crizz napisał(a)
Czy mierzyłeś blg w wygazowanych piwach? Wydaje mi się, że C02 osadzający się na areometrze może go nieco unieść do góry...
Nasze metody pomiaru zawartości alkoholu są wątpliwe. Nie twierdzę, że browary nie zawyżają tego parametru, ale trzeba by to sprawdzić profesjonalnymi metodami.
Czy mierzyłeś blg w wygazowanych piwach? Wydaje mi się, że C02 osadzający się na areometrze może go nieco unieść do góry...
Nasze metody pomiaru zawartości alkoholu są wątpliwe. Nie twierdzę, że browary nie zawyżają tego parametru, ale trzeba by to sprawdzić profesjonalnymi metodami.
Czasem browary podają tak niewiarygodnie wysoką zawartość alkoholu, że do jego wytworzenia zabrakło by ekstraktu, nawet gdyby cały przefermentował (np piwo Euroshoper 8,5 ekstraktu, 4,7 alkoholu)
Piwa do pomiaru były odgazowane.
Comment