Ekstrakt a alkohol

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #31
    crizz napisał(a)
    Czy mierzyłeś blg w wygazowanych piwach? Wydaje mi się, że C02 osadzający się na areometrze może go nieco unieść do góry...

    Nasze metody pomiaru zawartości alkoholu są wątpliwe. Nie twierdzę, że browary nie zawyżają tego parametru, ale trzeba by to sprawdzić profesjonalnymi metodami.
    Zgadza się, dlatego napisałem "przyblizoną" zawartość alkoholu. Metody amatorskie są szacunkowe, aerometr niedokładny, wyskalowany co 0,5 Blg itd., nie można tych wyników brać dosłownie, tym nie mniej coś dają do myślenia.
    Czasem browary podają tak niewiarygodnie wysoką zawartość alkoholu, że do jego wytworzenia zabrakło by ekstraktu, nawet gdyby cały przefermentował (np piwo Euroshoper 8,5 ekstraktu, 4,7 alkoholu)
    Piwa do pomiaru były odgazowane.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23911

      #32
      Wallles napisał(a)
      Przepisy zmieniły się i teraz należy podawać rzeczywistą zawartość alkoholu, a nie maksymalną, jak to było nagminnie robione.
      Walles, możesz podać kiedy nastąpiły zmiany? chyba mnie coś ominęło...
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • mario123
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.01
        • 250

        #33
        mapajak napisał(a)

        Czasem browary podają tak niewiarygodnie wysoką zawartość alkoholu, że do jego wytworzenia zabrakło by ekstraktu, nawet gdyby cały przefermentował (np piwo Euroshoper 8,5 ekstraktu, 4,7 alkoholu)
        A może niektóre browary dolewają wódy?

        Comment

        Przetwarzanie...