Dojlidy w rękach KP

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

Uświadomiłem sobie, że przejęcie Dojlid przez KP będzie miało dla mnie jeszcze jedną dotkliwą konsekwencję. Zapewne znikną z rynku butelki NRW i nie będę mógł już oddawać butelek po własnych importach z Czech w automacie w "moim" markecie

Comment

• żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

Jak to, a to nie jest raczej kwestia kodu kreskowego, niż kształtu butelek?

Comment

• szarpik
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2002.02
        • 676

Szanowny Panie,

Owszem, przeczytałem sporo opinii na tej stronie. Sa interesujące, ale nadal są to opinie pojedynczych osób. My musimy kierować się opiniami rynku, pewnej większej liczby konsumentów. Na pewno jednym z celów akwizycji jest zaskarbienie sobie sympatii i lojalności konsumentów lokalnych we wschodnich rejonach Polski, prawda? Trudno, żebyśmy zatem działali wbrew własnym interesom i zabierali konsumentom ich ulubione piwo. Jednak czy faktycznie to piwo ma znaczną rzeszę wiernych konsumentów? Tego nie wiemy, a wyniki sprzedaży niekoniecznie muszą to potwierdzać. Przykro mi, ale tak to już w Polsce jest, że zdecydowana większość konsumentów preferuje piwa mainstreamowe, które niewiele sie od siebie różnią, a portery, pszeniczne niefiltrowane czy inne tego typu ciekawostki znajdują tak niewielu amatorów, że ich produkcja bywa nieopłacalna. To nie jest wina wielkich korporacji tylko gustów konsumentów (nie winie konsumentów w sensie literalnym, proszę mnie źle nie zrozumieć, tylko stwierdzam fakt, że na takim poziomie jest w Polsce kultura picia piwa i tak nieznaczna jest znajomość bogactwa gatunków piw, że jakoś rynek nie wytwarza dostatecznie silnego popytu). Uważam, że trzeba edukować konsumentów, pokazywać piwoszom, że piwo może smakować i wyglądać bardzo, bardzo różnie. Zapewniam Pana, że kiedy tylko okaże się, że piwosze zażądają porterów - wszyscy producenci zaczną zalewać nimi rynek. Ale piłka jest po stronie piwoszy, a nie piwowarów. Jeżeli natomiast zdecydujemy się na produkowanie wysokiej jakości portera, który nie będzie opłacalny w produkcji i dystrybucji, zaczniemy pogarszać swoją kondycję finansową, a zatem będziemy zmuszeni szukać oszczędności - prędzej czy później odbije się to na jakości piwa albo serwisu. Dlatego w sensie długofalowym, w interesie piwoszy jest raczej dobra kondycja ekonomiczna browarów, żeby mogli mieć pewność, że nie oszczędzamy na tym, na czym nie wolno, czyli na jakości piwa. A zatem: cierpliwości!

Pozdrawiam,

Paweł KWIATKOWSKI
        Public Affairs Manager
        KOMPANIA PIWOWARSKA SA
        ul. Szwajcarska 11
        61 - 285 Poznań
        Łączymy pasję i doświadczenie z nowoczesnymi technologiami. Wszystko po to, by móc warzyć tylko najlepsze piwo. Doceniają je miłośnicy złotego trunku w Polsce i za granicą.

