Zdarzyło mi się kiedyś pić kilka dni po upływie terminu przydatności dwa rodzaje piw: Książęce z Lwówka (niepasteryzowane) i Bawarskie Mocne z Krajana. Nie stwierdziłem żadnych nieprawidłowości w smaku, nie zauważyłem też żadnego zmętnienia. Lwówki piłem w sumie przez okres około tygodnia i już te pierwsze były "po terminie", czyli te kolejne były coraz bardziej przeterminownane - no i nic się nie stało, ani z piwem, ani ze mną. Aha, no ale Bawarskie przyrządzałem jako grzane z miodem ...
termin przydatności - pytanie
Collapse
X
-
też zdarzyło mi się pić przeterminowane: Kasztelan J.P. kilka dni po terminie mając porównanie do świeżego i trudno powiedzieć czy coś było nie tak, bo piwo to mi wogóle nie smakuje oraz czeski Senkyr w plastikowej butli jeden dzień po terminie z 30% obniżoną ceną, ale nie miałem porównania do świeżego, bo go nie piłem. piwo jednk miało osobliwy smak niespotykany wśród innych czeskich piw.Comment
-
Ja miałem wątpliwą przyjemność wypicia,czasem tylko zetknięcia się z markami przeterminowanymi.Nie sposób wymienić wszystkich browarów(ale trochę ich było).Moje wnioski:
-zdecydowanie spada klarowność(pojawia się zawiesina na dnie lub "frędzelki" pływają swobodnie w piwie,albo jest mętne)
-smak może być kwaśny,lub zupełnie,który nie przypomina piwa
-gaz i piana prawie nie istniały;raz pojawiła się fontanna piany
-rewolucje żołądkowe.
Proponuje do testów piwa jasne z Witnicy,a w szczególności Boss Pils-jest wręcz idealny;mogę zakupić ,gdyż bywa ,ale nie wystąpię w roli testującego
Prawie jak Piwo
SZCZECINComment
Comment