Ekstrakt a alkohol

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwofil
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2002.01
    • 907

    #16
    żąleną napisał(a)
    Ale Czes pisał, że rozpiętość widełek w przypadku jednego konkretnego piwa to co najwyżej +/- 0,4%. Czyli daje to maksymalnie 5,3%, a nie aż 6%!
    A ja to zrozumiałem inaczej:
    Widełki psaują Brzeczka 12,1 - 13,0 % to alk. 4,2 - 6,2 %, więc na polskiej etykiecie jest nawet mniejsza wartość podana, a na czeskiej rzeczywista, bo z tej brzeczki można wyciągnąc chyba 4,9%
    A te wachania 0,2 % i 0,4% dotyczyły chyba tego samego piwa, np, że żywce między sobą mogą się różnić o góra 0,2 %. Czy o to tu chodzi? CZes, jak to jest?
    www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD

    Comment

    • pulas
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.08
      • 965

      #17
      Czes napisał(a)
      I tak dla stężenia brzeczki w zakresie 10,1 - 11,0 % piwo może mieć 3,3 - 5,5 % alkoholu.
      Brzeczka 11,1 - 12,0 % to alk. 3,5 - 5,7 %
      Brzeczka 12,1 - 13,0 % to alk. 4,2 - 6,2 %
      Brzeczka 13,1 - 14,0 % to alk. 4,5 - 6,8 %
      Brzeczka 14,1 - 15,0 % to alk. 4,8 - 7,0 %
      Brzeczka 15,1 - 16,0 % to alk. 5,3 - 7,8 %, itd.
      Rozrzut alkoholowy w polskiej normie między minimalną a maksymalną wartością dla danej brzeczki wynosi od 2% do 2,5%.
      Jeżeli Czesi podali minimalnie 4,9% a nasi maksymalnie 6% to różnica wynosi 1,1% a więc mieści się w "widełkach".
      pułaś
      ---------------------------------
      "(...)W kącikach flechtów wieczór już
      Lśni jak porzeczka krwawa
      Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
      I między bajki wkładam"

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #18
        A mnie się wydaje, że mylnie zrozumieliście dane, które podał Czes - zresztą przeczytajcie jego odpowiedź na mój post.

        Ja to rozumiem tak:

        'Brzeczka 12,1 - 13,0 % to alk. 4,2 - 6,2 %' - w matematycznym żargonie rzecz ujmując, w zbiorze piw o danej zawartości estraktu znajduje się zbiór piw o danej zawartości alkoholu. Czyli piwo, które ma dajmy na to 12,5% ekstr. nigdy nie będzie miało mniej niż 4,2% alk., ani więcej niż 6,2% alk., ale to nie znaczy, że samo w sobie mieści tę rozpiętość. Ma alkoholu tyle a tyle (dajmy nato 5,2%) +- 0,4%.

        Na poparcie tej tezy parę cytatów :

        1.Czes: 'Brzeczka 11,1 - 12,0 % to alk. 3,5 - 5,7 %'
        2. Czes: '5,7 % obj. alkoholu z brzeczki o stężeniu 11,1% w żadnym razie się nie da wycisnąć!'
        3. Na etykiecie Samsona wartość ekstraktu wynosi 11,9% a przecież: 'Brzeczka 11,1 - 12,0 % to alk. 3,5 - 5,7 %'

        Więc ja się pytam - skąd to 6%???

        Comment

        • pulas
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.08
          • 965

          #19
          żąleną napisał(a)
          Więc ja się pytam - skąd to 6%???
          5,7<6 a więc wszystko w porządku
          pułaś
          ---------------------------------
          "(...)W kącikach flechtów wieczór już
          Lśni jak porzeczka krwawa
          Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
          I między bajki wkładam"

          Comment

          • Piwofil
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2002.01
            • 907

            #20
            No wiesz, wcześniej nie podałeś ile % ekstraktu ma Samson, w takim razie nie wiem skąd to 6%, musiałby mieć co najmniej 12,1%, pewnie jakiś nieucziwy importer łamie normę, aby więcej sprzedać!
            www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              #21
              pulas napisał(a)

              5,7<6 a więc wszystko w porządku
              No właśnie bałem się, że padnie to stwierdzenie, a z matmy jestem słaby... Co prawda mordki sugerują, że nie jest ono merytoryczne, ale...

              Zgubiłem się już tak, że nie wiem gdzie jestem i jak sie nazywam.

              Comment

              • żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

                #22
                Już wiem - teraz kluczową kwestią jest to, czy piwo o zawartości ekstr. 11,9% może mieć 4,9% alk.

                Już chyba wiem, bo coraz bardziej nic nie wiem.

                Ratuuunkuuu, niech mnie ktoś obudzi!!!!

                Comment

                • pulas
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.08
                  • 965

                  #23
                  żąleną napisał(a)


                  No właśnie bałem się, że padnie to stwierdzenie, a z matmy jestem słaby... Co prawda mordki sugerują, że nie jest ono merytoryczne, ale...

                  Zgubiłem się już tak, że nie wiem gdzie jestem i jak sie nazywam.
                  Moim zdaniem to faktycznie nieuczciwość importera. Polska Norma przewiduje dla takiej brzeczki maksymalnie 5,7% alkoholu.
                  Powiedzmy, żepiwo ma ok.5%, a więc mieści sie zarówno w przedziale z polskiej normy (<5,7%) jak i w zapisie importera (maksymalnie 6%).
                  Jest to w sumie to samo, ale jak brzmi: 6%!!!
                  Last edited by pulas; 2002-10-10, 19:03.
                  pułaś
                  ---------------------------------
                  "(...)W kącikach flechtów wieczór już
                  Lśni jak porzeczka krwawa
                  Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
                  I między bajki wkładam"

                  Comment

                  • żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

                    #24
                    Zależy, co znaczy 'do 5,7%'. Bo jeśli w tej cyfrze mieści się już dopuszczalny margines błędu (owe 0,4%), to nijak nie da się z tego zrobić 6%.

