Browar Ciechanów

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2001.08
    • 210

    Browar Ciechanów

    Kto z Was pił piwo z browaru Ciechanów (dziś nie istnieje) i jakie ma odczucia?
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    #2
    Ja piłem Królewskie z Ciechanowa w późnyxh latach 80 i wczesnych 90, szczególnie w lato było w Wołominie dostępne zamiast Królewskiego z Warszawy (browar ten nie wyrabiał w lato z zamówieniami). Cóż było dużo gorsze od Króla z Warszawy a ponieważ w tych latach już był wybór i zaczęło do nas docierać Gronie Tyskie (wtedy jak pewnie wielu z Was pamięta o zupełnie innym smaku niż dzisiaj) i zaprzestaliśmy picia piwa z Ciechanowa. Nie było dobre.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

    Comment

    • kangurpl
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.03
      • 2660

      #3
      Ożył browar w Ciechanowie !

      Nie zauważyłem na forum tej informacji więc cytuję za Andrzejem Sadownikiem (Ciechanów).

      "Browar w Ciechanowie, wcześniej część Browarów Warszawskich „Królewskie”, po przejęciu przez Brau Union został wprawdzie zamknięty ale nie zlikwidowany. A taki tragiczny los spotkał wiele innych małych browarów przejętych przez duże grupy piwowarskie. Dość wyjątkowo więc Austriacy zgodzili się na wykupienie kompletnego browaru przez kapitał polski.
      Odświeżony, lekko doinwestowany technicznie w części dotyczącej rozlewu, browar w Ciechanowie został oficjalnie otwarty 4 września. Przyjął nazwę Gambrynus, bo też taką nazwę nosił jeden z browarów Ciechanowa w latach 1882 – 1892.
      Marek Jakubiak, właściciel i prezes Zarządu, zapowiada, że wkrótce Gambrynus będzie najnowocześniejszym w grupie małych polskich browarów. Docelowa wielkość produkcji nie przekroczy 100 tys. hl rocznie. Browar produkuje metodą klasyczną ( zacieranie dekokcyjne jednowarowe, fermentacja otwarta ) dwa rodzaje piwa: „Wyborne” (12,5 Blg) oraz „Mocne” (15,1 Blg).
      Co ciekawe i odważne, piwa Gambrynusa nie będą pasteryzowane! Browar będzie je dostarczał bezpośrednio do sieci detalicznej z pominięciem hurtu. Taka droga powinna zapewnić właściwe traktowanie delikatnego towaru jakim jest piwo niepasteryzowane (okres przydatności do spożycia 10 – 12 dni).
      Piwo jest lane do małych butelek 0,33 l (model Steini) oraz butelek 0,5 l (model Piknik). Te ostatnie, w zasadzie butelki jednorazowe, będą traktowane jako butelki zwrotne browaru Gambrynus. Tym samym liczba modeli butelek zwrotnych o pojemności 0,5 l na polskim rynku piwa osiągnęła kilkanaście (11). "
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • kangurpl
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.03
        • 2660

        #4
        i jeszcze to

        nowa etykieta
        Attached Files
        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

        "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

        Comment

        • jacek
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2001.08
          • 210

          #5
          ?!

          No to ciekawy jestem smaku...
          Bo jak wszyscy wiedzą niepasteryzowane są lepsze. Tylko muszą być świeżutkie...

          Comment

          Przetwarzanie...