hmmm,chyba dziś otworze moje piwo ze Lwowa z datą sprzed pięciu lat
Przeterminowane piwo
Collapse
X
-
Mam w lodówce dwa lekko przeterminowane piwa: Kormoran Ciemny (do 9.10.2012) i Svijanský Rytíř (do 15.10.2012). Kormoran jest klarowny (i jak wiadomo pasteryzowany), w niepasteryzowanym Rycerzu pływa trochę drobniutkich farfocli (nigdy wcześniej nie piłem tego piwa i nie wiem, czy to efekt uboczny braku pasteryzacji czy wina przeterminowania). Które z nich powinienem wypić wcześniej?Comment
-
Mam w lodówce dwa lekko przeterminowane piwa: Kormoran Ciemny (do 9.10.2012) i Svijanský Rytíř (do 15.10.2012). Kormoran jest klarowny (i jak wiadomo pasteryzowany), w niepasteryzowanym Rycerzu pływa trochę drobniutkich farfocli (nigdy wcześniej nie piłem tego piwa i nie wiem, czy to efekt uboczny braku pasteryzacji czy wina przeterminowania). Które z nich powinienem wypić wcześniej?Comment
-
Tak też zrobiłem. Rycerz właśnie spływa po przełyku - w smaku chyba nic mu nie jest (żadnego kwasu, warzyw, ściery, nic). Zresztą, naprawdę wyśmienite piwo! Piana mnie tylko trochę zastanawia - nie dość, że pięknie oblepia szkło, to jeszcze tworzy na powierzchni piwa jakby "wyspy" czy "góry lodowe". Przypomina to trochę świeżo ścięte białko na bezy, wyłożone na blasze w piekarniku. Chyba doświadczam czegoś podobnego po raz pierwszy.Comment
-
Te flachory to chyba właśnie zbite resztki białka. Głowy nie dam, ale wydaje mi się, że gdzieś o tym czytałem i od tej pory tego typu zanieczyszczenie określam jako wytrącone białko. Nie wiem czy słusznie. W Opatach to stały dodatek, na długo przed terminem. Ale wystarczy zamieszać, bo zamiast osadu mieć tylko lekkie zamglenie.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Te flachory to chyba właśnie zbite resztki białka. Głowy nie dam, ale wydaje mi się, że gdzieś o tym czytałem i od tej pory tego typu zanieczyszczenie określam jako wytrącone białko. Nie wiem czy słusznie. W Opatach to stały dodatek, na długo przed terminem. Ale wystarczy zamieszać, bo zamiast osadu mieć tylko lekkie zamglenie.Comment
-
Wczoraj piłem amberowskiego Koźlaka z datą 14.09.2011. Bardzo dobre, pewnie lepsze niż obecne wyroby, tylko nieco za słodkie.Last edited by Pendragon; 2012-10-22, 21:45.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
Comment