piwo domowe wg gigantów polskiego rynku

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    I ja dam swoje świadectwo niczym ....wzorowa słuchaczka Radia Maryja.

    Otóż, moje pierwsze zatarte piwo, i przy okazji źle wysłodzone (wyszło lekko wodniste), piwo a'la Koelsch fermentowane na marnych drożdzach s-33 w temperaturze 15-16 st.C wyszło o jedną klasę lepsze od najbardziej jakoby renomowanych: Żywca, Lecha itp.

    Teraz nie popełniam błędów przy zacieraniu, chmielę bez woreczków i wychodzi o dwie klasy lepsze.
    A gdy przejdę na drożdże płynne to ....szkoda gadać.

    Comment

    • macas
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2008.02
      • 680

      zgadzam się z większością komentarzy powyżej i rozmowy czy domowe jest lepsze czy nie są bez sensu, bo przecież i w domu zdarzy się kwach niezdatny do wypicia, ale nie zgadzam się ze słowem MARNE przy S-33, może nie są doskonałe ale to jedne z moich drożdży ratujących piwo, w przypadku niewystartowania płynnych !!!
      A patrząc ze strony tzw. przemysłowych to pewnie jesteśmy postrzegani jako jako "banda szaleńców", na szczęście niegroźnych, i tak będzie dopóty, wszyscy nie spróbują dobrado domowego.

      na zdrowie idę poszukać czegoś w piwniczce
      Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
      Beniamin Franklin

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Ja też muszę się wstawić za S 33 - bardzo porządne suchciele Koelsch wychodzi na nich bardzo smaczny.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Ja też muszę się wstawić za S 33 - bardzo porządne suchciele Koelsch wychodzi na nich bardzo smaczny.
          Witbier i Grodziskie również.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
            Witbier i Grodziskie również.
            Też potwierdzam - napisałam o Koelschu, bo Robert akurat o nim wspomniał.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              Spokojnie, jestem przygotowany....

              Zatem 'marne' napisalem szyderczo z uwagi na to, co przeczytałem o nich, gdzieś na forum, że to "takie nie wiadomo co" itd itp...
              Domyślam się też, że chodzi co niektórym nie o wlaściwości, ale o ich cenę... O marne 6zł...

              Osobiście innych drożdzych, poza s-33 jeszcze nie używalem.

              Comment

              • macas
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2008.02
                • 680

                To mogłeś napisać : super S-33 za marne 6 zł
                I byłoby OK.
                Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                Beniamin Franklin

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Lepiej nie pisz, bo wnet będą po 9,5.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

                    Napiszę o płynnych...

                    Pytanie czy płynne muszą być aż taki drogie?
                    Bo 30zł za 50ml i 42zł za 125ml wydaje mi się być przesadą.

                    Takie ceny niejako zmuszają do "zaangażowania" się w skosy, miast co 5 warek kupić następną saszetkę.
                    Ja bym chciał to drugie...

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                      miast co 5 warek kupić następną saszetkę.
                      Ja bym chciał to drugie...
                      a co za problem, robisz 4-5 piw na jednej gęstwie i jest git.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      Przetwarzanie...