Browar Leżajsk ma zostać zamknięty

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3605

Browar Leżajsk ma zostać zamknięty

Leżajsk ma zostać zamknięty od czerwca.
    Nie wiem, mimo że hujnekeński browar, to i tak i się smutno zrobiło.
    Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.
  • LESNICZYy
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛
    • 2018.01
    • 955

Nikt nie bydzie płakał po Leżajsku , nawet żule .

Comment

• Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9787

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LESNICZYy Wyświetlenie odpowiedzi
      Paaaaaanieeee..., ale ile wspomnień...

Comment

• abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10861

Ja będę
        Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• kosher
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2005.04
          • 2313

Taaa na pewno. Na Podkarpaciu pod sklepami zaczną pić regionalne klony Staropolskiego za 15 ziko.

Comment

• darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12557

Mam bardzo miłe wspomnienia z leżajskim Kristallem z taką metalizowaną etą, Przypomniała mi się jeszcze Wańka-Wstańka i Leżajski full gul gul:

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Szkoda.

Comment

• Latarnik
              Premium Lamplighter
              🥛🥛🥛🥛
              • 2004.06
              • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
              Mam bardzo miłe wspomnienia z leżajskim Kristallem z taką metalizowaną etą, .
              O to to!
              Kupowane z bagażnika samochodu prywatnego "importera", przy dyskotece łódzkiego studenckiego klubu Olimp.
              Piękne czasy, pyszne piwo!

5450 kapsli z wypitych piw
              874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
              "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
              https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
              Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
              https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• telek
                Podpułkownik Chmielowy
                🥛🥛🥛
                • 2011.05
                • 552

No jak to, Panie, takie regionalne było, w zielonej butelce.
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher Wyświetlenie odpowiedzi
                Taaa na pewno. Na Podkarpaciu pod sklepami zaczną pić regionalne klony Staropolskiego za 15 ziko.
                Nie, przecież Leżajsk pozostanie, tak jak Kujawiak czy Królewskie.

Comment

• Prusak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 4457

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                  Mam bardzo miłe wspomnienia z leżajskim Kristallem z taką metalizowaną etą, Przypomniała mi się jeszcze Wańka-Wstańka i Leżajski full gul gul:

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Szkoda.
                  W latach 90. było też niezłe z etą podobną do Krombachera, chyba że myślimy o tym samym. Jasne, że szkoda, tym bardziej, że cała infrastruktura browaru już w żadnym wypadku nie będzie służyła do produkcji piwa. W informacji o zamknięciu wykluczone zostało sprzedanie browaru producentom piwa, mówi się ew. o inwestorze z innej branży. A jak nie, to zburzą...

Comment

• Krakus
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    🥛🥛🥛
                    • 2007.04
                    • 204

Przykre jest to, że dzięki grupie hujnekeńskiej kolejny browar z bogatą historią i tradycjami znika z piwnej mapy.

Comment

• Cooper
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2002.11
                      • 6056

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika telek Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie, przecież Leżajsk pozostanie, tak jak Kujawiak czy Królewskie.
                      Na prawdę sądzisz że piwo warzone w konkretnym browarze , na konkretnej wodzie i przez konkretną załogę to to samo piwo co warzone gdzie indziej, z innych surowców i przez inną ekipę to nadal kontynuacja czy tylko pozostawienie marki na etykiecie (też innej zresztą) ?
                      Królewskie warzone w ŚP Browarze Warszawskim pomijając to co pisałem wcześniej to była pozatym paleta 2-3 piw (Pełne , Mocne no i ewentualnie Królewskie Porter bo tak nazwali na ostatniej etykiecie) a teraz pozostało jedynie Pełne i jest na lokalnym rynku jedynie pewnei dlatego że ma pewnie grubą (jak na polskie realia) umowę sponsorską z Legią Warszawa i sporym ilościowo targetem konsumentów czyli kibiców. Inaczej pewnie już dawno by padła. Kujawiak to w ogóle jest jeszcze warzony ? (btw: w Elblągu ??)
                      Z Leżajskiem będzie tak samo. Ograniczą pewnie do 1 wersji tej marki i przeniosą do warzenia w jakimś innym browarze spozycjonowane jako jego 5-ligowa tania marka na rynek lokalny dla bieszczadzkich patriotów smaku a gdy ci się odwrócą z czasem to ją zlikwidują.

PS: żeby nie było że tym tematem zrobiłem off-top. Co dzieje się w mazowieckich browarach jak otwocki Wiktora Saczuka i pałacowy w Żelechowie ? Dawno tam nie byłem....
                      Last edited by Cooper; 2023-02-13, 17:33.
                      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• telek
                        Podpułkownik Chmielowy
                        🥛🥛🥛
                        • 2011.05
                        • 552

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi

Na prawdę sądzisz że piwo warzone w konkretnym browarze , na konkretnej wodzie i przez konkretną załogę to to samo piwo co warzone gdzie indziej, z innych surowców i przez inną ekipę to nadal kontynuacja czy tylko pozostawienie marki na etykiecie (też innej zresztą)?
                        Nie, wszak cieszyłem się kilkanaście lat temu jak InBev z podkulonym ogonem wracał do Hoegaardena.
                        Chodziło mi o to, że miejscowy klient dostanie swoje lokalne, regionalne piwo (klon, ale nie staropolskiego, i nie za 15 zyla) w zielonej butelce i będzie zadowolony. A czy w butelce będzie Tatra czy Warka to hooy...neken wie.

Comment

• Shedao
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2007.09
                          • 915

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                          Na prawdę sądzisz że piwo warzone w konkretnym browarze , na konkretnej wodzie i przez konkretną załogę to to samo piwo co warzone gdzie indziej, z innych surowców i przez inną ekipę to nadal kontynuacja czy tylko pozostawienie marki na etykiecie (też innej zresztą) ?
                          Biorąc pod uwagę, że mówimy tutaj o produkcie z najniższej półki który jest praktycznie nieodróżnialny od innych podobnych mu produktów, to jak dla mnie nie ma różnicy. Innymi słowy, jeden pies kto to będzie warzył i na jakiej wodzie i z jakich surowców. Smakować będzie tak samo.

Comment

• Prusak
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 4457

W Leżajsku znów protestują licząc, że - jak w przypadku podobnej próby zamknięcia sprzed kilku lat - uda im się skłonić firmę do wycofania się z decyzji o zamknięciu browaru. Nie sądzę jednak, by im się udało.

Comment

• Pankracy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2007.10
                              • 2797

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                              W Leżajsku znów protestują licząc, że - jak w przypadku podobnej próby zamknięcia sprzed kilku lat - uda im się skłonić firmę do wycofania się z decyzji o zamknięciu browaru. Nie sądzę jednak, by im się udało.
                              Szanse są marne, wręcz żadne. Jednak w województwie podkarpackim ciekawe historie zdażały się. Jeżeli będą zdeterminowani i zdołają doprowadzić do "pospolitego ruszenia" może być jak w sprawie ZPC "San" w Jarosławiu. Tam lokalna społeczność zbunontowała się przeciwko polityce Danone i do dziś funkcjonuje fabryka ciasteczek LU w tym mieście.

Zastanawia mnie z którym producentem rozmawiają władze samorządowe? Perła? Van Pur?
                              Van Pur jest po zamknięciu Koszalina i ma konflikt ze związkowcami w Braniewie. Perła wydaje się właściwym tropem. Cały czas rozbudowuje się. A w przeszłości były zakusy budowania przez nią pozycji hegemona browarnictwa we wschodniej Polsce.

Comment

Przetwarzanie...
                              X