar
                                  dadek
                                  Karlštejn to jeden z najbardziej znanych i odwiedzanych przez turystów zamków w Czechach. Podążają oni ku niemu w górę wzdłuż Budňanského potoku jedyną główną ulicą miasteczka pełną knajpek, restauracji i sklepików z pamiątkami. W jednym z nich w połowie 2020 roku oficjalnie zaczął...
                                  2022-10-02, 22:04
                                • dadek
                                  Czechy, Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
                                  dadek
                                  Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
                                  2025-01-10, 00:48
                                • bastion
                                  Bułgaria, Sliven, Donka i Konstantinovi 20, Birarium.
                                  bastion
                                  Będąc przejazdem przez Sliven nie mogłem sobie odmówić wizyty w miejscowym mikrusie o nazwie ''Trima I Dvama'', co dokładnie oznacza - Trzech i Dwóch.
                                  Okazało się na miejscu że Birarium jest tylko knajpą firmową browarku, który ma lokalizację na obrzeżach miasta.
                                  Mikrus działający...
                                  2024-01-11, 21:50
                                • dadek
                                  Czechy, Jičín, Chelčického 8, Pub Jičín
                                  dadek
                                  Firmowa knajpka Minipivovaru Jičín znajduje się tuż przy głównym rynku, w jego południowo-zachodnim narożniku, pod łukowymi podcieniami.
                                  Są 2 poziomy. Na dole, od razu przy wejściu po lewej stronie, umieszczono małą przeszkloną chłodnię mieszczącą 3 tanki wyszynkowe, z których...
                                  2025-01-11, 02:32
                                • darekd
                                  ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
                                  darekd
                                  Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

                                  Ekstr. 15%
                                  Alk. 6,0%

                                  Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
                                  Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
                                  2025-01-22, 22:57
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...