Browar Vifling

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Misiekk
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.05
    • 913

Browar Vifling

Chciałem się dowiedzieć czy ktoś ma informacje
    o kondycji tego browaru?
    Znalazłem w lokalnej prasie niepokojące ogłoszenie:

"Syndyk masy upadłości
    PHP "Laguna" Browar VIFLING
    w upadłości E.M. w Prochowicach
    ogłasza sprzedaż z wolnej ręki
    TOWARU MASY UPADŁOŚCI:
    PIWO 15,1 LUZEM 907,30 HL
    cena 126 zł/hl
    w opakowaniach na wymianę lub zakup. (...)"

Czyżby kolejny browar do odstawki ...
    Piwo to jest życia blues, daje miłość oraz luz. :)
  • robox
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.11
    • 8188

U mnie w sklepach nie widać, aby tego piwa miało zabraknąć (chyba, że jest to wypychanie istniejącej produkcji), dwa rodzaje piwka Viflinga sa dostępne w wielu punktach sprzedaży. Od pewnego czasu na etykietach pojawiła się informacja, że Prochowice to oddział zamiejscowy, ale jakiego browaru i gdzie on ma swoją siedzibę .
    Mam do browaru niecałe 20 km, to może uda mi się sprawdzić tą informację. Szkoda byłoby Viflinga, bo piwka mi smakowały, szczególnie ostatnio.

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23954

- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

Odp: Browar Vifling

Misiekk napisał(a)
        ...Czyżby kolejny browar do odstawki ...
        Chyba nie. Ja sądzę, że scenariusz jest taki: spółka Laguna z dawnymi długami sprzedała browar nowej spółce tego samego właściciela, a sama zgłosiła (lub jacyś kontrahenci) upadłość. Jest to znany w gospodarce sposób ratowania przedsiębiorstw. Podobnie zrobił chyba ITALPOL (obecnie Góra), a na dużą skalę próbuje to zrobić Kompania Węglowa, o czym obszernie pisze prasa.

Comment

• rychur
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2002.12
          • 151

Jest to znany w gospodarce sposób ratowania przedsiębiorstw. Podobnie zrobił chyba ITALPOL (obecnie Góra),
          tu nie było tak jak jak piszesz a szkoda.

Comment

• ppns
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.10
            • 1737

Odp: Odp: Browar Vifling

Krzysiu napisał(a)

[..] sądzę, że scenariusz jest taki: spółka Laguna z dawnymi długami sprzedała browar nowej spółce tego samego właściciela, a sama zgłosiła (lub jacyś kontrahenci) upadłość. Jest to znany w gospodarce sposób ratowania przedsiębiorstw.
            [..]
            Chyba taki jest zamysł , wykorzystywania różnych sztuchek prawnych.
            Browar Vifling to zakład pracy chronionej , i właściciel umie juz wykorzystywać przepisy.
            piwoppns@wp.pl

Comment

• ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23954

teraz nie dziwię się dlaczego nikogo z zewnątrz nie wpuszczają do Viflinga

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• robox
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.11
                • 8188

Browaru raczej nie zlikwidują, za to Animex chce przenieść słynne paszteciki prochowickie (nie zmieniając nazwy oczywiście) do Szczecina.
                Likwidacja dwóch zakładów na taką małą miejscowość, to chyba byłoby za dużo.

Comment

• Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

ART napisał(a)
                  Zgodnie z prawem, osoby nie posiadające stosownych badań lekarskich, określonych w rozporządzeniu branżowego ministra, nie mogą przebywać na terenie zakładów produkcji spożywczej.
                  Właściciel po prostu przestrzega prawa.

Comment

• ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23954

a Ty jako osoba obeznana z prawem, z własnej nieprzymuszonej woli wcale nie wchodzisz na tereny takowych zakładów...

Comment

• ppns
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.10
                      • 1737

Oj ART , to nieporozumienie.

ART napisał(a)
                      Zakład pracy chronionej to nie przedsiębiorstwo , którego produkcja jest tajna i dlatego jest zakaz wstępu osobom postronnym. Zakład pracy chronionej zatrudnia np. inwalidów i rencistów , i korzysta z dodatkowych ułatwień podatkowych i prawnych. ( Np. dofinansowanie z PFRONu). Niechęć szefostwa Viflinga wynika nie z przepisów , ale z prywatnych zapatrywań. A Vifling był też negatywnie opisany w Pascalu piwnym

A Krzysiu ma rację pisząc:
                      Krzysiu napisał

Zgodnie z prawem, osoby nie posiadające stosownych badań lekarskich, określonych w rozporządzeniu branżowego ministra, nie mogą przebywać na terenie zakładów produkcji spożywczej.
                      Tyle , że , do Viflinga można welść tylko do portierni , a przepisy San-Epid., BHP - P.Poż i wszystkie inne odnoszą się do hali produkcyjnej. Ja odwiedzając Vifling w IV ub.r. mogłem wejść tylko na portiernię , a np. w Głubczycach czy w Witnicy wpuszczono mnie do głownego budynku ( wystarczyło hasło : piwosz + eykiety )
                      piwoppns@wp.pl

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23954

dziękuję za wytłumaczenie, wreszcie wiem co to jest zakład pracy chronionej - uhuauauauauauhhahahahaaaaaaaaa!!!!!!

przepraszam, nie mogłem się powstrzymać
                        uhuauauauauauhhahahahaaaaaaaaa!!!!!!
                        dalej nie mogę

p.s. moje "zrozumienie dla niewpuszczania na teren browaru" kochany PPNSie dotyczyło powodów związanych np. z tą domniemaną upadłością... jak bym działał na granicy prawa (nie sugeruję że Vifling tak działa, ale...), pewnie nie chciałbym aby ktoś obcy mi biegał po podwórku...

Comment

• ppns
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.10
                          • 1737

ART napisał(a)
                          dziękuję za wytłumaczenie, wreszcie wiem co to jest zakład pracy chronionej - uhuauauauauauhhahahahaaaaaaaaa!!!!!!

przepraszam, nie mogłem się powstrzymać
                          uhuauauauauauhhahahahaaaaaaaaa!!!!!!
                          dalej nie mogę

...
                          Żadne tam uhuauau , ehehehe , tylko ART , jak cos nie wiesz , to dzwoń , pytaj ,depeszuj , meiluj albo wysyłaj posłańca do mnie .

Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu , ale PPNS ma najlepszą mapę
                          piwoppns@wp.pl

Comment

• robox
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.11
                            • 8188

Temat zamknięcia prochowickiego browaru można uznać za mało aktualny, przynajmniej narazie.
                            Browar wypuszcza nowe partie swoich piw.
                            Informacja dla "szczegółowych" kolekcjonerów kapsli, biały kapsel Viflinga eksportowego zmienił sygnaturę.

Comment

• sklep-piwowar
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 559

Piwa z Viflinga pokazały się nawet w Lublinie

Padło na Viflinga ,to że 500 raz się odedzwałem na tym forum
                              Last edited by sklep-piwowar; 2004-12-03, 23:09.

Comment

Przetwarzanie...
                              X