piwo domowe wg gigantów polskiego rynku

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dziku
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.12
    • 1992

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika breslauer
    (...)to brzmi tak, jakby ktoś chciał powiedzieć "nieważne, co my wyprodukujemy, odpowiednią kampanią reklamową wszystko klientom wmówimy".
    I tak właśnie jest.
    Kto nie wierzy niech spróbuje jak "Żywiec" smakuje... Zresztą nie tylko "Żywiec".
    Dziku


    Comment

    • Hannibal
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 1426

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      Obawiam się, że to tylko legenda. Dobry kumpel jest właścicielem takowej.

      Zadam jedno pytanie: jak kupujesz tzw. ppeksól, to na ile procent wody?
      Czyli żyję w świecie legend i baśni? Tylko wydaje mi się, że to co jem i pije jest dobre, a rzeczywistość jest zupełnie odmienna. Wygląda na to, że mam schizofrenię. Dobrze wiedzieć
      "All the good things for those who wait"

      Comment

      • Krzysztof
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.04
        • 1689

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
        Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale jeśli tak, to jestem pełen dezaprobaty. Bo dzięki podobnemu podejściu mamy teraz tak ubogi rynek piwny.

        A gdzie duma i ambicje zawodowe?
        Może uzyłem zbyt dużego skrótu myślowego.
        Pisząc o piwach wypijalnych miałem na myśli piwo domowe. Dlaczego? Ponieważ te piwa nie są obarczone wszelkimi mozliwymi procedurami mającymi na celu wyprodukowanie piwa na jednakowym poziomie jakości. Przy czym nie rozmawiamy czym jest ta jakość. Jednakowy, stały poziom jakości wymaga wszelkich zabiegów technologicznych i logistycznych począwszy od przyjecia surowaca do piwa w butelce na półce sklepowej. To wszystko ma jeden mankament. Piwa stały się takie same lub prawie takie same jeżeli chodzi o wielkie marki. Niestety tak być musi. Nie ma szans w masowej produkcji zaspokoić gustów wszelkich konsumentów. Co wiecej te gusta są nakręcane reklamami. Co innego piwo robione w domu. Tu można poeksperymentować ze słodami, z zacieraniem i z chmieleniem itd. Jak ktoś chce piwa bardziej goryczkowego to da więcej chmielu goryczkowego. W innym wypadku jak chce uzyskać piwo bardzie aromatyczne to większa dawka chmielu aromatycznego lub dodatek tylko tego chmielu uprawdopodobnia sukces. Co więcej fermentacja, drożdże dają jakies tam posmaki. Nie ma znaczenia że np. dwuacetylu jest więcej niż wartość progowa itd.
        Ważne jest żeby to piwo było wypijalne tj. w moim rozumieniu nie szkodziło mojemu przewodowi pokarmowemu kiedy takie piję. Reszta parametrów kontrolowanych w piwach przemysłowych w odniesieniu do piw domowych ma małe znaczenie lub nawet zerowe.
        Jeżeli chodzi o moje ambicje zawodowe to do czasu pracy w B. Warszawskich to je zaspokajałem chcąc coś zrobić. Dzięki mojej pracy istnieje Br. Ciechanów w ktorym pracowałem od 1993 r i współpracowałem po przeniesieniu się do Warszawy. Teraz moi następcy mają naczym pracować.... a macie się okazję cieszyć "ich" piwem.... Od początku mojej pracy na serio brałem sprawę czystości i uważam że jest to podstawa dobrego piwa bez wzgledu na miejsce wytwarzania....
        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
        www.twojmalybrowar.pl

        Comment

        • Hannibal
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.03
          • 1426

          #79
          Sprawa czystości jest tak jasna, jak słońce. Przecież nikt tego nawet nie kwestionuje. Natomiast wielu kwestionuje smak piw robionych przez duże koncerny. Nie wymagam tego, żeby piwa te przypominały wyroby domowe. Wymagam po prostu lepszej jakości smaku. I jest to jak najbardziej możliwe do wykonania. Tylko trzeba odwagi, aby zmieniać gusta polskich konsumentów.
          "All the good things for those who wait"

          Comment

          • arzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.06
            • 2814

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Też mi rękawica
            A degustacji nie ma co organizować, już są zorganizowane. Najbliższa we Wrocławiu na Warsztatach 14 maja. Ale masz rację - zaproszę gościa powołując się na cytat z jego wypowiedzi, o ile jest tam na niego jakiś namiar
            Daj znać czy pan P. przyjął wyzwanie.
            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            Bractwo Piwne
            Skład Piwa
            Piszę poprawnie po polsku!

            Comment

            • Krzysztof
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.04
              • 1689

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika breslauer
              cytat: Kiedyś jeden ze śp. pracowników zacytował pewne zdanie: jakość piwa powstaje w zmysłach konsumentów a nie w laboratoriach.



              Bo to brzmi tak, jakby ktoś chciał powiedzieć "nieważne, co my wyprodukujemy, odpowiednią kampanią reklamową wszystko klientom wmówimy".