                    I jeszcze coś : jeżeli na etykiecie widnieje 'zaw. alk. maks 5,5', to według mnie oznaczałoby to, że odjąwszy margines błędu zaw. alk. min. wynosi 5,1%.

                    Mam wrażenie, że namieszałem, ale może ktoś z fachowców przeczytawszy naszą dyskusję pojmie, w którym miejscu tkwi jej brakujące ogniwo i nam (a przynajmniej mnie) je wskaże.

                    Comment

                    • jacek
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2001.08
                      • 210

                      #25
                      ?

                      Macie problemy... tylko pozazrościć

                      Comment

                      • kangurpl
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.03
                        • 2660

                        #26
                        Czes napisał(a)

                        Skoro jestesmy przy Normie...to normuje ona zależnosć między stężeniem brzeczki podstawowej wyrażanej w % wag. a stężeniem alkoholu.
                        I tak dla stężenia brzeczki w zakresie 10,1 - 11,0 % piwo może mieć 3,3 - 5,5 % alkoholu.
                        Brzeczka 11,1 - 12,0 % to alk. 3,5 - 5,7 %
                        Brzeczka 12,1 - 13,0 % to alk. 4,2 - 6,2 %
                        Brzeczka 13,1 - 14,0 % to alk. 4,5 - 6,8 %
                        Brzeczka 14,1 - 15,0 % to alk. 4,8 - 7,0 %
                        Brzeczka 15,1 - 16,0 % to alk. 5,3 - 7,8 %, itd.
                        No to ja namieszam jeszcze bardziej.
                        Może się mylę ale wydaje mi się, że ww. norma dotyczy produkcji piwa w Polsce i określa z jakiej brzeczki, jakie można wyprodukować piwo.
                        Nic natomiast nie ma do piw importowanych.
                        Pozostaje więc tylko problem przeliczania ilości alkoholu...
                        Jeżeli poznamy nr normy to można to zweryfikować.
                        Idę na
                        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                        "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                        Comment

                        • Piwofil
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2002.01
                          • 907

                          #27
                          No to już ciężko powiedzieć, ile piwo ma rzeczyście ma tego alkoholu, na wódkach wszystko jest jasne, każda ma 40%, co nie zmnienia faktu że i tak zostaje przy piwie, w gre nie wchodzi nic innego
                          www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            #28
                            Postanowiłem sprawdzic aerometrem stopień odfermentowania i wyliczyć rzeczywistą, przybliżoną zawartość alkoholu w piwach przemyłowych.
                            Na pierwszy rzut poszedł O.K. Beer z Okocimia i Porter Medalista z Jędrzejowa.
                            I tak:
                            O.K.Beer - odfermentowany do 3% e.w. - zaw. alk. ok 4,8 % zamiast deklarowanych 5,8
                            Porter Medalista - odfermentowany do 8% e.w.(tak, 8-u, to nie pomyłka), co daje zawartość alk. 7,2 % zamiast deklarowanych 9,2 %

                            Wygląda, że browary faktycznie, ze wzglęgdów marketingowych, zawyżają zawartość alkoholu w piwie. Następnym razem sprawdzę rekordzistów pod względem deklarowanej zawartości alkoholu - wyroby browaru Jabłonowo

                            Comment

                            • crizz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.02
                              • 1255

                              #29
                              mapajak napisał
                              Postanowiłem sprawdzic aerometrem stopień odfermentowania i wyliczyć rzeczywistą, przybliżoną zawartość alkoholu w piwach przemyłowych.
                              Czy mierzyłeś blg w wygazowanych piwach? Wydaje mi się, że C02 osadzający się na areometrze może go nieco unieść do góry...

                              Nasze metody pomiaru zawartości alkoholu są wątpliwe. Nie twierdzę, że browary nie zawyżają tego parametru, ale trzeba by to sprawdzić profesjonalnymi metodami.

                              Comment

                              • Wallles
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2003.07
                                • 25

                                #30
                                mapajak napisał(a)
                                Postanowiłem sprawdzic aerometrem stopień odfermentowania i wyliczyć rzeczywistą, przybliżoną zawartość alkoholu w piwach przemyłowych.
                                Na pierwszy rzut poszedł O.K. Beer z Okocimia i Porter Medalista z Jędrzejowa.
                                I tak:
                                O.K.Beer - odfermentowany do 3% e.w. - zaw. alk. ok 4,8 % zamiast deklarowanych 5,8
                                Porter Medalista - odfermentowany do 8% e.w.(tak, 8-u, to nie pomyłka), co daje zawartość alk. 7,2 % zamiast deklarowanych 9,2 %

                                Wygląda, że browary faktycznie, ze wzglęgdów marketingowych, zawyżają zawartość alkoholu w piwie. Następnym razem sprawdzę rekordzistów pod względem deklarowanej zawartości alkoholu - wyroby browaru Jabłonowo
                                Przepisy zmieniły się i teraz należy podawać rzeczywistą zawartość alkoholu, a nie maksymalną, jak to było nagminnie robione.

                                Comment

                                Przetwarzanie...