Domowe kupażowanie piw

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12761

    #1

    Domowe kupażowanie piw

    Jakoś ten temat przez lata się nie pojawił praktycznie. Może mało kto próbował, a myślę że w tej zabawie tkwi potencjał.

    Nie chodzi mi o belgijskie Gueze, które jest kupażem różnych roczników lambica, tylko o mieszanie w domu dwóch (choć można i więcej) gatunków piw.
    Przyszło mi to na myśl, kiedy piłem mocne stouty na belgijskich drożdżach (naturalnie warzonych), ale ta hybryda mi smakowała. Pomyślałem, że takie hybrydy można sobie przyrządzać w domu.
    Wydaje mi się, że najlepiej pasują do tego piwa ciężkie (portery bałtyckie, koźlaki) przełamane stylami belgijskimi, które ożywiają nutami owocowymi esencjonalną słodowość tych pierwszych.
    Ale możliwości jest bardzo wiele

    Próbowałem już parę razy, teraz chciałem się podzielić konkretnym przykładem. Cieszyński Koźlak Dubeltowy z 2018 niespecjalnie zyskał na leżakowaniu. Zatem "podlałem" go (w proporcji 50/50 - choć proporcje też mogą być różne) miłosławskim belgijskim blondem. Wyszło bardzo fajnie. Piwo nadal o sporej treści, ale już bardziej złożone i żywe.

    Macie jakieś doświadczenia w tym kierunku?

  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12761

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1110887.JPG
Views:	218
Size:	25,8 KB
ID:	2331491

    Comment

    • zasada
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      🥛🥛🥛🥛
      • 2007.05
      • 240

      #3
      Kiedys "rezalem" Primatory: pszeniczny i 24 (Double).
      Nic szczególnego nie osiągnąłem.
      Ale czy to kupaż?
      Każde zwierzę koi dotyk
      Blaszony

      Comment

      • Petitpierre
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2014.01
        • 2594

        #4
        Sour Cherry Ale: 250ml IPA, 30ml wina wiśniowego deserowego 40 blg, 15ml Windsor Ale z beczki. Zabutelkować i za jakiś czas jest bardzo ciekawy trunek, w którym każdy ze składników odgrywa swoją rolę, czyli nic nie ginie.
        Mały porterek-przyjaciel nerek

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19292

          #5
          Zdaje się, że kiedyś zaganąłem o to na forum, ale o miksowaniu piw nic nie mogę znaleźć. Natomiast poprzedni post to już kupażowanie. Tym się nie parałem.

          Co do tego pierwszego to portery łamałem czymś z dużą dawką chmielu, ale o niższym plato. Tyle, że moje próby polegają bardziej na zejściu z % niż na urozmaiceniu smaku. A to drugie to ciekawy pomysł, ale mnie lambiki słabo podchodzą.

          Comment

          • Latarnik
            Premium Lamplighter
            🥛🥛🥛🥛
            • 2004.06
            • 5035

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            o miksowaniu piw nic nie mogę znaleźć. .
            Ale to już było https://www.browar.biz/forum/piwo/pr...melanże-piwne
            Może tak połączyć te tematy?


            5470 kapsli z wypitych piw
            874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
            "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
            https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
            Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
            https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12761

              #7
              Ja w temacie zaznaczyłem, że chodzi mi same piwa, tam to się rozgrywa głównie wokół różnych alkoholi. Pod koniec jest rzeczywiście dyskusja o samych piwach. Można połączyć jak ktoś ma takie umiejętności

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12761

                #8
                Pożegnanie zimy: belgijski tripel+ niemiecki doppelbock. Dość ciężkawe w odbiorze połączenie Click image for larger version

Name:	P1120003.JPG
Views:	131
Size:	26,7 KB
ID:	2332282

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19292

                  #9
                  Dawno tremensa nie piłem, ale to jest piwo na jeden raz. Raczej się do niego nie wraca. Nie aby, było złe, ale jest męczące. Z grubsza połączenie OK, ale może inny belg byłby lepszy do tego.

                  Comment

                  • yavo
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2009.03
                    • 910

                    #10
                    Mnie wkrótce zapewne czeka mieszanie, zrobiłem zbyt mocno waniliowe piwo i trzeba będzie je łamać czymś delikatnym .

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 24007

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo
                      Mnie wkrótce zapewne czeka mieszanie, zrobiłem zbyt mocno waniliowe piwo i trzeba będzie je łamać czymś delikatnym .
                      Dodaj kawę rozpuszczalną o aromacie curaçao. Bedzie jazda.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • darekd
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 12761

                        #12
                        Dwa produkty mocno średnich lotów, w połączeniu nawet daje radę/ Click image for larger version

Name:	P1140524.jpg
Views:	36
Size:	26,1 KB
ID:	2344027

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • etman
                          Piwowar nr 51
                          etman
                          Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

                          Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
                          2024-12-10, 18:48
                        • e-prezes
                          lajboCKowe piwo domowe
                          e-prezes
                          parokrotnie padła taka propozycja (nie powiem z czyjej strony) na spotkaniach krakowskich i mimo, że słabo wierzę (słabej wiary jestem gość) w powodzenie tego przedsięwzięcia to chciałbym spytać drogich forumowiczów jakie miało ono by być - tzn jak w tytule.
                          ...no i...
                          domowe - lekki pils
                          0,00%
                          0
                          domowe - lekki ciemniak
                          9,09%
                          2
                          domowe - pszeniczne
                          4,55%
                          1
                          domowe - mocniejszy ciemniak
                          9,09%
                          2
                          domowe - mocniejsze jasne
                          0,00%
                          0
                          domowe - koźlak
                          45,45%
                          10
                          domowe - porter
                          13,64%
                          3
                          domowe - klasztorne
                          13,64%
                          3
                          domowe - inne
                          0,00%
                          0
                          domowe - z zaprzyjaźnionego zamiejscowego browaru
                          0,00%
                          0
                          jakieś dobre polskie przemysłowe
                          4,55%
                          1
                          jakieś dobre zagraniczne przemysłowe
                          0,00%
                          0
                          2005-07-15, 14:09
                        • heckler
                          Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                          heckler
                          Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                          2025-01-31, 11:11
                        • e-prezes
                          Pinta, Portermass Amburana
                          e-prezes
                          Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
                          2025-01-19, 15:40
                        • macas
                          Skrzynki z butelkami
                          macas
                          Witam, mam trochę skrzynek (na pewno 5) wraz zbutelkami.
                          butelki bez etykiet, trochę przykurzone.
                          Oddam w dobre ręce, w zamian chętnie jakieś domowe piwko bym przygarnął.
                          tel . 509053616, jek nie odbieram napisać oddzwonię.
                          lokalizacja Wrocław - Krzyki
                          2025-01-07, 21:39
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...