Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane - przechowywane

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • modzel
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.11
    • 23

    Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane - przechowywane

    Czy piwo niepasteryzowane i niefiltrowane może być przechowywane poza lodówką?
    Nie mam na myśli długiego leżakowania a powiedzmy tydzień przetrzymywania w szafie.
    Last edited by modzel; 2023-09-11, 16:30.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    #2
    Generalnie nie polecam. Jeśli nie była zachowana sterylność mikrobiologiczna to w temp. 22-25 stopni zajdą szybciej pewne procesy destabilizujące piwo. W najlepszym wypadku nie będzie Ci smakować. Ja przypadkiem skitrałem w 2015 roku na 7 lat trzy stouty (nie imperialne), ale w piwnicy, gdzie jest 15 stopni i były tylko puste lub mocno puste w smaku. W kuchni bym się bał, ale tydzień chyba nie powinien im zaszkodzić. O ile patrz wyżej...

    Comment

    Przetwarzanie...
    X