              A nie lepiej przyjąć inną wersję: że jakość powstając w zmysłach to nie jest smak piwa z laboratoriów zresztą podobnie jak w przypadku piw z browarów lokalnych.
              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
              www.twojmalybrowar.pl

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #82
                Wystosowałam zaproszenie drogą e-mailową do Pana Piotrowskiego, niestety, odpowiedział mi, że jego praca polega głównie na wyjazdach, które są planowane dużoo wcześniej, więc nie może się pojawić.

                No to ja mu odpisałam, że w takim razie zapraszam na III Warsztaty Piwowarskie, które odbędą się 13 maja 2006 we Wrocławiu i wyraziłam nadzieję, że termin jest wystarczająco długi, żeby sobie zaklepać weekend
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • arzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.06
                  • 2814

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Wystosowałam zaproszenie drogą e-mailową do Pana Piotrowskiego, niestety, odpowiedział mi, że jego praca polega głównie na wyjazdach, które są planowane dużoo wcześniej, więc nie może się pojawić.

                  No to ja mu odpisałam, że w takim razie zapraszam na III Warsztaty Piwowarskie, które odbędą się 13 maja 2006 we Wrocławiu i wyraziłam nadzieję, że termin jest wystarczająco długi, żeby sobie zaklepać weekend
                  Mamy Cię
                  "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  Bractwo Piwne
                  Skład Piwa
                  Piszę poprawnie po polsku!

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #84
                    Wątpię. Bankowo w tym dniu odbędzie się bardzo ważna narada kierownictwa WPD.

                    Comment

                    • Ahumba
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9081

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                      Wątpię. Bankowo w tym dniu odbędzie się bardzo ważna narada kierownictwa WPD.
                      Zresztą zwołana będzie niespodziewanie i w ostatniej chwili.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • arzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.06
                        • 2814

                        #86
                        Jest jeszcze Żywiec i Piwowary Podlaskie
                        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        Bractwo Piwne
                        Skład Piwa
                        Piszę poprawnie po polsku!

                        Comment

                        • franekf
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2004.06
                          • 944

                          #87
                          Kontrowersje wokół piwa domowego

                          Artykuł o takim tytule znalazłem na stronie KP:


                          Na pewno "zachęci" on osoby, które z piwowarstwem domowym nie miały do czynienia, do rozpoczęcia swoich prób i do picia piwa domowego....

                          P.S. Z góry przepraszam Administrację za ewentualne złe umieszczenie tematu, ale do prasówki jakoś mi nie pasował (wersja elektroniczna, poza tym nie wiadomo kiedy został "spłodzony"), a nie wiedziałem gdzie indziej go umieścić.
                          Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                          http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                          Piwny Janusz bez Teku

                          Comment

                          • strzelczyk76
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.11
                            • 823

                            #88
                            Nie ma się czym przejmować - mi pana Andrzeja Piotrowskiego - po prostu żal
                            nie wie jak zabezpieczyć piwo przed tlenem - może KAPSLEM geniuszu

                            Tak na marginesie - pewna część artykułu (pierwsza połowa) - to powtórzenie artykułu sprzed paru lat - w równie niekorzystnym świetle ukazującego domowe piwowarstwo -
                            o którym była już dyskusja na naszym forum.

                            Co do treści - nie ma się co wypowiadać - jest równie żałosna - jak cała KP
                            NORMALNOŚĆ



                            Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

                            Comment

                            • naczelnik
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 1884

                              #89
                              Autor sugeruje, ze piwo domowe nie zawsze musi sie udac (nie ta technologia, ktora dysponuje wylacznie KP, nie te surowce, brak personelu...). Ameryki nie odkryl w sumie, ale tez nic Go nie upowaznia do tego, by domowe piwo stawiac na przegranej pozycji.
                              Na miejscu Czytelnika, ktory zareagowal na poprzedni artykul, w zyciu nie zgodzilbym sie na konfrontacje piwa domowego i przemyslowego. Niech Cie reka Boska broni
                              Popieram domowe browary!

                              Polakom gratulujemy naczelnika

                              Zamykam browar.
                              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                              Comment

                              • franekf
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2004.06
                                • 944

                                #90
                                Ciekawy jest fragment, w którym autor pisze o okresie trwałości piwa domowego:

                                "Chciałbym również sprostować kilka tez postawionych przez naszego sympatycznego czytelnika, który twierdzi, że piwo domowe nie jest krótkotrwałe. I że zachowuje trwałość przez okres od 1 do 3 lat. Otóż piwo to nie wino i niestety im jest starsze tym gorsze."

                                Ciekawe jak to się ma do domowych porterów czy innych ciężkich piw
                                Mnie, choć warzę od niedawna i doświadczenia mam nikłe, artykuł nieco poirytował, ale z drugiej strony ucieszył - widać, że przemysłowcy obawiają się troszkę domowych piwowarów i ich wpływu na zwykłych piwoszy
                                Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                                http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                                Piwny Janusz bez Teku

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X