21.06.2023 na zaproszenie głównego piwowara Pawła Fityki miałem okazję odwiedzić nowy browar Reden. Sąsiaduje przez ulicę z zajezdnią tramwajową więc by tu trafić trzeba wysiąść na przystanku Chorzów-Batory Zajezdnia i iść wzdłuż jej ogrodzenia podziwiając stacjonujące tu tramwaje.
Browar ruszył z produkcją w połowie września 2021 w nowej przestronnej hali zbudowanej konkretnie w tym celu. Warzelnia o wybiciu 20 hl została dostarczona przez firmę Inomero z Piekar Ślaskich. Jest czteronaczyniowa co pozwala na warzenie dwóch warek "na zakładkę". Zaraz za nią umieszczono 2 zbiorniki zimnej i gorącej wody.
Na początku funkcjonowania browaru piwa fermentowano i leżakowano w 12 tankofermentorach o pojemności 40 hl każdy (produkcji chińskiej). Jednak by mieć większą swobodę przy pojedyńczych warkach w 2022 roku zostało dokupionych 5 charakterystycznych (płaszcze z wgłębieniami) staroużytecznych tankofermentorów z Niemiec o pojemności 20 hl. Miejsca jest na wiele więcej, więc browar ma duże możliwości rozwojowe. Oprócz jego podstawowej funkcji są tu również urządzenia przeznaczone do produkcji soków warzywno-owocowych, których produkcja prawdopodobnie ruszy jeszcze w 2023 roku. Jest również maszyna do suszenia młóta z przeznaczeniem jako zdrowy dodatek do wypieków i mieszanek dietetycznych.
Linia rozlewnicza składa się z dwóch części: do puszkowania i butelkowania łączących się przed pasteryzatorem tunelowym.
Piwa warzone są nie tylko pod własną nazwą Reden, ale również dla browarów kontraktowych (głównie Harpagan i Piwo z Żuka) oraz firm zamawiających pod markami własnymi. Butelkowe nietrudno kupić w śląskich sklepach, lane z beczek najłatwiej spróbować w firmowym lokalu na Sobieskiego 17 w centrum Chorzowa. To w tym małym, restauracyjnym browarku pod okiem mistrza Łukasza Łazinki, Paweł szlifował swe umiejętności piwowara. Obecnie gdy działa duży Reden nie ma potrzeby by warzyć także tutaj.
Ciekawostką jest też, że malutki browarek Miedziana Craft w Gliwicach warzący tylko 1-2 swoje piwa, uzupełnia ofertę nawet czterema beczkowymi piwami z Redena raczej nie przyznając się do tego faktu...
Dzięki Pawle za zaproszenie i poczęstunki z tanków. Niech się darzy!
Na fotkach: 1.Hala browaru 2.Warzelnia 3.Kadzie zacierno-warzelne od góry 4.Tankofermentory 12x40 hl 5.Ubiegłoroczny nabytek tankofermentory 5x20 hl.
Browar ruszył z produkcją w połowie września 2021 w nowej przestronnej hali zbudowanej konkretnie w tym celu. Warzelnia o wybiciu 20 hl została dostarczona przez firmę Inomero z Piekar Ślaskich. Jest czteronaczyniowa co pozwala na warzenie dwóch warek "na zakładkę". Zaraz za nią umieszczono 2 zbiorniki zimnej i gorącej wody.
Na początku funkcjonowania browaru piwa fermentowano i leżakowano w 12 tankofermentorach o pojemności 40 hl każdy (produkcji chińskiej). Jednak by mieć większą swobodę przy pojedyńczych warkach w 2022 roku zostało dokupionych 5 charakterystycznych (płaszcze z wgłębieniami) staroużytecznych tankofermentorów z Niemiec o pojemności 20 hl. Miejsca jest na wiele więcej, więc browar ma duże możliwości rozwojowe. Oprócz jego podstawowej funkcji są tu również urządzenia przeznaczone do produkcji soków warzywno-owocowych, których produkcja prawdopodobnie ruszy jeszcze w 2023 roku. Jest również maszyna do suszenia młóta z przeznaczeniem jako zdrowy dodatek do wypieków i mieszanek dietetycznych.
Linia rozlewnicza składa się z dwóch części: do puszkowania i butelkowania łączących się przed pasteryzatorem tunelowym.
Piwa warzone są nie tylko pod własną nazwą Reden, ale również dla browarów kontraktowych (głównie Harpagan i Piwo z Żuka) oraz firm zamawiających pod markami własnymi. Butelkowe nietrudno kupić w śląskich sklepach, lane z beczek najłatwiej spróbować w firmowym lokalu na Sobieskiego 17 w centrum Chorzowa. To w tym małym, restauracyjnym browarku pod okiem mistrza Łukasza Łazinki, Paweł szlifował swe umiejętności piwowara. Obecnie gdy działa duży Reden nie ma potrzeby by warzyć także tutaj.
Ciekawostką jest też, że malutki browarek Miedziana Craft w Gliwicach warzący tylko 1-2 swoje piwa, uzupełnia ofertę nawet czterema beczkowymi piwami z Redena raczej nie przyznając się do tego faktu...
Dzięki Pawle za zaproszenie i poczęstunki z tanków. Niech się darzy!
Na fotkach: 1.Hala browaru 2.Warzelnia 3.Kadzie zacierno-warzelne od góry 4.Tankofermentory 12x40 hl 5.Ubiegłoroczny nabytek tankofermentory 5x20 hl.
Comment