tel. +48 61 8787 881
        fax. +48 61 8787 850

TAKĄ OTO ODPOWIEDŹ JA OTRZYMAŁEM PO WYSŁANIU MAILA
        WWW.EKSTRAKLASA.NET

Comment

• baklazanek
          † 2014 Piwosz w Raju
          • 2001.08
          • 3562

szarpik napisał(a)
          Szanowny Panie,

Owszem, przeczytałem sporo opinii na tej stronie. Sa interesujące, ale nadal są to opinie pojedynczych osób. My musimy kierować się opiniami rynku, pewnej większej liczby konsumentów. Na pewno jednym z celów akwizycji jest zaskarbienie sobie sympatii i lojalności konsumentów lokalnych we wschodnich rejonach Polski, prawda? Trudno, żebyśmy zatem działali wbrew własnym interesom i zabierali konsumentom ich ulubione piwo. Jednak czy faktycznie to piwo ma znaczną rzeszę wiernych konsumentów? Tego nie wiemy, a wyniki sprzedaży niekoniecznie muszą to potwierdzać. Przykro mi, ale tak to już w Polsce jest, że zdecydowana większość konsumentów preferuje piwa mainstreamowe, które niewiele sie od siebie różnią, a portery, pszeniczne niefiltrowane czy inne tego typu ciekawostki znajdują tak niewielu amatorów, że ich produkcja bywa nieopłacalna. To nie jest wina wielkich korporacji tylko gustów konsumentów (nie winie konsumentów w sensie literalnym, proszę mnie źle nie zrozumieć, tylko stwierdzam fakt, że na takim poziomie jest w Polsce kultura picia piwa i tak nieznaczna jest znajomość bogactwa gatunków piw, że jakoś rynek nie wytwarza dostatecznie silnego popytu). Uważam, że trzeba edukować konsumentów, pokazywać piwoszom, że piwo może smakować i wyglądać bardzo, bardzo różnie. Zapewniam Pana, że kiedy tylko okaże się, że piwosze zażądają porterów - wszyscy producenci zaczną zalewać nimi rynek. Ale piłka jest po stronie piwoszy, a nie piwowarów. Jeżeli natomiast zdecydujemy się na produkowanie wysokiej jakości portera, który nie będzie opłacalny w produkcji i dystrybucji, zaczniemy pogarszać swoją kondycję finansową, a zatem będziemy zmuszeni szukać oszczędności - prędzej czy później odbije się to na jakości piwa albo serwisu. Dlatego w sensie długofalowym, w interesie piwoszy jest raczej dobra kondycja ekonomiczna browarów, żeby mogli mieć pewność, że nie oszczędzamy na tym, na czym nie wolno, czyli na jakości piwa. A zatem: cierpliwości!

Pozdrawiam,

Paweł KWIATKOWSKI
          Public Affairs Manager
          KOMPANIA PIWOWARSKA SA
          ul. Szwajcarska 11
          61 - 285 Poznań
          Łączymy pasję i doświadczenie z nowoczesnymi technologiami. Wszystko po to, by móc warzyć tylko najlepsze piwo. Doceniają je miłośnicy złotego trunku w Polsce i za granicą.

tel. +48 61 8787 881
          fax. +48 61 8787 850

TAKĄ OTO ODPOWIEDŹ JA OTRZYMAŁEM PO WYSŁANIU MAILA

Hahaha ja dostałem taką samą tyle że ta była już 3 odpowiedzią od tego Pana.

Comment

• żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

Nie do końca się zgadzam, że piłka jest po stronie piwoszy (chyba że chodzi o browarnictwo domowe). Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby korporacje same uczestniczyły w edukacji piwnej. Trzeba tylko chcieć i traktować tradycje nie jako balast, a coś, z czego można czerpać i na czym można budować prestiż marki.

Produkcja piwa niszowego nie musi od razu wiązać się z pogarszaniem sytuacji finansowej, tylko z mniejszym zyskiem (o ile mniejszy zysk nie jest traktowany jako pogarszanie sytuacji finansowej, wtedy kończą mi się argumenty ). Wiadomo, że właściciele nie będą dokładali do interesu, ale korporacje nie żyją chyba z dnia na dzień, mają jakieś rezerwy kapitałowe.

Comment

• yendras
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.12
              • 2052

żąleną napisał(a)
              Jak to, a to nie jest raczej kwestia kodu kreskowego, niż kształtu butelek?
              Obawiam się, że tylko kształtu . W dodatku z pewnym marginesem tolerancji, bo widziałem jak opróżniali to ustrojstwo i w środku była m.in. butelka po Goolmanie, a butelkowych piw Perły w tym sklepie nie ma.

