W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
Szkoda.
W latach 90. było też niezłe z etą podobną do Krombachera, chyba że myślimy o tym samym. Jasne, że szkoda, tym bardziej, że cała infrastruktura browaru już w żadnym wypadku nie będzie służyła do produkcji piwa. W informacji o zamknięciu wykluczone zostało sprzedanie browaru producentom piwa, mówi się ew. o inwestorze z innej branży. A jak nie, to zburzą...
Nie, przecież Leżajsk pozostanie, tak jak Kujawiak czy Królewskie.
Na prawdę sądzisz że piwo warzone w konkretnym browarze , na konkretnej wodzie i przez konkretną załogę to to samo piwo co warzone gdzie indziej, z innych surowców i przez inną ekipę to nadal kontynuacja czy tylko pozostawienie marki na etykiecie (też innej zresztą) ?
Królewskie warzone w ŚP Browarze Warszawskim pomijając to co pisałem wcześniej to była pozatym paleta 2-3 piw (Pełne , Mocne no i ewentualnie Królewskie Porter bo tak nazwali na ostatniej etykiecie) a teraz pozostało jedynie Pełne i jest na lokalnym rynku jedynie pewnei dlatego że ma pewnie grubą (jak na polskie realia) umowę sponsorską z Legią Warszawa i sporym ilościowo targetem konsumentów czyli kibiców. Inaczej pewnie już dawno by padła. Kujawiak to w ogóle jest jeszcze warzony ? (btw: w Elblągu ??)
Z Leżajskiem będzie tak samo. Ograniczą pewnie do 1 wersji tej marki i przeniosą do warzenia w jakimś innym browarze spozycjonowane jako jego 5-ligowa tania marka na rynek lokalny dla bieszczadzkich patriotów smaku a gdy ci się odwrócą z czasem to ją zlikwidują.
PS: żeby nie było że tym tematem zrobiłem off-top. Co dzieje się w mazowieckich browarach jak otwocki Wiktora Saczuka i pałacowy w Żelechowie ? Dawno tam nie byłem....
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Na prawdę sądzisz że piwo warzone w konkretnym browarze , na konkretnej wodzie i przez konkretną załogę to to samo piwo co warzone gdzie indziej, z innych surowców i przez inną ekipę to nadal kontynuacja czy tylko pozostawienie marki na etykiecie (też innej zresztą)?
Nie, wszak cieszyłem się kilkanaście lat temu jak InBev z podkulonym ogonem wracał do Hoegaardena.
Chodziło mi o to, że miejscowy klient dostanie swoje lokalne, regionalne piwo (klon, ale nie staropolskiego, i nie za 15 zyla) w zielonej butelce i będzie zadowolony. A czy w butelce będzie Tatra czy Warka to hooy...neken wie.
Na prawdę sądzisz że piwo warzone w konkretnym browarze , na konkretnej wodzie i przez konkretną załogę to to samo piwo co warzone gdzie indziej, z innych surowców i przez inną ekipę to nadal kontynuacja czy tylko pozostawienie marki na etykiecie (też innej zresztą) ?
Biorąc pod uwagę, że mówimy tutaj o produkcie z najniższej półki który jest praktycznie nieodróżnialny od innych podobnych mu produktów, to jak dla mnie nie ma różnicy. Innymi słowy, jeden pies kto to będzie warzył i na jakiej wodzie i z jakich surowców. Smakować będzie tak samo.
W Leżajsku znów protestują licząc, że - jak w przypadku podobnej próby zamknięcia sprzed kilku lat - uda im się skłonić firmę do wycofania się z decyzji o zamknięciu browaru. Nie sądzę jednak, by im się udało.
W Leżajsku znów protestują licząc, że - jak w przypadku podobnej próby zamknięcia sprzed kilku lat - uda im się skłonić firmę do wycofania się z decyzji o zamknięciu browaru. Nie sądzę jednak, by im się udało.
Szanse są marne, wręcz żadne. Jednak w województwie podkarpackim ciekawe historie zdażały się. Jeżeli będą zdeterminowani i zdołają doprowadzić do "pospolitego ruszenia" może być jak w sprawie ZPC "San" w Jarosławiu. Tam lokalna społeczność zbunontowała się przeciwko polityce Danone i do dziś funkcjonuje fabryka ciasteczek LU w tym mieście.
Zastanawia mnie z którym producentem rozmawiają władze samorządowe? Perła? Van Pur?
Van Pur jest po zamknięciu Koszalina i ma konflikt ze związkowcami w Braniewie. Perła wydaje się właściwym tropem. Cały czas rozbudowuje się. A w przeszłości były zakusy budowania przez nią pozycji hegemona browarnictwa we wschodniej Polsce.
Comment