Polskie ciemniaki - klasyfikacja...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    Polskie ciemniaki - klasyfikacja...

    powstał pewien dylemat: chcąc dodać do działu Piwo możliwość łatwiejszego wyszukiwania piwa poprzez podział na gatunki. powstał problem z ciemniakami (nie będącymi porterami). piw ciemnych jest niewiele, ale za to te które mamy w Polsce różnią się na tyle między sobą, że sklasyfikowanie ich jedynie jako "ciemne" byłoby przekłamaniem.

    pomijając więc portery mamy takie oto ciemniaczki:

    Jabłonowo 23 10.0 / 20.1 (nie wiem czy jeszcze warzony...)
    Jurand Bock 7.8 / 18.0
    Amber Koźlak 7.8 / 15.1
    Kormoran Irish Beer 7.0 / 14.5
    Jabłonowo Belfast 7.8 / 14.1
    Krajan Irlandzkie Mocne 6.5 / 14.0
    Spiż Granatowe ~6 / 14.0
    Regina Ciemne 6.5 / 13.7
    Fortuna Czarne 6.8 / 13.1

    no i oddzielnie osobne kategorie:
    Soma Stout Owsiany
    i kilka napojów słodowych typu Karmi, Karmel, etc.

    jak zatem podzielić tą główną wyżej wymienioną grupkę piw ciemnych?
    zapraszam do rzeczowej dyskusji
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • Czapayew
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.10
    • 1966

    #2
    Dorzuć jeszcze PROMIL MOCNY (cyferek nie pamiętam)
    "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

    www.zamkoszlaki.com
    www.piwnekapsle.net

    Comment

    • szarpik
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2002.02
      • 676

      #3
      Jabłonowo Belfast 7.8 / 14.1
      małe sprostowanie , Belfast ma 6,5 % alk.
      WWW.EKSTRAKLASA.NET

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        #4
        ciemniaki

        ciemniaki to piwa ciemne czyli portery, karmelki, koźlaki i stouty. coś przeoczyłem? wydaje mi się, że trudno je wrzucić do jednego wora inaczeni niz ciemne piwa tudzież ciemniaki.

        Comment

        • yendras
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.12
          • 2052

          #5
          A może nie zagęszczać klasyfikacji, tylko wprowadzić ogólną grupę pt. ciemne ? Tym bardziej, że nie ma tego zbyt wiele (niestety )
          Jako zagorzały ciemniakopijca z równym zainteresowaniem poczytam i o kożlakach, i o lżejszych trzynastkach, dlatego wg mnie najlepiej wrzucić to do jednego wora.

          Comment

          • And69
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.06
            • 1487

            #6
            szarpik napisał(a)

            małe sprostowanie , Belfast ma 6,5 % alk.
            Z Belfastem jest taka dziwna sprawa że w różnych czasach pisano inne dane , od 6,5 do 8,1 .

            Comment

            • And69
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.06
              • 1487

              #7
              Art myślę że aby nie robić zamętu z tymi paroma gatunkami i nie tworzyć kategorii w których było by jedno piwo starczy że podzielisz ciemniaki na :
              - portery
              - napoje słodowe ( karmi , karmel , toffi itp )
              - inne ciemne
              Większe podziały nie mają sensu , Amber i Jurand to koźlaki jedyne piwa w tej kategori w Polsce . Tylko niestety nie wiadomo ile czasu będą jeszcze warzone .

              Comment

              • becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍼🍼
                • 2002.07
                • 14999

                #8
                proponuje podział piw ciemnych na:
                portery
                piwa ciemne (stouty, koźlaki....)
                słodowe (wszelkiego typu Karmi, napoje słodowe etc)
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

                  #9
                  zgadzam się z przedmówcami: becikiem i and69!

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23926

                    #10
                    no dobrze, pozostawmy na boku aspekt nazw "skróconych", które będą wykorzystane we wspomnianym dziale. chodzi mi o konkretne gatunki.

                    np. w Niemczech Schwarzbiery są generalnie wytrawne, ekstrakt poniżej 12,5. - w Polsce praktycznie nie ma ciemniaka o takim ektstrakcie, nie mówiąc o różnicach smakowych)

                    inna sprawa to np. uwarzony ciemniak z wykorzystaniem sporej dawki ciemnego słodu no nie należy do tego samego gatunku co ciemniak, który jest ciemniakiem tylko dlatego że został "pokolorowany" karmelem.

                    mamy zresztą sporo do wyboru...
                    Bocki, Doppelbocki, Ciemne Monachijskie, Schwarzbiery, Stouty (Dry, Foreign, Imperial, Oatmeal (tu Soma), Sweet...)
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

                      #11
                      Może należy zacząć od ustalenia priorytetów, tzn. na kogo będzie ukierunkowany podział na gatunki (rany, czy ja piszę po polsku). Innymi słowy, jak dogłębną znajomość piwa zakładamy u osoby korzystającej z takiego ułatwienia.

                      Comment

                      • albeertos
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.10
                        • 2313

                        #12
                        Dodałbym do listy ART-a jeszcze Ciemne Mocne z CK Browaru. Pewnie warzone okresowo, ale teraz akurat jest dostępne.
                        (_)>
                        Nigdy się nie poddawaj!!!
                        Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                        Lech jest tam gdzie jego wiara
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23926

                          #13
                          żąleną napisał(a)
                          Może należy zacząć od ustalenia priorytetów, tzn. na kogo będzie ukierunkowany podział na gatunki (rany, czy ja piszę po polsku). Innymi słowy, jak dogłębną znajomość piwa zakładamy u osoby korzystającej z takiego ułatwienia.
                          maksymalną znajomość...

                          chcę jedynie poznać stan rzeczywisty. czy fortuna należy do gatunku A, czy Irlandzkie należy do gatunku B, etc (poparte sensownym uzasadnieniem oczywiście )
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • kiszot
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2001.08
                            • 8108

                            #14
                            albeertos napisał(a)
                            Dodałbym do listy ART-a jeszcze Ciemne Mocne z CK Browaru. Pewnie warzone okresowo, ale teraz akurat jest dostępne.
                            A jakież to ciemne mocne było w CK? Chyba nie to które myśmy pili?
                            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                            Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                            So von Natur, Natur in alter Weise,
                            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                            Comment

                            • albeertos
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.10
                              • 2313

                              #15
                              Nie, to nie to. My piliśmy Weizen Dunkel (pyszota), a było jeszcze dostępne własnie Ciemne Mocne.
                              (_)>
                              Nigdy się nie poddawaj!!!
                              Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                              Lech jest tam gdzie jego wiara
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X