W piwnicy mam skrzynkę piwa której data już w czerwcu/lipcu minęła. Wczoraj wypiłem pilsnera z czerwca i 2 inne z lipca, i jak widac przeżyłem Dopuki piwo jest w chłodym i ciemnym miejscu nie powinno mieć to znaczenia (oczywiscie do czasu i bez przesady). Ale tego nie gwarantuję
Przeterminowane piwo
Collapse
X
-
-
Jakiś czas temu ( w połowie września) moja ładniejsza połowa znalazła w swoim pokoju Zwierzyńca pilsa z kwietniową datą przydatności. Co ciekawe piwo nie wykazywało żadnych oznak zepsucia, mimo iż przebywało w temperaturze pokojowej. Chmiel był nieco mniej wyczuwalny, ale poza tym bez zarzutów.
I tak się zastanawialiśmy co jest ważniejsze dla dobrego przechowania - czy odpowiednio niska temperatura, czy raczej brak dostępu światła?Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez TekuComment
-
na wiosnę znaleźliśmy u kumpla na działce żubra w puszce przeterminowanego ponad rok; w smaku nie było nic niepokojącego więc 2 kolegów wypiło - i żyją; z kolei Regina Pils, której zrobiłem mały zapas po zamknięciu browaru, już miesiąc po terminie nabrała trochę kwasowości
widać mogło to zależeć od dostępu światła - Regina była w butli; z drugiej strony proces produkcji Żubra na pewno zasadniczo różnił się od Reginy - z pewności był on bardziej wyjałowiony różnymi sposobami (pasteryzacją, filtracją itd); swoją czy nie jest coś nie tak, skoro zwykłe jasne piwo rok po terminie dalej nadaje się do picia?Last edited by Sokół83; 2007-10-06, 18:56.Comment
-
Wydaje mi się, że producenci przyjmują sobie wysoki współczynnik bezpieczeństwa szacując datę przydatności, stąd przypadki pijalnych, grubo przeterminowanych piw, nawet jasnych.Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez TekuComment
-
Myśle że to głównie ilość chemicznych utrwalaczy pakowanych do piwa powoduje jego dłuższą zdatność do spożycia.Pisano tu o rok przekroczonych terminach przydatności do spożycia a ja piłem nawet piwa (puszkowe)których termin przydatności minął już 2 do 3 lat temu!! Dodam że same piwa miały 15 miesięczny czas ważności,były to piwa z Luxemburga,Francji i Holandii(marek piw nie pamiętam już szczegółowo,ale napewno wszystkie lagery i jedno ciemne mocne).I co najważniejsze to WSZYSTKIE były dobre do spożycia,miały pianę jak trzeba ,zapach i kolor no i smak....i tego chyba komentować nie trzeba.Kolekcja puszek piwnych:
http://puszkikrugera.web-album.org/Comment
-
Ja wręcz z rozmysłem i perfidią szukam czasami przeterminowanych(lub bliskich terminowi ważności) piw w sklepach. Chodzi oczywiście o mocne piwa belgijskie (najlepiej ciemne, ponoć lepiej dojrzewają), portery i koźlaki. Ostatnio piłem wspomnianego wcześniej Corsendonka Pater z datą 26.11.06 - bardzo dobry, degustowałem poza tym Gulden Draaka, Delirium Christmas i parę innych kilka miesięcy po terminie - wrażenia bardzo pozytywne Tylko kiedyś coś mi Porter Łódzki się skiepścił
Piwa oczywiście trzymam w piwnicy i unikam składowania lagerów (za którymi i tak nie przepadam) oraz pszeniczniaków - te lubię świeże.Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!Comment
-
Ja kupiłem piwo przeterminowane o 2 tygodnie i wyczułem, że coś jest nie tak. Dopiero po spróbowaniu i wyczuciu niepoprawnego smaku sprawdziłem datę ważności.Comment
-
Zależy jakie piwo (typ; im mocniejsze tym trwalsze) i jak przechowywane. Zdarza mi się często pić portery przeterminowane i nic im nie szkodzi. Piwa słabsze istotnie - bywają różne, z zależności jak są przechowywane potrafią być nadal pyszne po terminie.Last edited by e-prezes; 2007-10-12, 20:23.Comment
-
dzisiaj na spacerze po Lesie znalazłem cała butelkę gollmana kapsel lekko podrdzewiały , etykiety nie było bo zgniła , była przysypana lekko liśćmi . (sadze ze miało z 4 lata)
w smaku maślane strasznie sie pieniło a , mi nie smakowała ale kolega mówił ze pił gorsze w środku pływały farfocle , może mi sie coś stać po nim:PLast edited by MarcinMM; 2008-05-02, 23:15.Comment
-
Jakie znacie najbardziej przeterminowane piwo... ktore stalo w sklepie?
Z tego co pamietam to znajdywalo sie rekord za rekordem... Ostatnio Heineken - 4,5 miesiaca po terminie waznosci.. Nie bede mowil, gdzie, ale podpowiem, ze hipermarket
koncerniak = prawie jak piwo :D
Ostatnie testy: Minibrowar MajEr z Gliwic!
reklama: Ski Jump Mania - fajna gra przeglądarkowa!
Sonda prezydencka użytkowników GooglePlusComment
-
dzisiaj na spacerze po Lesie znalazłem cała butelkę gollmana kapsel lekko podrdzewiały , etykiety nie było bo zgniła , była przysypana lekko liśćmi . (sadze ze miało z 4 lata)
w smaku maślane strasznie sie pieniło a , mi nie smakowała ale kolega mówił ze pił gorsze w środku pływały farfocle , może mi sie coś stać po nim:P
Gratuluję odwagi- Wiesz Luciu, co ci powiem?
- ???
- ...napiłbym się piwa.
------------------------------------------
Dzień dobry panu.
Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.Comment
Comment