Czechy - stawki podatku VAT na piwo

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23925

Czechy - stawki podatku VAT na piwo

Jesteśmy w wyszynku Twinberga. Piwa zaje*. Jedzenie też. Kilka piwek zamówionych i coś do jedzenia w międzyczasie. Na zakończenie dostajemy paragon jak w załączniku. Ostatnia pozycja tu butelka na wynos. Reszta piw była lana (lub taka była sugestia na tablicy )

No... Straszny burdel macie tam tym piwnym vacie siostry, współczuję z całego serca.

darekd masz może jakąś rozpiskę pod ręką jakie stawki są na jakie sytuacje?

Attached Files
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12557

Obstawiam, że z kija z kija był jeden Juicy God (jeden na wynos) i Bugr. Reszta rozlana z butelki.

Raczej nie ma czego współczuć. Od 2020 r. w Czechach są dwie stawki VAT na piwo. 21% na piwo w opakowaniach (butelka) oraz rozlewane celem spożycia poza restauracjami (lokalami). 10% na lane i konsumowane w lokalu. Ta niższa stawka to taki ukłon wobec środowiska małych przedsiębiorców, którego celem jest ochrona restauracji szczególnie w małych miejscowościach w celu ochrony przed ich zamykaniem. Nawet jest platforma dotycząca wsparcia: https://www.moje-restaurace.cz/

Z tego co wiem, są plany podwyższenia tego niższego podatku do 14%

Na rachunku wygląda to dość dziwnie, ale to pozytywne rozwiązanie.

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23925

Ok, znalazłem tabelkę z różnymi sytuacjami. Ot, można zauważyć ogólny regres w kwestii upraszczania podatków, nie tylko w Polsce.
      Attached Files
      Last edited by ART; 2023-08-27, 07:12.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...
      X