Z historii piwa pszenicznego...

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

Z historii piwa pszenicznego...

Na stronie Franziskanera można zaznajomić się z historią piwa pszenicznego. Mnie wpadła w oko następująca pozycja:

1683: Oddziałom z Bawarii, sprowadzonym do obrony Wiednia przed Turkami, dostarczane jest piwo pszeniczne. Ostatecznie Turcy zostają pokonani.

Related Topics

Collapse

• ART
    2024.09.07 - Namysłów - zwiedzanie browaru i trochę historii
    ART
    Kto nie miał jeszcze możliwości odwiedzenia browaru Namysłów, w sobotę, 7.09 może zerknąć co tam pod auspicjami Grupy Żywiec dzieje się na miejscu.

Ale ciekawsze może być to, że prowadzący bardzo aktywnie profil Kocham Opole & Opolskie - Damian Ruszała z ekipą, będą prezentować...
    2024-09-03, 20:53
  • Mason
    Materiały o historii porteru
    Mason
    Powoli, słowo po słowie powstaje książka mojego autorstwa o porterze bałtyckim. Jednym z rozdziałów będzie oczywiście historia, zahaczająca o genezę porteru jako takiego w Londynie, jego sukces eksportowy i dalsze losy w krajach basenu Morza Bałtyckiego. Od pierwszych porterów warzonych...
    2024-02-11, 19:12
  • slawekkazek
    linki do artykułów z historii piwowarstwa
    slawekkazek
    Otwieram nowy wątek, ponieważ brakowało mi jednego miejsca, w którym umieszczano by linki do ciekawych (lub mniej ciekawych) artykułów o historii piwowarstwa. Mamy w bibliotece zakładkę - wydawnictwa o tematyce piwnej - ale tu raczej omawia się pojedyncze książki (niekoniecznie możliwe do...
    2019-06-06, 20:02
  • etman
    Piwowar nr 52
    etman
    Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.

Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

W numerze 52 :
    • Wywiad numeru Nie przetrwamy
    ...
    2025-03-13, 10:16
  • walo1
    Drożdże do pszenicznego
    walo1
    Witajcie. Potzrzebuje na juz drozdze do przenicznwgo piwa bo moje jeszcze nie ruszyly a juz drugi dzien mija. Jestem z Opola.
    2018-12-23, 20:13
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...