Comment

• yendras
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.12
                • 2052

Odnośnie wypowiedzi pana z KP mam dwie uwagi:
                1. gdyby tylko popyt kształtował podaż, to zapewne Belgia dałaby sobie spokój z licencją na Palma
                2. na gusta konsumentów można wpływać przy pomocy reklamy, o czym duże browary wiedzą bardzo dobrze. Nie przypominam sobie żadnej reklamy jakiegokolwiek ciemnika (pomijam tu karmi).

Comment

• adam16
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2001.02
                  • 9865

Ja w ogóle nie dostałem odpowiedzi na mojego maila do KP.
                  Browar Hajduki.
                  adam16@browar.biz
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• And69
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.06
                    • 1487

adam16 napisał(a)
                    Ja w ogóle nie dostałem odpowiedzi na mojego maila do KP.
                    Nie doczekałeś się bo przecież :
                    Baklazanek napisał :
                    "Szanowny Panie Piwko, jakoś tak się składa,że od wczoraj dostaję sporo tego rodzaju apeli w sprawie portera z różnych skrzynek mejlowych. Mam wrażenie, że mejle te wysyła ta sama osoba.

I wychodzi na to że wszystkie te maile wysyła Baklazanek , to po co ma mu odpowiadać po kilka razy .

Comment

• baklazanek
                      † 2014 Piwosz w Raju
                      • 2001.08
                      • 3562

And69 napisał(a)

Nie doczekałeś się bo przecież :
                      Baklazanek napisał :
                      "Szanowny Panie Piwko, jakoś tak się składa,że od wczoraj dostaję sporo tego rodzaju apeli w sprawie portera z różnych skrzynek mejlowych. Mam wrażenie, że mejle te wysyła ta sama osoba.

I wychodzi na to że wszystkie te maile wysyła Baklazanek , to po co ma mu odpowiadać po kilka razy .

Dowcipniś się znalazł

Comment

• And69
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.06
                        • 1487

baklazanek napisał(a)

Dowcipniś się znalazł
                        Jaki dowcipniś , ja tylko cytowałem twoje słowa . Dowcipny to jest pan Kwiatkowski .

Comment

• grzech
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.04
                          • 4592

Przeczytałem właśnie zacytowane przez Szanownych Kolegów naukowe wywody Pana Kwiatkowskiego. Gdybym wcześniej tu zawitał, oszczędziłbym na kawie. Pewnikiem coś mu napiszę, gdy sie uspokoję.

Comment

• baklazanek
                            † 2014 Piwosz w Raju
                            • 2001.08
                            • 3562

And69 napisał(a)

Jaki dowcipniś , ja tylko cytowałem twoje słowa . Dowcipny to jest pan Kwiatkowski .

Żartowałem sobie Chciałem dorównać kwiatkowi

Comment

• And69
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.06
                              • 1487

Kwiatkowi nie darady dorównać , proponuje zgłosić gościa do kabaretonu w Opolu , pierwsza nagroda murowana .

Grzech walnij sobie lepiej piwo szybciej się uspokoisz .

Comment

• arzy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.06
                                • 2814

na stronach KP pojawił się wywiad z Prezesem Zarządu Pawłem Sudołem
                                cyt:
                                "(...)SABMiller daje nam też dużo pokory w traktowaniu klienta, bo trudno sobie inaczej wyobrazić nasze postępowanie. Nasza misja mówi nam, że powinniśmy zaspokajać nawet najbardziej wybredne gusta naszych klientów, dawać im więcej, niż oczekują.(...)"
                                więcej na

Nie wiem co o tym sądzić? Jak to się ma do wcześniejszej wypowiedzi pana Kwiatkowskiego?
                                Ktoś tu chyba kręci!!!

"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                Bractwo Piwne
                                Skład Piwa
                                Piszę poprawnie po polsku!

Comment

Przetwarzanie...