Polskie ciemniaki - klasyfikacja...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzech
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.04
    • 4592

    #16
    Butelkowe zapewne nie, ale wynalazki z minibrowarów moga być piwami górnej fermentacji, co jeszcze skomplikuje klasyfikację. Gdybym miał rację (a nie wiem, czy mam), wtedy umieszczenie stouta obok bocka nie byłoby na miejscu.

    Comment

    • kiszot
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2001.08
      • 8108

      #17
      albeertos napisał(a)
      Nie, to nie to. My piliśmy Weizen Dunkel (pyszota), a było jeszcze dostępne własnie Ciemne Mocne.
      Tego to jakoś niedowidziałem
      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

      Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
      So von Natur, Natur in alter Weise,
      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

      Comment

      • Cordel
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.09
        • 1087

        #18
        Słuchajcie Drodzy Panowie! Co do podziału piw na ciemne i jasne klasyfikacja jest chyba oczywista. Ja tu tylko pragnę zaznaczyć, że piwo dzieli się według smaku, nie koloru(bo co ma ślepy powiedzieć?). Po pierwsze piwo ciemne jest pojeciem względnym, po drugie-to nie ma drugiego, bo pierwsze wystarczy.
        "Mam powody
        Powstrzymywać się od wody.
        Od wody mnie w brzuchu kole:
        Pijam tylko alkohole."
        Jan Lemański

        Comment

        • zythum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.08
          • 8305

          #19
          Przede wszystkim , Bardzo się cieszę, że cały czas jesteś z nami Cordel ale nie do końca się zgadzam. Jeżeli chodzi o piwa które są barwione sztucznie masz rację (nie ma co ich dzielić po kolorze) ale w przypadku poiw warzonych klasycznie z palonego słodu, używając słodu monachijskiego to takie piwa się drastycznie różnią od piw jasnych ze słdu pilzneńskiego. Tak się mnie jako w sumie laikowi wydaje.
          To inaczej miało być, przyjaciele,
          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

          Rządzący światem samowładnie
          Królowie banków, fabryk, hut
          Tym mocni są, że każdy kradnie
          Bogactwa, które stwarza lud.

          Comment

          • tomczak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.01
            • 13

            #20
            Jako ze pierwszy raz pojawiam sie na forum, na wstepie chcialem pozdrowic wszystkich szanownych piwoszy. Jak u wiekszosci na tym forum "piwny proceder" to w moim zyciu rowniez bardzo wazna sprawa, (ktora zajmuje sie od kilku ladnych lat) i milo mi bedzie poglebic swoja wiedze za sprawa doswiadczonych piwoszy.
            W nawiazaniu do tematu posta chcialbym zapytac o roznice w piwach ciemnych a konkretnie miedzy porterem a stoutem. Czym, poza moca oczywiscie, roznia sie te piwa ? Sposobem produkcji, surowcami czy czyms jeszcze innym?

            Comment

            • yendras
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.12
              • 2052

              #21
              tomczak napisał(a)
              W nawiazaniu do tematu posta chcialbym zapytac o roznice w piwach ciemnych a konkretnie miedzy porterem a stoutem. Czym, poza moca oczywiscie, roznia sie te piwa ? Sposobem produkcji, surowcami czy czyms jeszcze innym?
              Witaj w browarze Przy pomocy forumowej wyszukiwarki znajdź temat "Rzecz o porterach" - tam znajdziesz interesujące Cię informacje.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #22
                Polecam artykuł Czesa w "PRzewodniku Piwosza", wydanym przez Pascal.

                Comment

                • grzech
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.04
                  • 4592

                  #23
                  Krzysiu, to już recydywa.

                  A swoją drogą tekst Czesa jest bardzo dobry.

                  Comment

                  • tomczak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.01
                    • 13

                    #24
                    Przy pomocy forumowej wyszukiwarki znajdź temat "Rzecz o porterach" - tam znajdziesz interesujące Cię informacje.
                    Przeczytalem, dzieki.
                    Mam jeszcze jedno pytanko. Wiadomo, ze i stouty i portery robi sie z mocno palonego slodu. Tylko kwestia jakiego? czy jest to tylko palony jeczmien, czy jeszcze cos innego?


                    i kilka napojów słodowych typu Karmi, Karmel, etc.
                    Przyznam, ze nie bardzo rozumiem. Na moj gust kazde piwo jest napojem slodowym (zrobionym ze slodu jakiegos zboza). Czy w tym wypadku nalezy raczej rozumiec slodowy jako slodzony / dosladzany (np. cukrem)?

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23927

                      #25
                      piwo w szerszym rozumieniu owszem jest (generalnie) napojem słodowym,
                      ale karmi nie jest piwem jako takim - dlatego opisałem je jako napój słodowy a nie piwo słodowe.

                      a że jest dosładzane bez umiaru, to już inna para kaloszy...
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • tomczak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.01
                        • 13

                        #26
                        ale karmi nie jest piwem jako takim - dlatego opisałem je jako napój słodowy a nie piwo słodowe.
                        Pamietam jak za czasow komuny pojawil sie na rynku "napoj piwny", jak sadze owczesny odpowiednik dzisiejszego "karmi".
                        To co jednak nie pozwala owych napojow zaklasyfikowac do piw jako takich to niewielka zawartosc prawdziwego ekstraktu i chmielu ?

                        Comment

                        • becik
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍼🍼
                          • 2002.07
                          • 14999

                          #27
                          jak zwał tak zwał, napój piwny badź piwo słodowe to jest jedno i to samo, jako ostatnmi napój piwny z jakim sie spotkałem to było Toffi z Połczyna
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                          Comment

                          • żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

                            #28
                            A może podzielić ekstraktowo i voltażowo? Mając te dwie wartości można w miarę konkretnie określić charakter piwa (może z wyłączeniem Fortuny Czarnej ).

                            Comment

                            • becik
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍼🍼
                              • 2002.07
                              • 14999

                              #29
                              ale dzieląc np voltażowo to porter imbirowy z somy oraz belfast jabłonowski znalazłyby sie w jednym worku, u nas niestety ilość ciemnych piw jest tak ograniczona że nie ma sensu dzielić dalej bo okaże sie że co klasyfikacja to jest tylko jedno piwo(poza wyjatkoami). Sugeruję podział pierwotny czyli na napoje słodowe (piwa) ciemne oraz portery
                              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23927

                                #30
                                nie wiem jak to mam inaczej napisać:

                                CHCĘ JEDYNIE WIEDZIEĆ DO JAKIEGO GATUNKU ZALICZA SIĘ DANE CIEMNE PIWO.

                                nie chcę iść na skróty - chciałbym zwyczajnie poznać konkretne propozycje.

                                mniej interesuje mnie to, czy w oczach innych słuszne jest to że chcę coś takiego wiedzieć czy też nie.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X