Przeterminowane piwo

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karabach
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.09
    • 163

    #211
    hmmm,chyba dziś otworze moje piwo ze Lwowa z datą sprzed pięciu lat
    Rzeczpospolita Krakowska
    jak wychodze to tylko na pole

    Comment

    • LeoxxX
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 224

      #212
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karabach
      hmmm,chyba dziś otworze moje piwo ze Lwowa z datą sprzed pięciu lat

      Zyjesz?

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #213
        Przeczytałem "dziś w otworze" i się przeraziłem.

        Comment

        • ksy
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.07
          • 280

          #214
          Spokojnie. Na pewno żyje. Od przeterminowanego piwa się nie umiera, tylko pewnie z toalety do klawiatury nie sięga.
          --------------------
          --------------------
          "Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "

          Comment

          • Chmielnicki
            Porucznik Browarny Tester
            • 2012.07
            • 324

            #215
            Mam w lodówce dwa lekko przeterminowane piwa: Kormoran Ciemny (do 9.10.2012) i Svijanský Rytíř (do 15.10.2012). Kormoran jest klarowny (i jak wiadomo pasteryzowany), w niepasteryzowanym Rycerzu pływa trochę drobniutkich farfocli (nigdy wcześniej nie piłem tego piwa i nie wiem, czy to efekt uboczny braku pasteryzacji czy wina przeterminowania). Które z nich powinienem wypić wcześniej?

            Comment

            • kloss
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 2526

              #216
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chmielnicki
              Mam w lodówce dwa lekko przeterminowane piwa: Kormoran Ciemny (do 9.10.2012) i Svijanský Rytíř (do 15.10.2012). Kormoran jest klarowny (i jak wiadomo pasteryzowany), w niepasteryzowanym Rycerzu pływa trochę drobniutkich farfocli (nigdy wcześniej nie piłem tego piwa i nie wiem, czy to efekt uboczny braku pasteryzacji czy wina przeterminowania). Które z nich powinienem wypić wcześniej?
              Sugerowałbym Rycerza. O ile wiem nie jest niefiltrowany, więc żadnych farfocli być nie powinno. Skoro są, to oznaka procesu zepsucia.

              Comment

              • Chmielnicki
                Porucznik Browarny Tester
                • 2012.07
                • 324

                #217
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss
                Sugerowałbym Rycerza. O ile wiem nie jest niefiltrowany, więc żadnych farfocli być nie powinno. Skoro są, to oznaka procesu zepsucia.
                Tak też zrobiłem. Rycerz właśnie spływa po przełyku - w smaku chyba nic mu nie jest (żadnego kwasu, warzyw, ściery, nic). Zresztą, naprawdę wyśmienite piwo! Piana mnie tylko trochę zastanawia - nie dość, że pięknie oblepia szkło, to jeszcze tworzy na powierzchni piwa jakby "wyspy" czy "góry lodowe". Przypomina to trochę świeżo ścięte białko na bezy, wyłożone na blasze w piekarniku. Chyba doświadczam czegoś podobnego po raz pierwszy.

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13961

                  #218
                  Te flachory to chyba właśnie zbite resztki białka. Głowy nie dam, ale wydaje mi się, że gdzieś o tym czytałem i od tej pory tego typu zanieczyszczenie określam jako wytrącone białko. Nie wiem czy słusznie. W Opatach to stały dodatek, na długo przed terminem. Ale wystarczy zamieszać, bo zamiast osadu mieć tylko lekkie zamglenie.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • Chmielnicki
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2012.07
                    • 324

                    #219
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                    Te flachory to chyba właśnie zbite resztki białka. Głowy nie dam, ale wydaje mi się, że gdzieś o tym czytałem i od tej pory tego typu zanieczyszczenie określam jako wytrącone białko. Nie wiem czy słusznie. W Opatach to stały dodatek, na długo przed terminem. Ale wystarczy zamieszać, bo zamiast osadu mieć tylko lekkie zamglenie.
                    Tak, chyba masz rację. Nie były to żadne podejrzane gluty, nic z tych rzeczy. Co więcej, po przelaniu do szklanki farfocli już nie widać. A ja czuję sporą ulgę - chyba po raz pierwszy piję przeterminowane (o tydzień) piwo - i do tego okazuje się ono tak smaczne!

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13961

                      #220
                      Wczoraj piłem amberowskiego Koźlaka z datą 14.09.2011. Bardzo dobre, pewnie lepsze niż obecne wyroby, tylko nieco za słodkie.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-10-22, 20:45.

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • jujooo
                        Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
                        jujooo
                        Witam serdecznie.

                        Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

                        Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
                        2023-08-23, 15:14
                      • ART
                        Jak tworzyć nowe wpisy w dziale Wydarzenia?
                        ART
                        Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.

                        Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.

                        Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...
                        2024-10-12, 20:15
                      • grzez
                        Kufle porcelanowe Żywiec - pytanie o datę proukcji
                        grzez
                        Witam wszystkich,

                        wracam sie z uprzejmą prośbą do Was o wskazanie przybliżonej daty produkcji poniższych kufli porcelanowych, bo spodziewam się, że konkretnej daty co do roku nie da sie określić . Kufel brązowy ma pod spodem nadruk Tułowice, jeden z białych ma pełny napis Lubiana,...
                        2021-03-23, 18:58
                      • Ahumba
                        2025.04,03-05 - Warszawa, 19 Warszawski Festiwal Piwa
                        Ahumba
                        Organizator Oficjalnie ogłosił datę tej cyklicznej imprezy na stadionie Legii
                        Start
                        2025-04-03
                        Koniec
                        2025-04-05
                        Adres
                        Warszawa, Łazienkowska 3
                        2024-11-13, 07:37
                      • bastion
                        Czarnogóra, Podgorica, Moskovska 2-9, Akademija Piva.
                        bastion
                        Ci co byli lub będą w Czarnogórze, swoją obecność zawężają do miejscowości nadmorskich, co wcale nie dziwi. Natomiast mało kto zapuszcza się do stolicy. Można to także zrozumieć, ponieważ zabytków praktycznie tam nie ma, co jest pokłosiem zamiłowania rożnych armii, w zrzucaniu ładunków...
                        2021-08-30, 16:47
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...